Priima-sähkösopimus on niin monipuolinen sähkösopimus, että aihe herättää varmasti kysymyksiä. Tälle sivulle olemme koonneet Priima-älysähköön liittyviä kysymyksiä sekä muutamia väitteitä. Sivun alaosasta löydät omakotiasujan sähkösopimuksen solmijan oppaan.

Miksi valita Priima-älysähkö?

Priima-älysähkön ansiosta asiakas pääsee ensimmäistä kertaa itse päättämään, mille ajanjaksolle haluaa kiinteän hinnan ja mitä sähköstä on valmis maksamaan. Perinteisillä määräaikaisilla sopimuksilla sähkönhinta on sama koko sopimuskauden ajan, mutta Priima-sähkösopimuksella asiakas voi itse päättää mille ajanjaksolle haluaa vakauttaa hintansa. Hintakiinnitysjaksojen ulkopuolella hinnoittelu toimii kuin tavallinen SPOT-hinnoittelu eli pörssisähkösopimus.

SPOT-pohjainen sähkösopimus on riski, sillä sen hintaa ei voi tietää etukäteen.

Perinteinen pörssisähkösopimus on ollut pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin tapa ostaa sähköä. Tähän säästömahdollisuuteen on kuitenkin liittynyt riski, sillä hintoja ei ole voinut tietää varmuudella ennakkoon. Priima-sähkösopimuksen valitsemalla voi välttää pörssisähkösopimusten mahdollisen hinnannousun, koska asuntolainoista tutun korkokaton tavoin Priima-älysähköön voi yhdistää hintakaton eli toisin sanoen kiinnittää sähkönhintansa tiettyyn tasoon.

Haluan kiinteähintaisen sähkösopimuksen – määräaikaisella sopimuksella saan helposti halpaa sähköä.

Suomessa on kautta historian solmittu paljon kaksivuotisia määräaikaisia sähkösopimuksia. Kaksivuotisen sähkösopimuksen hinta voi olla edullinen, mutta solmimishetkellä edulliselta tuntuva sähkönhinta voi muuttua sopimuskauden aikana myös kalliiksi, jos sähkönmarkkinahinnat muuttuvat rajusti. Kun valitset Priima-älysähkön, voit kiinnittää sähkön hinnan kahden vuoden lisäksi kuukaudeksi kerrallaan tiettyyn spot-hintatasoon. Näin sähkön hinnan lukitsemiseen liittyvää riskiä saadaan hajautettua. Laittaisitko sinä kaikki munasi samaan koriin vai hajautatko riskiä?

Jos kiinnitän sähkön hinnan en voi hyödyntää SPOT-sopimuksista tuttua kulutuksen kohdentamista halvoille tunneille.

Priima-sähkösopimuksella sähkön hinnan voi jättää kokonaan kiinnittämättä tai vaihtoehtoisesti lukita joko 50% tai 100% osuudella. Vaikka hinta kiinnitetään tiettyyn hintatasoon, voi omalla kulutuksen ohjaamisella silti vaikuttaa lopulliseen laskutettavaan sähkön hintaan. Käyttämällä sähköä silloin kun se on SPOT-hintojen kannalta edullisinta, näkyy sähkönkäytön suunnittelu suoraan sähkölaskun loppusummassa.

Minua ei kiinnosta miettiä hintakiinnityksiä eikä sitä, onko sähkö nyt halpaa vai ei.

Priima-sähkösopimuksella hintakiinnitysten tekeminen on vapaaehtoista. Jos hintakiinnityksiä ei tee, vastaa PRIIMA-sähkösopimus aivan tavallista SPOT-hinnoiteltua pörssisähkösopimusta, joka on Ylen tutkimusten mukaan se halvin tapa ostaa sähköä. Pörssisähkösopimuksesta ja Priima-älysähköstä saa kaiken mahdollisen hyödyn irti, jos ohjaa sähkönkäyttöään edullisille tunneille, mutta kulutustottumusten muuttaminen ei ole mitenkään pakollista vaikka valitsisi Priima-sähkösopimuksen.

En halua roikkua netissä katsomassa SPOT-hintoja tai kiinnityshintoja tuleville kuukausille ja vuosineljänneksille.

Live-palveluun on mahdollista asettaa hälytyksiä, jotka lähettävät tekstiviestin tai sähköpostin tiettyjen määriteltyjen hintarajojen ylittyessä tai alittuessa. Live-palveluun on mahdollista asettaa myös kiinnitysautomaatti, joka lukitsee sähkönhinnan automaattisesti tiettyyn tasoon ehtojen täyttyessä.

Mitä jos muutan omakotitalosta kerrostaloon?

