Miten talon lämmitystapa vaikuttaa sähkösopimuksen valintaan?

Omakotitaloja voidaan lämmittää eri tavoin. Pääasiallisen lämmitysmuodon ohella pientalossa voi olla puutakka, erilaisia lämpöpumppuja tai aurinkopaneelit tukilämmitysmuotona.

Omakoti-, pari- tai rivitalo, joka lämpenee kaukolämmöllä tai öljyllä

Sähkönkulutus on todennäköisesti alle 10 000 kWh vuodessa. Saunassa on sähkökiuas, jota lämmitetään pari kertaa viikossa.

MARKKINA-sähkösopimuksella sähkönhinta tarkistetaan vuosineljänneksittäin. Pörssiehtoinen MARKKINA-sähkö on hyvä sopimus, jos et halua itse seurata sähkömarkkinoita ja kilpailuttaa jatkuvasti sähkösopimusta, mutta haluat silti sähkönhinnan seuraavan pörssihintaa. Vakaa määräaikainen sähkösopimus on myös hyvä vaihtoehto. Valitse kahden vuoden TAKUU-sähkösopimus ja seuraavan kahden vuoden sähkönhinta on tiedossa varmuudella.

Omakoti-, pari- tai rivitalo, jossa on sähkölämmitys

Sähkönkulutus on todennäköisesti n. 10 000 kWh–25 000 kWh vuodessa, hieman sähkönkulutuksesta, asunnon koosta ja tukilämmitysmuodoista (esim. ilmalämpöpumppu, maalämpö, aurinkopaneelit tai takka) riippuen. Sähkö on iso osa asumiskustannuksia ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen on tärkeää.

Spot-hinnoiteltu TUNTI-sähkösopimus – jos voit siirtää esim. lämminvesivaraajan lämmitystä TUNTI-sähkösopimuksen edullisille yötunneille ja sähkönhinnan muuttuminen tunneittain tuntuu luonnolliselta, voi  TUNTI-sähkösopimus olla hyvä ratkaisu. Ylen artikkelin mukaan SPOT-hinnoitellut pörssisähkösopimukset ovat olleet pitkällä aikavälillä katsottuna halvin tapa ostaa sähköä.

Pörssisähkösopimus Priima yhdistää sähkösopimusten parhaat palat. Saat yhdellä sopimuksella edullisen spot-hinnoittelun ja voit ohjata sähkönkulutusta edullisille tunneille, mutta lisäksi voit vakauttaa hintaa tekemällä hintakiinnityksiä vaikka talvikuukausien varalle. Hintavakaus ja pörssisähkö yhdellä ja samalla sähkösopimuksella.

Paras sähkösopimus omakotitaloon ja sähkölämmittäjälle

Priima-sähkö

8,46 snt/kWh

Maksat sähköstäsi aina ajantasaista hintaa ja hyödynnät halvimmat hinnat. Vuoden 2020 spot-keskihinta 3,47 snt/kWh.

Hinta

SPOT-hinta + 0,35 snt / kWh

Voimassaoloaika

Toistaiseksi voimassa

Perusmaksu

3,99 €/kk

MARKKINA-sähkö

9,95 snt/kWh

Sähköä aina markkinahintaan – ilman sitoutumista. Sähkönhinta päivittyy neljästi vuodessa ja hinnanmuutoksesta ilmoitetaan 1 kk etukäteen.

Hinta 1.10.2021 saakka

6,95 snt/kWh

Voimassaoloaika

Toistaiseksi voimassa

Perusmaksu

2,99 €/kk

TAKUU-sähkö

7,49 snt/kWh

Valitse määräaikainen sähkösopimus ja pääset helpolla – yksi, vakaa sähkönhinta, kaksi vuotta, ei stressiä!

Kaksiaika- ja kausisähkö

eri hinnat eri mittaustavoille

Voimassaoloaika

Kaksi vuotta, määräaikainen

Perusmaksu

3,99 €/kk

Määräaikainen sopimus ja kiinteä sähkön hinta

Perinteinen tapa solmia sähkösopimus on ollut määräaikainen sähkösopimus ja sitoutuminen kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan se päättyy vasta määräajan umpeutuessa – poikkeuksena tietysti esimerkiksi muutto, jolloin sopimus purkautuu.

Määräaikaista ja kiinteähintaista sähkösopimusta tarjoava sähkönmyyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähköpörssin ostohinnan kehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Muutoin ei kauppa kannata.

Asiakkaan etuna tässä sopimustyypissä on, että tällöin sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden. Toisaalta se voi olla myös riski, sillä sähköpörssin hintatason laskiessa voi sopimuksen hinta olla paljonkin markkinahintaa korkeampi. Määräaikaisen sopimuksen kannattavuus riippuukin täysin sopimushetken ajoituksesta. Parhaassa tapauksessa sähkösopimuksen on onnistunut tekemään juuri oikealla hetkellä, kun sähkön hinta on ollut markkinoilla historiallisen alhaalla, mutta huonoimmassa tapauksessa silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Väärällä hetkellä tehdyn sopimuksen kanssa joutuu silloin elämään vielä pitkään.

Määräaikainen TAKUU-sopimus

Vai sähköpörssin hintoihin perustuva sopimus?

Toinen vaihtoehto on ostaa sähköä jatkuvasti sähköpörssin hinnalla, eli toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin myös hinnat eri tunteina vaihtelevat. Esimerkiksi öisin sähkön hinta voi olla jopa lähellä nollaa, kun taas päivällä ja yksittäisten kulutuspiikkien aikaan se on usein keskimääräistä korkeampi. Yksittäiset päivät tai tunnit eivät kuitenkaan vuositasolla vaikuta sähkön keskihintaan merkittävästi. Tuntikohtaisia hintoja voi katsoa esim. Nordpoolin sivuilta.

Pörssisähkön hintatiedot ovat julkisia ja jatkuvasti kaikkien nähtävillä. Myyjät käyvätkin kilpailua lähinnä lisäpalveluilla ja toimitusmarginaalin suuruudella – tai paremminkin pienuudella. Pörssisähkösopimus on marginaalin vuoksi asiakkaalle läpinäkyvä sopimus, koska kaikki hintakomponentit on eritelty laskussa. Hinnoittelu muistuttaakin pitkälti pankkilainojen hinnoittelumallia.

Pörssisähkösopimuksessa asiakas voi itse vaikuttaa sähkönsä hintaan painottamalla sähkön käyttöä vuorokauden halvemmille tunneille. Tämän lisäksi pörssisähkön hinnassa ei ole sähkönmyyjän riskimarginaalia, kuten määräaikaisten sopimusten yksikköhinnassa. Siksi pörssisähkö on pidemmällä aikavälillä edullisin tapa ostaa sähköä.

Priima-pörssisähkö