Täyssähköautot ja ladattavat hybridit yleistyvät kovaa vauhtia ja viime vuosina niiden määrä Suomessa on keskimäärin kaksinkertaistunut vuosittain. Vaikka sähköautojen julkinen latausverkosto paranee koko ajan, osoittavat tutkimukset sähkö- ja hybridiautojen lataamisen tapahtuvan usein kotona. Kotona sähköautoa tai hybridiä voi ladata tietyin edellytyksin suoraan tarkoitukseen soveltuvasta ulkopistorasiasta tai hankkia erillisen latauslaitteen. Eri lataustavoista ja tavallisten pistorasioiden paloturvallisesta soveltuvuudesta sähköauton lataamiseen annetaan lisätietoa STEK:in sivuilla.

Millainen sähkösopimus sähköautoilijalle?

Edullista pörssisähköä sähköauton lataamiseen

Sähköauton hitaan lataamisen kannalta otollista latausaikaa ovat luonnollisesti illat ja yöt, jolloin autoa ei tarvita liikkumiseen. Iltaisin, viikonloppuisin ja öisin pörssisähkön hinta on yleensä arkipäivän tunteja edullisempaa, joten sähköauton lataajan kannalta tunneittain hinnoiteltava pörssisähkö on hyvä vaihtoehto. Pörssisähkö on Ylen tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin tapa ostaa sähköä, erityisesti jos sähkön käyttöä on mahdollista ajoittaa vuorokauden edullisille tunneille, juuri kuten sähköauton lataamisessa toimitaan.

Hiilidioksidivapaata ja uusiutuvaa sähköä

Sähköautoilijan kannattaa hinnan lisäksi miettiä valitun sähkösopimuksen sähkön tuotantotapaa. Jos lataa sähköautoa kotona ja oman sähkösopimuksen energia on tuotettu uusiutuvasti, ei sähköautolla ajelusta synny tällöin päästöjä. Ympäristöystävällisesti tuotettu sähkö maksaa yleensä hieman tavallista sähköä enemmän, mutta vuositasolla ero jää pieneksi. Esimerkiksi Priima-sähkösopimuksella lisämaksu sähkön vaihtamisesta vihreään vaihtoehtoon maksaa suurinpiirtein 5% tavallista sähköä enemmän.

Ympäristöystävällistä ja samalla edullista pörssisähköä?

Pörssisähköpohjaisen Priima-sähkösopimuksen valitsemalla sähköautoa voi ladata edullisesti, mutta silti ympäristöystävällisesti. Priima-sähkösopimukseen voi lisämaksusta valita sähkön tuotantomuodoksi joko tuulivoiman tai vesivoiman. Lisämaksu vesi- tai tuulisähköstä on +0,25 snt / kWh eli esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon kohdalla sekasähkön vaihtaminen uusiutuvaan sähköön maksaa vuodessa noin 50 euroa (vuosikulutus 20 000 kWh).

Tutustu Priima-pörssisähköön

 

Autot ja energia

Voit ladata sähköautoasi latauspisteillä tai tankata kaasuautoasi Nokian kaasuasemalla.

Vihreä sähkösopimus

Vihreä sähkö on ympäristötietoisen valinta. Valikoimastamme löydät ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia ja aurinkopaneelipaketteja.