Vinkit | Sähkönmyynti 22.08.2019

Elokuun 2019 sähkömarkkinakatsaus

Julkaisemme kuukausikatsauksemme sähkömarkkinoiden toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä täällä blogissamme.

Muistathan, että ilmoituksen sähkömarkkinakatsauksen ilmestymisestä voi helposti tilata myös omaan sähköpostiin.  Tällöin saat linkin katsaukseen heti sen ilmestyttyä.

Lomakauden sähkömarkkinakuulumiset

Suomen lomaillessa pohjoismaisella sähkömarkkinalla ehti tapahtua useampi käänne. Heinäkuun alkupuolella säätyyppi kääntyi kuivaksi, viileämmäksi ja vähätuuliseksi, mikä edelleen tuki sähköjohdannaisten hintoja. Hintojen nousulle antoi lisäpontta päästöoikeuden hinta, joka lähti nousuun ennen heinäkuun puoltaväliä ja saavutti korkeimman hintatason noin 11 vuoteen. Päästökauppatoimijat ennakoivat elokuun niukempaa huutokauppatarjontaa runsaammalla kysynnällä.

Euroopassa vallinnut normaalia lämpimämpi ja vähätuulinen sää tuki omalta osaltaan sekä päästöoikeuden että hiilen hinnan nousua. Kysyntä päästöoikeus- ja hiilimarkkinalla nousee jäähdytystarpeen ja heikompien tuuliolosuhteiden myötä. Heinäkuun kuluessa nähtiin myös hiilen hinnassa pitkään jatkuneen laskutrendin keskellä korjaus ylöspäin. Heinäkuun loppupuolella tarkasteltuna systeemihintaisten sähköjohdannaisten osalta vuoden 2019 viimeisen kvartaalin hinta oli noussut noin 5 €/MWh (37→ 42) ja vuoden 2020 hinta noin 2 €/MWh (35,5→ 37,6).

Elokuun alkupuolella kuiva säätyyppi päättyi ja sademäärät nousivat normaalia suuremmiksi. Samaan aikaan polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnat kääntyivät laskuun. Taustalla vaikuttivat USA:n ja Kiinan välisten kauppajännitteiden lisääntyminen ja siitä johtuva yleinen hermostuneisuus maailmanmarkkinoilla. Nämä edellä mainitut tekijät saivat sähköjohdannaisten hinnat laskuun. Kokonaisuutena heinäkuun alun ja elokuun 20. päivän välisenä aikana lähimpien tuotteiden hinnat muuttuivat hyvin vähän. Lähimmän kvartaalin (Q4-19) systeemihintainen tuote nousi noin 1 €/MWh ja lähivuoden 2020 hinta päätyi noin 1 €/MWh heinäkuun alkua alhaisemmalle tasolle.

Jälleen kerran nähtiin suhteellisen suuria hintamuutoksia lyhyellä aikaperiodilla. Tämä korostaa ajoituksen ja systemaattisen riskienhallinnan merkitystä sähkönhankinnassa.

Kokonaisuudessaan pääset lataamaan kuukausikatsauksen täältä.

Priima- ja Priimaplus – läpinäkyvyyttä sähkönhankintaan ja hinnankiinnityspalvelu

Tuoteuutuutemme Priima-sähkösopimus yhdistää eri sähkösopimustyyppien parhaat palat ja mahdollistaa sähkönhankinnan suuryritysten tapaan myös pienyrittäjille ja kuluttajille. Yritysasiakkaiden Priimaplus-sopimuksella sähköä voi ostaa edullisesti SPOT-hinnoiteltuna, mutta maksuttomilla hintakiinnityksillä hintaa voi vakauttaa helposti vaikka talvikuukausien ajaksi.