Kaukolämpö edullisin lämmitysmuoto

Kaukolämpö on osoittautunut edullisimmaksi lämmitysmuodoksi Leppäkosken alueella, kertoo ONE1 Oy:n selvitys.

Selvityksessä vertailtiin eri lämmitysjärjestelmien kannattavuutta uudessa ja vanhassa kerrostalossa, joiden lämmitysteho on 230 kW ja lämmönkulutus 600 MWh vuodessa. Lämmitysvaihtoehtoina olivat kaukolämpö, öljylämmitys ja maalämpö.

Tarkastelujaksot vaihtelivat kymmenestä kolmeenkymmeneen vuoteen ja laskennassa huomioitiin kaikki kustannukset, kuten käyttö‐, huolto‐ ja pääomakustannukset. Vertailu kaukolämmön kilpailukyvystä tehtiin Parkanon, Ikaalisten, Hämeenkyrön ja Nokian alueilla.

Väärin perustein ja olettamuksin tehdyt lämmitysratkaisut rasittavat kiinteistöjä vuosikymmeniä. Vertailu oikeilla tiedoilla onkin hyödyllistä, kun lasketaan esimerkiksi eri lämmitysmuotojen takaisinmaksuaikaa.

“Taloyhtiön kannattaa teettää laskelmat puolueettomilla asiantuntijoilla. Kaukolämmön hinnoista saa hyvän kuvan Energiateollisuuden ylläpitämästä kaukolämmön hintatilastosta. Tilastosta selviää, että Leppäkosken kaukolämmön hinnat ovat keskitasoa. Nykytilaan ei voi tyytyä, vaan meidän on edelleen parannettava kaukolämmön kilpailukykyä”, Leppäkosken Lämmön kaukolämpöjohtaja Kari Kuivala korostaa.

Laitteiden kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti

Ennen suuria ratkaisuja taloyhtiöissä on hyvä kuitenkin harkita myös pienempien askelien ottamista.

“Lämmityskustannusten alentaminen ja lämmönkäytön tehostaminen kannattaa aloittaa tarkastamalla ja säätämällä nykyiset lämmityslaitteet. Kaukolämmityslaitteiden kuntotarkastuksen voi tilata meiltä”, kaukolämpöpäällikkö Tero Pyykkö vinkkaa.

“Sen jälkeen voidaan selvittää, saadaanko uusilla investoinneilla merkittäviä säästöjä.”

Kaukolämpö on lähilämpöä

Leppäkosken Lämmön toimittama kaukolämpö tulee läheltä. Se on tuotettu lähes 100%:sti kotimaisilla, uusiutuvilla polttoaineilla. Näin säästetään myös luontoa ja luodaan alueellista hyvinvointia koko seutukunnalle. Läheltä hankittavan kotimaisen polttoaineen myötä Pirkanmaan aluetalouteen jää vaikuttamaan yli 6 miljoonaa euroa. Myös polttoaineen keruuketjun työllistämisvaikutus on erittäin merkittävä.

Asiakkaat arvostavat kaukolämpöä muun muassa sen helppokäyttöisyyden takia. Myös kaukolämmön toimitusvarmuus sai asiakkailta kiitosta syksyllä 2016 teetetyssä asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan Leppäkoski koetaan luotettavana, vastuullisena ja asiantuntevana toimijana.

 

Voit lukea kilpailukykyselvityksen tiivistelmän tästä.

 

Kiinnostuitko kaukolämmöstä?

Tarjoamme kaukolämpöä Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Nokialla, Parkanossa, Sastamalan Pehulassa sekä Ylöjärvellä Siltatien ja Ylisen alueilla.

 

Mitä kaukolämpö maksaa?

Kuinka kaukolämpöverkkoon liitytään?