Vinkit | Sähkönmyynti 13.11.2020

Sähkömarkkinailmiöitä viikko 45/2020

Sähkön spot-hinnat toteutuivat erittäin alhaisina marraskuun ensimmäisellä viikolla. Suomen hinta-alueen keskiarvo viikolle 45 (6.11. alkava viikko) oli 11,35 €/MWh. Maanantaiyönä 2.11. sähkönhinta painui Suomen hinta-alueella negatiiviseksi neljän tunnin ajaksi. Lokakuun loppuun mennessä koko vuoden keskiarvo on ollut Suomen hinta-alueella 26,92 €/MWh, joten viikko 45 oli selvä poikkeus koko tämän vuoden hintakehityksessä.

Mikä aiheutti viikon 45 poikkeukselliset sähkönhinnat?

Tilanne oli monen tekijän summa, mutta moni niistä liittyi säätilaan. Viikolla 45 tuulivoiman tuotanto oli Suomessa erittäin runsasta. Tuulivoiman tuotanto pysytteli sunnuntaihin saakka yli 1000 MW tason. Vasta sunnuntaina tuulet tyyntyivät ja tuulivoiman tuotanto painui alhaisemmalle tasolle. Näin pitkää jaksoa, jolloin tuulivoima olisi jatkuvasti pysynyt noin korkealla tasolla, ei ole ollut aiemmin  vuonna 2020.

Toinen tekijä oli vesivoiman määrä. Sateet ovat toteutuneet selvästi normaalitasoa runsaampina ja tämä on saanut virtaamat nousemaan korkealle. Vesivoimaloiden altaat ovat täyttyneet ja viime viikolla osa vesivoimatuottajista joutui ohijuoksutustilanteeseen.

Kolmas tilanteen aiheuttanut tekijä oli ajankohtaan nähden leuto sää, mikä piti sähkönkysynnän maltillisena. Muita tilanteeseen syntymiseen vaikuttaneita tekijöitä olivat hyvällä tasolla ollut pohjoismaisen ydinvoimatuotannon määrä ja siirtoyhteyksien hyvä käytettävyys.

Suomen hinta oli merkittävän osan viikon 45 tunneista kiinni systeemihinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että aluehintaero jäi viikon aikana erittäin pieneksi (6,73 €/MWh). Kun tarkastellaan koko vuotta 2020, niin pieni toteuma aluehintaerossa on todellakin ollut poikkeustilanne.

Lokakuun loppuun mennessä toteutunut aluehintaero systeemihinnan ja Suomen aluehinnan välillä on ollut 16,47 €/MWh. Tuon verran on siis Suomen sähkönhinta ollut korkeampi kuin laskennallinen yhteispohjoismainen sähkönhinta. Käytännössä Norjan ja Ruotsin hinnat ovat hyvin lähellä systeemihintaa.

spot-hinnatvko45_2020

Liisa Sinisammal
energiapäällikkö
Leppäkosken Energia

Parhaat hyödyt pörssisähköstä irti Priima-sopimuksilla

Parhaat hyödyt pörssisähköhintojen muutoksista ja esimerkiksi negatiivisista sähkön tuntihinnoista saat pörssisähkösopimuksella. Tarjoamme kotitalouksiin Priima-pörssisähköä ja yrityksille Priimaplus-sähköä. Menneiden kuukausien keskimääräisiin spot-hintoihin voit perehtyä sivuillamme.

Yritysasiakkaiden toistaiseksi voimassa olevaan Priimaplus-sopimukseen kuuluu lisämaksuton hinnankiinnityspalvelu, jossa asiantuntijamme kiinnittävät sähkönhinnan puolestasi tuleville vuosineljänneksille. Saat vakaammat sähkönhinnat ja veloituksetta suurasiakastason salkunhallintapalvelun.

Priimaplus-yrityssähkö