Vinkit | Sähkönmyynti 17.10.2019

Lokakuun 2019 sähkömarkkinakatsaus

Julkaisemme kuukausikatsauksemme sähkömarkkinoiden toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä täällä blogissamme.

Muistathan, että ilmoituksen sähkömarkkinakatsauksen ilmestymisestä voi helposti tilata myös omaan sähköpostiin.  Tällöin saat linkin katsaukseen heti sen ilmestyttyä.

Syyskuussa sähköjohdannaisten hintoja nostivat Ranskan ydinvoimayhtiön (EDF) ilmoitus mahdollisista hitsausongelmista ydinvoimalaitoksissa ja Saudi-Arabian öljyntuotantoon kohdistuneet iskut. Loppukuuta kohti mentäessä tilanne rauhoittui, kun EDF ilmoitti, että ydinvoimatuotannon rajoituksia ei ole näkyvissä tulevalle talvikaudelle ja Saudi-Arabia sai palautettua suuren osan öljyn tuotantokapasiteetistaan.

Öljyn hinta on palautunut iskuja edeltävälle tasolle. Öljyn hinnan pitää alhaisena huoli kysynnän kasvun hiipumisesta maailmantalouden perässä. Myös hiilen hinta laski tilanteen rauhoituttua ja kävi lähellä kuluvan vuoden alhaisimpia hintatasoja. Hiilen hinta kääntyi kuitenkin uudestaan nousuun syys-lokakuun vaihteessa ja on noussut takaisin lyhyen aikavälin korkeimmille tasoilleen. Hiilen tuotannon kannattavuus heikkenee, jos hinta painuu merkittävästi nykytasoa alemmaksi. Alhaisen markkinahinnan vuoksi osa tuottajista on jo vähentänyt tuotantoa. Tämä on tukenut hiilen hintaa, minkä lisäksi alkava lämmityskausi nostaa hintaa.

Päästöoikeuden hinta lähti myös laskuun epävarmuuden vähentyessä Ranskan ydinvoimatuotannon ja Saudi-Arabian öljyntuotannon suhteen. Lokakuun alussa hinnanlasku kiihtyi, kun hinta meni läpi vahvasta tukitasosta 24,7 €/t. Laskua tuki yleinen epävarmuus maailmantaloudessa. Viimeisen viikon aikana hinta on jälleen noussut sekä Brexit-neuvotteluista että Yhdysvaltojen ja Kiinan välisistä kauppaneuvotteluista kantautuneiden positiivisten uutisten johdosta. Päästöoikeuden hinnassa on tällä hetkellä runsaasti epävarmuutta ja Brexit-neuvottelujen eteneminen heiluttanee hintaa myös tulevina viikkoina ja kuukausina.

Systeemihintaisten sähköjohdannaisten hintakehitys noudatteli kuluneen kuukauden aikana ennen kaikkea hiilen ja päästöoikeuden hintaliikkeitä. Vesitilanne on pysytellyt viimeisen kuukauden ajan pitkän ajan normaalitason tuntumassa. Syyskuussa tapahtuneen nousun jälkeen sähköjohdannaisten hinnat laskivat voimakkaasti lokakuun 8. päivään saakka, jonka jälkeen nousu on ollut suhteellisen voimakasta. Kokonaisuutena viimeisen kuukauden aikana sähköjohdannaisten hinnat laskivat lähimmän vuosineljänneksen osalta systeemihintaisena 4% ja Suomen aluehintaisena 2%. Lähimmän vuosituotteen osalta muutos oli sen sijaan laskeva systeemihinnan osalta (-2%) ja nouseva Suomen aluehinnan osalta (+2%).

Suomen alueen spot-hinta on edelleen toteutunut selvästi systeemihintaa korkeampana. Syyskuun spot-hinta Suomessa oli 48,75 €/MWh. Suomen aluehinta oli systeemihintaa 15,83 € korkeampi. Loviisan 1-yksikön vuosihuolto sekä melko vähäinen tuulituotanto kasvattivat aluehintaeroa yhdessä lisääntyneen Viron viennin kanssa. Suomen hinta-alueen tuntihinnat vaihtelivat syyskuussa välillä 7-200 €/MWh. Matalimmat hinnat nähtiin kuukauden puolivälissä (16.9.) sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kulutuksen ollessa alhainen ja tuulten ollessa voimakkaita. Korkeimmat tuntihinnat nähtiin puolestaan torstaina 26.9. kun Loviisan 1:n vuosihuollon päättyminen viivästyi, ja samaan aikaan alkoi Suomen ja Ruotsin välisen siirtoyhteyskaapelin huolto. Lokakuun Suomen alueen toteuma tähän mennessä (15.10.) on 47,58 €/MWh, systeemihinnan toteuman ollessa 36,57 €/MWh.

Kokonaisuudessaan pääset lataamaan kuukausikatsauksen täältä. Huomioithan, että pdf-muotoinen katsaus keskittyy syyskuun tapahtumiin, kun taas ylläoleva teksti käsittelee ajanjaksoa syyskuun puolesta välistä lokakuun puoliväliin.

Priima- ja Priimaplus – läpinäkyvyyttä sähkönhankintaan ja hinnankiinnityspalvelu

Priima-sähkösopimus yhdistää eri sähkösopimustyyppien parhaat palat ja mahdollistaa sähkönhankinnan suuryritysten tapaan myös pienyrittäjille ja kuluttajille. Yritysasiakkaiden Priimaplus-sopimuksella sähköä voi ostaa edullisesti SPOT-hinnoiteltuna ja maksuttomalla hintakiinnityspalvelulla hinnan saa vakautettua helposti vaikka talvikuukausien ajaksi.