Sähkönmyynti 29.03.2021

Elämyksiä Nokian sydämessä – Tehdas 108

Teksti Essi Keskitalo, kuvat Viivi Hautamäki
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran Juuret-asiakaslehden numerossa 2/2020 lokakuussa 2020

Tehdas 108 on sekoitus taidetta, kulttuuria ja hyvinvointia. Se tarjoaa yhteisönsä jäsenille myös mahdollisuuden oman potentiaalin löytämiseen.

Keskellä teollista historiaa, Nokia-yhtiön synnyinsijoilla, sijaitsee Tehdassaaren luova keskus, Tehdas 108. Tehtaalla tuotetaan taide- ja kulttuuripalveluita, järjestetään tapahtumia ja vuokrataan toimitiloja
muun muassa työhuoneiksi sekä juhla- ja kokouskäyttöön.

Luova keskus sai alkunsa vuonna 2012, kun Jenni Lahtonen löysi tyhjillään olevan tiilirakennuksen etsiessään itselleen uutta, jaettavaa työhuonetta. Pyörät lähtivät pyörimään ja pian 2700 neliön tilasta kiinnostuivat niin rakennusmiehet, muusikot kuin kuvataiteilijatkin. Toimintaa kehittämään perustettiin Tehdassaaren Osuuskunta ja Tehdassaaren Tuki ry.

Sopivaa nimeä tilalle mietittiin kuitenkin jopa vuoden verran. Lopulta yksi perustajajäsenistä ehdotti lukua 108. ”Se on universaali numero, joka liittyy taiteisiin ja tieteisiin. Esimerkiksi Vivaldi sävelsi 108 sonaattia ja kultaisen leikkauksen laskukaavassa esiintyy kyseinen luku. Sanotaan, että jos ihminen tekee jotain 108 kertaa, tulee siitä hänelle tapa.”

Tehdas-108-yksityiskohta-sisustuksesta

Luovan keskuksen toimintaa ohjaava 108-toimintamalli etsii ratkaisuja nyky-yhteiskunnan haasteisiin – kestämättömään kulutukseen, työelämän murrokseen ja sosiaaliseen pahoinvointiin. Toiminnan kohteina ovat muun muassa kuntoutujat, työkokeilijat ja erilaisista syistä syrjäytymisvaarassa olevat. ”Meillä on avainhenkilöporukassa alan vaihtajia ja oravanpyörästä hypänneitä. Pidämme yllä luovaa keskusta, mutta tarjoamme yhteisömme jäsenille ennen kaikkea mahdollisuuden oman potentiaalin löytämiseen.”

Tehdas 108 on saanut toiminnalleen Suomen työväenliiton myöntämän Yhteiskunnallinen yritys -merkin. ”Haluamme näyttää ihmisille esimerkkiä, että näinkin voi elää ja toimia merkityksellisesti, vastuullisesti sekä vaikuttavasti. Suhtautuminen meihin on nykyään järjestään positiivista, kunhan ihminen on ensimmäisen kerran uskaltautunut ovista sisään. Tämän jälkeen ei voi olla ostamatta ajatusta tästä paikasta ja kokonaisuudesta.”

Tehdas-108-kahvilan-istumatilat

Alkuun epäilijöitä riitti, muun muassa kustannusarviot kyseenalaistettiin. ”Luova keskus on syntynyt nollabudjetilla. Aika monta kertaa olemme näyttäneet, ettei asioiden tarvitse maksaa paljon ollakseen olemassa. Meillä ei kukaan nauti täällä palkkaa, vaan kaikki tulevat eurot menevät kiinteistön kuluihin.”

Toimintamallinsa mukaisesti Tehdas 108 toimii kiertotalouden periaatteella. ”Ihan kaikki äänentoistoa ja valaisimia myöten on saatu. Vuosien aikana olemme keränneet, lainanneet ja ottaneet tavaroita lahjoituksina vastaan. Teemme kunnostustöitä paljon itse. Hyvänä esimerkkinä on se, kun tarvitsimme valkokankaalle telineen. Menimme kellariin ja mietimme, kuinka voimme rakentaa sellaisen jo olemassa olevista tavaroista. Se on se meidän juttu. Inspiraatiota ei tarvitse hakea ulkopuolelta. Se on täällä läsnä koko ajan.”

Tehdas-108-jumppasali

Yläkerran Taivas 108 -tilassa järjestetään muun muassa ryhmäliikuntaa, sirkusta, joogaa ja tanssia. Liikuntasali on  sunnuntaisin myös lasten vapaasti käytettävissä kahvilan aukiollessa. Kiertotalouden periaatteen mukaisesti, on salin lattiatarpeita hankittu muun muassa Sorin Sirkukselta.

Tehdas108 porukka yhteiskuvassa

”Meidän arki ei ole varsinaisesti arkea. Täällä voi tapahtua aamusta iltaan mitä tahansa. Yhtäkkiä joku roikkuu ilma-akrobatialiinoissa, toinen säveltää biisiä lavalla ja kolmas keksii leipoa kaikille pullia. Toiminta on impulsiivista, mutta samalla hyvin ohjattua”, kertoo Tehdas 108:n luova johtaja Jenni Lahtonen (kuvassa oikealla alarivissä Kumppari-kissa sylissään).

Tehdas-108-kirjasto-ja-työtila
Tehdassaaren Tuki ry:n jäsenet voivat vuokrata parven työhuoneita toimisto- ja liiketiloiksi sekä taiteilijan työhuoneiksi. 108- ShowRoomilla on monta tarkoitusta. Ryhmätyötilassa voi järjestää erilaisia kerhoja tai vaikka käsityöpajoja. Lisäksi tila toimii kirjastona ja kauppana jäsenten valmistamille tuotteille.

Vaihda 108-sähkösopimukseen

Osta sähkösi edullisella spot-hinnoittelulla ja vakauta hintaa halutessasi hintakiinnityksellä. Joustavan ja läpinäkyvän hinnoittelun ohella tuet TEHDAS 108 -toimintaa.

Lue lisää 108-sähköstä

Tehdassaaren osuuskunnan eli Tehdas 108 sähkönkäyttöön voit tutustua Priiman omassa Live-palvelussa, jossa esittelemme kolmen Priimaplus-asiakkaamme kulutustietoja Käytöt ja kustannukset osiossa. Myös Priimaplus-yrityssähkösopimusta voi muokata 108-sähköksi, sillä valitsemalla välilehdellä Sähkön alkuperä tuotantomuodoksi 108-sähkön muuttuu sähkösopimus uusiutuvasti tuotetuksi ja samalla tuetaan Tehdas 108 -toimintaa.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.