Vinkit | Sähkönmyynti 21.02.2019

Omakotitalon sähkölämmityksen hinta pienemmäksi pörssisähkösopimuksella

Artikkelia päivitetty marraskuussa 2020.

Sähkölämmitys ja pörssisähkösopimus – suurin mahdollisuus vaikuttaa itse sähkön hintaan

Sähkösopimuksen muodolla on suuri vaikutus siihen, millaiseksi sähkölämmityksen hinta muodostuu. Muun muassa Yle ja Kauppalehti ovat todenneet artikkeleissaan, että pörssisähkösopimus on pitkällä aikavälillä tarkasteltuna halvin tapa ostaa sähköä. Suomalaisten suosikkisopimukseen eli määräaikaiseen sähkösopimukseen verrattuna pörssisähkön ostaminen edellyttää kuitenkin hieman korkeampaa riskinsietokykyä. Mutta kuten sanontakin toteaa, riski ja tuotto kulkevat usein käsi kädessä. Määräaikaisen sähkösopimuksen ja pörssisähkösopimuksen eroja käsittelevää omakotitaloasujan opasta voit lukea tarkemmin täällä.

Miten oman sähkön hintaan voi vaikuttaa?

Pörssisähkösopimuksella tarkoitetaan sopimusta, jonka energiamaksu seuraa tunti tunnista sähkön pörssihintaa eli SPOT-hinnoittelua. Pörssisähkössä energiamaksu muuttuu tunneittain suoraan pohjoismaisten sähkömarkkinoiden SPOT-hinnan mukaisesti, ja spot-hintaan lisätään sähkönmyyjän marginaali. Pörssisähkösopimuksen laskutushinta määräytyy sen mukaan, kuinka kyseisen kuukauden sähkönkäyttösi ajoittuu vuorokauden eri tunneille. Pörssisähkösanastomme löydät täältä.

Jos siis sähköä kuluu keskimäärin enemmän vuorokauden kalliilla tunneilla, kasvaa laskutushinta kilowattitason hintaa tarkastellen. Jos taas sähkön käyttö painottuu enemmän esimerkiksi yöaikaan, jolloin tuntihinnat ovat yleensä alhaisemmat, laskee sähkön hinta. Näin omilla käyttötottumuksilla voi suoraan vaikuttaa laskulla näkyvään kWh-hintaan. Tätä vaikutusta kutsutaan profiilivaikutukseksi ja sen suuruus on keskimäärin yleensä  0,3 senttiä kilowattitunnilta suuntaan tai toiseen.

Miksi omakotitalossa asuva sähkölämmittäjä hyötyy eniten pörssisähköstä?

Olipa kyseessä suora tai varaava sähkölämmitys, on omakotitalossa asuvalla sähkölämmittäjällä tyypillisesti kerrostaloasujaa enemmän sellaista sähkönkäyttöä, jonka käytön voi helposti ajoittaa vaikkapa yöaikaan. Toki myös kerrostaloasukas voi ohjata käyttösähköään eli esimerkiksi ajastaa  pyykinpesukoneen edullisten tuntihintojen aikaan, mutta suurempia säästöjä ja isompi vaikutus sähkölaskun loppusummaan saadaan vaikkapa lämminvesivaraajan ohjaamisella edullisempaan aikaan. Priima-sähkösopimuksen Live-palvelusta pääsee katselemaan mm. kahden erilaisen sähkölämmittäjän ja yhden kerrostaloasukkaan kulutustietoja ja vertailemaan esimerkiksi profiilivaikutusta eri kuukausien ja kulutustottumusten välillä.

Esimerkiksi joulukuussa 2018 Sähkölämmittäjä 1 kulutti sähköä erityisesti edullisten tuntihintojen aikaan (kaavion läpinäkyvät pallot, 9.12. ja 26.12.), jolloin koko kuun yhteenlaskettu profiilivaikutus oli -0,407 snt / kWh. Kuukauden spot-hinnan aritmeettisesta keskihinnasta vähennettiin siis 0,407 snt. Tarkka laskelma joulukuun kiinnityshinnasta, spot-hinnasta, profiilivaikutuksesta, toimitusmaksusta ja lopullisesta energiamaksusta sekä arvonlisäverosta saadaan esiin Käytöt ja kustannukset -välilehden Näytä tarkemmat hinta- ja kulutustiedot -nappia painamalla.

Kun Sähkölämmittäjä 1 sähkönkäyttöä kWh-tasolla (sininen viiva) tarkastelee suhteessa spot-hintaan (punainen viiva) yllä olevassa kuvassa, voidaan havaita, että kulutuspiikit on lähes poikkeuksetta pystytty ohjaamaan niihin juuri hetkiin, kun sähkön tuntihinta on ollut halvimmillaan. Tämän vuoksi profiilivaikutus on ollut keskimääräistä profiilivaikutusta suurempi. Asumismukavuutta voidaan helposti parantaa hyödyntämällä mahdollisia omakotitalon tukilämmitysmuotoja eli esimerkiksi ilmalämpöpumppua ja varaavaa takkaa.

Sähkönkäyttö kuukauden halvimmilla tunneilla pienentää tehokkaasti omakotitalon energiakustannuksia

Kun katsellaan Sähkölämmittäjä 2:n tarkempia kulutustietoja Käytöt ja kustannukset -välilehdellä Live-palvelussa, havaitaan, että joulukuun 2018 osalta Sähkölämmittäjä 2 profiilivaikutus on ollut -0,109 snt / kWh. Sähkölämmittäjä 2:n kohdalla spot-hinnan kuukauden keskiarvosta vähennettiin siis 0,109 snt. Koko kuukauden kulutustietoja tarkastelemalla havaitaan, että suurimmat erot sähkölämmittäjien 1 ja 2 kulutustottumuksissa löytyvät joulukuu 9. päivän ja 26. päivän kohdalta. Kyseisinä päivinä spot-hinta on käynyt merkittävän alhaalla, mutta toisin kuin Sähkölämmittäjä 1 kohdalla, lämmittäjä 2 ei hyödyntänyt kuukauden halvimpia tunteja niin tehokkaasti kuin lämmittäjä 1.

 

Hintakiinnityksillä lisävakautta sähkön hintaan – vaikuta silti profiilivaikutuksella kilowattihintaan

Sähkölämmittäjä 2 kulutustiedoissa nähdään lisäksi hieman yli 6,0 snt / kWh kohdassa oleva keltainen poikkiviiva. Keltainen viiva kuvaa Sähkölämmittäjä 2 tekemää hintakiinnitystä, minkä vuoksi hän maksoi sähkön spot-hinnan muutoksista huolimatta joulukuussa energiamaksuna kiinnityshintaa 6,509 snt / kWh. Vaikka sähkönhinta olikin lyöty hintakiinnityksellä lukkoon, pystyi Sähkölämmittäjä 2 kuitenkin vaikuttamaan joulukuussa sähkönhintaansa profiilivaikutuksella hintaa alentavasti eli tässä tapauksessa -0,109 snt / kWh. Priima-sopimuksen hintakiinnitysten avulla sähkön hinnan voi lukita 50 % osuudella tai koko kuukauden sähkökulutuksen osalta eli 100 %.

Sähkölämmittäjä – tilaa täältä spot-sähkösopimus!