Sähkösopimuksen solmiminen – Leppäkosken sähkösopimusvinkit

Sähkönmyyjillä on huono maine. Ei mikään ihme, sillä myyntitilanteissa on varmasti selkeyttämisen varaa. Kuluttajaviranomainen saa vuosittain jopa satoja valituksia sähkönmyyjistä ja valitukset liittyvät useimmiten sähkösopimusten puhelinmyyntiin sekä sopimus- ja laskuepäselvyyksiin. Viime aikoina on uutisoitu erityisesti Fi-Nergy Voiman sähkönmyyntiin liittyen.

Jotta asiakkaat osaisivat olla tarkkana sopimusta solmittaessa, kerromme blogissa tarkemmin erilaisista sähkönmyyntitilanteista, joissa sopimuksen yksityiskohdat on jätetty joko tarkoituksella tai vahingossa epäselviksi.

Esimerkkien tarkoitus ei ole syyttää ketään yksittäistä toimijaa. Tarkoituksena on saada asiakkaat huomioimaan epäilyttävät asiat, jotka voivat tulla eteen niin sähkötarjouksissa kuin sähkösopimuksissakin. Antamamme vinkit perustuvat omakohtaisiin kokemuksiimme, asiakkaiden meille toimittamiin materiaaleihin tai julkisessa internetissä olevaan aineistoon.

Vinkit sähkösopimuksen solmimiseen

1. Lue huolella sopimuksen pienellä präntätyt osat – niin ehtojen kuin sopimusvahvistuksen osalta

Sähkösopimuksissa kuluttajalla on yleensä 14 vuorokauden peruutusaika ja kolmen viikon huomautusaika sopimusvahvistuksen saapumisesta alkaen. Perumis- ja huomautusajan umpeuduttua sopimustekstien pienellä kirjatut ehdot, kuten esim. määräaikaisen sopimuksen purkamisesta seuraava sopimussakko ovat muuttuneet velvoittaviksi ja ehdoista poikkeaminen voi olla hankalaa ellei jopa mahdotonta.

2. Solmitko pelkän sähkösopimuksen vai onko sähkösopimukseen kytketty muu tuote tai palvelu?

Pieneltä tuntuvalla lisämaksullisella kk-summalla sähkösopimuksen ohessa voidaan myydä vakuutuksia tai konsultointipalvelua kuten esim. siirtosopimuksen optimointia. Vaikka lisäpalvelun hinta tuntuu kuukausitasolla pieneltä, on hyvä laskea auki, mitä kuukausiveloitus tekee vuodessa ja saavutetaanko säästöjä todella, kun huomioidaan palvelumaksut.

3. Onko määräaikaisen sopimuksen hinta varmasti sama koko sopimuskauden ajan?

Tarkista määräaikaista sopimusta solmiessasi, että hinta varmasti pysyy sovittuna koko sopimuskauden. Joskus sopimusehtoihin on voitu sisällyttää hinnan tarkistushetki keskelle sopimuskautta, jolloin hintaa voidaan muokata pörssihintaa paremmin vastaavaksi.

4. Muista hintavertailuja tehdessä vertailla kokonaishintoja

Kiinnitä huomiosi niin energiamaksuun kuin perusmaksuun, riippumatta siitä mihin sähkönmyyjä haluaa huomiosi kiinnittää. Ethän vertaa keskenään porkkanoita ja perunoita, vaikka myyjä siihen kannustaisi.

5. Mieti sähkösopimusta kokonaisuutena, kaikkine ominaisuuksineen

Onko tarjottu sopimus toistaiseksi voimassa, jolloin siitä pääsee halutessaan eroon 14 vrk irtisanomisajalla? Vai onko se määräaikainen, jolloin sopimuksen kanssa on pärjättävä sopimuskauden loppuun saakka, vaikka sähkönhinnat eläisivät suuntaan tai toiseen?

6. Onko sähkönkulutuksesi tai sulakekokosi varmasti saman kokoinen kuin tarjotussa sopimuksessa mainitaan?

Joissain kuukausimaksullisissa paketeissa kk-maksuun kuuluva sähkönkulutus on määritelty kuuluvan pakettiin tiettyyn rajaan saakka, esim. 3500 kWh/kk. Tuon määrän ylittävältä kulutukselta kWh-veloitus on yleensä hinnoiteltu erikseen.

7. Onko sähkösopimuksessa ennakkolaskutus?

Suomessa sähkönmyynnissä harvemmin laskutetaan ennakkoon, mutta tällaisiakin tapauksia on ollut. Ennakkolaskutus harmittaa erityisesti siinä tilanteessa, jos sähkönmyyntiyhtiö sattuisi menemään konkurssiin. Tällöin et saa ennakkoon maksamiasi rahoja takaisin, jos konkurssipesä on rahaton.

8. Tärkein vinkkimme: Lue sopimuspaperit huolella ja rauhassa läpi. Älä allekirjoita mitään sellaista sähkösopimusta, jonka sisältöä et täysin ymmärrä. Rauhoita kaupantekotilanne ja lue ehdot läpi, vaikka solmisit sopimusta kiireessä, esimerkiksi kauppakeskuksen aulassa
tai puhelimessa.

Tutustu sähkösopimuksiin

P.S. Haluatko kiistää tehneesi sähkösopimuksen sähkönmyyjän kanssa? Leppäkosken jakeluverkon alueella asuvat asiakkaat voivat peruuttaa tai kiistää perusteettoman sähkösopimuksen jakeluverkkoyhtiön sivuilta löytyvällä lomakkeella.

Ohjeita sähkösopimuksen kiistämiseen löytyy myös Kuluttajaviraston sivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sähkö­sopimus omakotitaloon

Mitä sähkölämmittäjän tai pientaloasukkaan kannattaa huomioida sähkösopimuksen tekemisessä?

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset mm. sähkölaskuun, muuttamiseen, aurinkopaneeleihin ja asiakaspalveluumme liittyen.

Yrityssähkösopimus ja sen solmiminen

Lue yrittäjän, yritysten ja isännöitsijän sähkösopimuksen ostajan opasta. Kertaamme määräaikaisen ja pörssiehtoisen SPOT-sähkösopimuksen eroja.