Priima-sähkösopimukseen mahdollisesti tehdyt hintakiinnitykset ovat asuntokohtaisia. Jos sähkölämmittäjä on tehnyt hintakiinnityksiä vaikka talven varalle, katkeavat hintakiinnitykset muuttotilanteeseen. Kerrostaloon muutettaessa voi siis tehdä muuton jälkeen uudet, omaan lämmitystapaan ja asumismuotoon sopivat hintakiinnitykset.


Älysähköä minulle, kyllä kiitos!

Priima-älysähkössä yhdistyvät hienosti määräaikaisista sopimuksista tuttu hintavakaus ja pörssisähkön tutkitusti edullinen tapa hankkia sähköä. Priima-sähkösopimus on voimassa toistaiseksi, joten sen testaaminen on riskitöntä. Huomaathan, että tehtyjen hintakiinnitysten ajaksi sähkösopimus muuttuu määräaikaiseksi. Priima-sopimuksen voit solmia helposti suoraan verkkosivuillamme, tilauslomakkeen täyttämällä.

Lue lisää ja tee Priima-sähkösopimus nyt!

Miksi valita parasta Priimaa sähkösopimusasioissa?

Vertailimme määräaikaista ja pörssisähkösopimusta blogissamme. Määräaikaisessa sähkösopimuksessa mielenrauhaa tuo hintavakaus, mutta toisaalta pörssisähkösopimukset eli SPOT-hinnoitteluun perustuvat ovat tutkitusti halvempia. Nyt voit sujuvasti yhdistää molempien sähkösopimusten parhaat puolet – siitä Priima-älysähkössä on kyse. Oheinen taulukko vertailee Priima-sähkösopimuksen ominaisuuksia perinteiseen, esimerkiksi määräaikaiseen sähkösopimukseen.

Priima-sähkösopimuksella voi ostaa sähkösi tutkitusti halvimmalla tavalla eli SPOT-hinnoiteltuna, mutta mahdollisilta hinnannousuilta voit suojautua hinnankiinnityksillä. Hintakiinnitykset voit tehdä helposti Live-palvelussa itse tai asettaa hälytyksiä tai kiinnitysautomaatteja tietyille sähkön hintatasoille. Hintakiinnityksessä voit valita joko kiinnityksen yhden kuukauden tai koko vuosineljänneksen osalta. Kiinnitettävän energianmäärä voi olla joko 50 % tai koko 100 %. Perinteiseen määräaikaiseen sähkösopimukseen verrattuna hintakiinnityksillä voidaan hajauttaa riskejä tehokkaasti.

Huomaathan, että vaikka kiinnittäisit hintasi, voit silti vaikuttaa sähkönhintaasi ohjaamalla sähkönkulutustasi edullisille SPOT-tunneille. Käyttötottumuksesi eli sähkönkäyttäjän profiilisi vaikuttaa sähkönhintaasi energiamaksun kautta ja täten edelleen sähkölaskuusi.

Tuntuiko ylläoleva vaikeaselkoiselta? Pörssisähkösanastomme löydät täältä.

 Priima-sähkösopimusPerinteinen sähkösopimus
Sähkön hintaValitse itse minkä verran sähkösi maksaaSähkön hinta on sähkönmyyjän määrittelemä
Sopimuksen solmimishetkiValitse itse milloin ja kuinka paljon kiinnittää - hajauta riskitValitaan satunnaisesti, silloin kuin sähkösopimus on katkolla
Määräaikaisuuden kestoValitse itse yksi vuosineljännes kerrallaSähkönmyyjä määrittelee, keskimäärin 2 vuotta
Kiinnitettävän energian määräValitse itse vuosineljänneksittäin, joko 0%, 50% tai 100%Koko energiamäärä ja koko sopimuskaudelle kerralla
Energian käytön seurantaLive-palvelun kautta reaaliajassa, samassa paikassa näkyvät myös toteutuneet hinnatErilliset palvelut
Energian kustannusten seurantaLive-palvelun kautta reaaliajassa, samassa paikassa näkyvät myös hinnatJälkikäteen laskulla
HinnoitteluYksilöllinen hinnoitteluSama kaikilla asiakkailla

Priima-sähkösopimuksen ostajan opas

Sähkösopimuksen solmijan opas


Sähkösopimuksen solmiminen tuntuu välillä tarpeettoman hankalalta. On määräaikaista sähkösopimusta, pörssisähkösopimusta, alkuperätakuita, kysyntäjoustoa ja pakettiratkaisuja. Lisäksi valitettavan usein puhelimessa myydään sähköä turhan suoraviivaisesti, eikä sähkösopimuksen ehtoja käydä tarpeeksi yksityiskohtaisesti läpi.

Tästä lähtökohdasta olemme tehneet omakotiasujille suunnatun sähkösopimuksen ostajan oppaan. Oppaassa on avattu määräaikaisen ja pörssiehtoisen SPOT-sähkösopimuksen eroja ja kerrottu millaisia mahdollisuuksia älykotiin ja älysähköön liittyy.

Lataa omakotiasujan sähkösopimusopas tästä