Vinkit | Sähkönmyynti 17.08.2018

Elokuun 2018 sähkömarkkinakatsaus

Julkaisemme kuukausikatsauksemme sähkömarkkinoiden toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä täällä ajankohtaista osiossa.

Muistathan, että sähkömarkkinakatsauksen voi helposti tilata myös omaan sähköpostiin.  Tällöin saat katsauksen heti sen ilmestyttyä.

Kuuma ja kuiva sää nostaa hintoja – elokuun sähkömarkkinakatsaus

Pohjoismaissa oli todella lämmin ja kuiva heinäkuu. Lämmin sää pitää kotitalouksien sekä palvelualojen jäähdytystarpeen poikkeuksellisen korkealla, joten sähkönkulutus pysyy kovalla tasolla teollisuuden kesälomista huolimatta. Tämä tarkoittaa kahta asiaa: ensinnäkin SPOT-hintataso nousee kesän ajaksi, koska ydinvoimaloiden vuosihuoltojen vuoksi vähentynyt voimantuotanto pitää korvata vesivoimalla. Toisaalta normaalia suurempi vesivoiman tarve kuluttaa vesivarantoja erittäin nopeasti, mikä johtaa sähköjohdannaisten hintojen nousuun, kun spekuloidaan riittääkö vesi kylmäksi talveksi vai ei. Markkinaraportin vesivarantotilanteen kuvaaja havainnollistaa hyvin, mitä tapahtuu, kun sademäärät pohjoismaisella tasolla ovat noin 40% normaalia pienemmät.

Polttoainepuolella suurin hintojen nousu näyttää onneksi hetkeksi taittuneen ja hiilen hinta on kääntynyt jopa laskuun. Päästöoikeuksien hinnat ovat kuitenkin tehneet uuden ennätyksen, hintatason ollessa 18 €/t tasolla.

Kokonaisuudessaan pääset lataamaan kuukausikatsauksen täältä.