Vinkit | Sähkönmyynti 13.09.2017

Paras sähkösopimus juuri minulle?

Juuri sinulle sopivan ja parhaan sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat monet eri tekijät, kuten asumismuoto. Omakotitalolle voi sopia toisenlainen sähkösopimus verrattuna esimerkiksi kerrostaloasuntoon. Sopimusta valitessa on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

  1. Mikä on kotisi lämmitystapa? Käytetäänkö kotona energiaa tasaisesti ympäri vuoden vai onko kulutus esimerkiksi kesäaikaan suurempaa (vapaa-ajan asunto)?
  2. Onko sähkön tuotantomuodon ympäristöystävällisyys ja uusiutuva energia tärkeää?
  3. Voiko sähkönhinta muuttua sopimuskauden aikana vai haluatko vakaan ratkaisun?
  4. Haluatko sitoutua määräajaksi vai kuulostaako 14 vrk irtisanomisaika paremmalta vaihtoehdolta?

Tässä jutussa kerromme muun muassa asumismuodon ja kodin lämmitysmuodon vaikutuksista sopivan sähkösopimuksen valintaan.

 

Valitse asuinmuotosi

Kerrostaloasunto

Lämmitysmuotosi on kotisi koosta riippumatta todennäköisesti kaukolämpö. Sähkönkulutuksesi on otaksuttavasti alle 4000 kWh vuodessa. Sinulla on saunassa sähkökiuas, jota lämmität pari kertaa viikossa iltaisin tai viikonloppuisin.

Suosittelemme

  • TUNTI-sähkösopimus on todennäköisesti halvin vaihtoehto, siinä maksat kustakin tunnista marginaalilla korjattua SPOT-sähköpörssin hintaa. TUNTI-sähkösopimuksen hinta on yleensä edullisempaa iltaisin ja viikonloppuisin ja tunneittain muuttuvaa sähkönhintaa voi helposti seurata Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta.
  • YMPÄRISTÖ-sähkösopimus on joitakin euroja kalliimpi vuositasolla, mutta sen valinnalla vaikutat Suomessa uusiutuvasti tuotetun sähkön määrään ja saat ympäristöystävällisen sähkösopimuksen. YMPÄRISTÖ-sopimuksen energiaa tuotetaan muun muassa Leppäkosken omassa tuulipuistossa Iissä.

 

Rivitalokoti

Rivitalokotisi lämmitysmuoto on luultavasti kaukolämpö. Sähkönkulutuksesi on todennäköisesti alle 8000 kWh vuodessa. Sinulla on saunassa sähkökiuas, jota lämmität pari kertaa viikossa iltaisin tai viikonloppuisin.

Suosittelemme

  • Priima-pörssisähkösopimus on todennäköisesti halvin vaihtoehto, vaikka sähkönhinta vaihteleekin tunti tunnilta.
  • YMPÄRISTÖ-sähkösopimus on joitakin euroja kalliimpi sähkösopimus vuositasolla, mutta sähkö on tuotettu alkuperätaatusti uusiutuvia tuotantomuotoja käyttämällä.

 

Omakotitalossa, joka lämpenee kaukolämmöllä tai öljyllä

Sähkönkulutuksesi on todennäköisesti alle 10 000 kWh vuodessa. Sinulla on saunassa sähkökiuas, jota lämmität pari kertaa viikossa.

Suositellut sähkösopimusvaihtoehdot

  • MARKKINA-sähkösopimus on hyvä vaihtoehto omakotitalon sähkösopimukseksi, jos et halua itse seurata sähkömarkkinoita koko aikaa  ja kilpailuttaa jatkuvasti sähkösopimusta.
  • Määräaikainen kahden vuoden TAKUU-sähkösopimus – tiedät varmasti, mitä maksat sähköstäsi seuraavan kahden vuoden ajan.

 

Sähkölämmitteinen omakotitalo, paritalo tai rivitalo

Sähkönkulutuksesi on todennäköisesti noin 10 000 kWh–25 000 kWh vuodessa, hieman sähkönkulutustottumuksista, asunnon koosta ja mahdollisista tukilämmitysmuodoista (esimerkiksi ilmalämpöpumppu, aurinkopaneelit ja takka) riippuen. Sähkö on iso osa asumiskustannuksia ja omakotitalon sähkösopimuksen kilpailuttaminen on todella tärkeää. Energiankäytön tehostamisella voi saada aikaan merkittäviä säästöjä.

Suosittelemme seuraavia sähkösopimuksia

 

Tutustu tästä kaikkiin Leppäkosken Energian sähkösopimusvaihtoehtoihin