Vinkit | Sähkönmyynti 26.06.2018

Kesäkuun 2018 sähkömarkkinakatsaus

Julkaisemme kuukausikatsauksemme sähkömarkkinoiden toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä täällä ajankohtaista osiossa.

Muistathan, että sähkömarkkinakatsauksen voi helposti tilata myös omaan sähköpostiin.  Tällöin saat katsauksen heti sen ilmestyttyä.

Alkukesä ennätyskuiva – kesäkuun sähkömarkkinakatsaus

Kuiva ja lämmin kevät ovat aiheuttaneet varsin mielenkiintoisia hintareaktioita. Meklarit spekuloivat jo vaikealla syksyisellä vesitilanteella, minkä johdosta sähköjohdannaisten hinnat nousevat. Kevätkesä on ollut normaalia huomattavasti kuivempi ja lämpimämpi Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa. Normaalistihan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on saatu nauttia keväisistä tulvista tai ainakin sateista ja koleista säistä vähintään juhannukselle. Nyt tilanne on ollut toinen.

Kun yhdistetään ydinvoimaloiden huollot vaikeaan vesitilanteeseen, tekee spot-hinta siinä samalla tasokorjauksen ylöspäin. Tosin satunnaiset tuulisemmat ja koleammat yöt painavat yölliset hinnat taas murto-osaan päivähinnoista. Vaihteluväli näkyy hyvin raportin spot-hintakuvaajissa. Päästöoikeuksien hinta on vuodenvaihteen jälkeen lähes tuplaantunut, mikä vaikuttaa voimakkaasti sähköjohdannaisten hintoihin. Päästöoikeuksilla on vaikutusta Saksan hiilituotannon kautta myös tänne Suomeen, erityisesti näinä kuivina ajanjaksoina jolloin Saksasta tuodaan sähköä Pohjolaan. Polttoaineiden hintakehityksen perässä ovat nousseet myös sähköjohdannaisten hinnat, hinnannousun vauhti ja tahti on ollut yhteneväinen.

Kokonaisuudessaan pääset lataamaan kuukausikatsauksen täältä.