Energiansäästövinkit

Kodin energiankäytöstä suurin osa kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Kiinnittämällä huomiota arjen pieniin valintoihin voit varmistaa, ettei sähköä kulu turhaan.

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa sinua ymmärtämään, mihin ja milloin sähköä kuluu. Kulutustietojen avulla voit tehdä tietoisia valintoja sähkönkäytössä ja seurata energiansäästötoimiesi vaikutuksia. Voit helposti seurata sähkönkulutustasi Online-palvelun kautta.

Katso käyttökohteiden mukaan jaoteltuja energiansäästövinkkejä, joiden avulla voit pienentää kulutustasi.

Astetta alemmas -kampanja

Olemme mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, jossa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia.

Tutustu kampanjaan ja säästövinkkeihin Astetta alemmas -kampanjan sivuilla: www.astettaalemmas.fi

Säästöohjauspalvelu

Sähkökuorman ohjauksen avulla varaava lämmityslaite kytkeytyy sähkömittarilta päälle edullisten tuntien aikaan yöllä, jolloin sähköenergian yö- ja pörssisähkö ovat yleensä edullisimmillaan. Säästöohjaus-palvelussa kuormanohjauksen kytkentäaikaa muutetaan nykyisestä klo 22:sta yön edullisimmille tunneille klo 01 jälkeen.

Lue lisää ja ota palvelu käyttöön: www.leppakoski.fi/saastoohjaus

Asiakkaiden sähkönsäästövinkit

Kysyimme energiansäästöviikon tapahtumassa käyneiltä asiakkailta sähkönsäästövinkkejä. Lue vinkit täältä!

Keittiö

Säädä kylmälaitteisiin oikeat lämpötilat. Jääkaappi +6 ja pakastin -18 astetta.

Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä. Ota huomioon uunin, lämpöpatterin ja ikkunoiden sijainti.

Varmista riittävä ilmankierto laitteiden ympärillä. Muuten laite lämpenee ja sen sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.

Sulata pakastin säännöllisesti. Varmista samalla ovien tiivisteiden kunto ja puhdista lauhduttimet.

Pese täysiä tiskikoneellisia. Käytä matalampia pesulämpötiloja.

Valitse mikro, jos lämmität tai valmistat ruokaa pienen määrän kerrallaan.

Valitse uuni, jos leivot tai valmistat ruokaa ison määrän kerrallaan. Sähköä kuluu ensin uunin lämmittämiseen ja sen jälkeen lämpimänä pitämiseen. Kun lämmität uunin, kannattaa samalla kertaa tehdä isompi määrä ruokaa ja hyödyntää myös uunin jälkilämpö.

Panosta energiatehokkuuteen, kun hankit uusia laitteita.

Pesutilat ja sauna

Energiataloudellisin saunan lämpötila on 70-80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20-30 %.

Mittaa suihkun virtausnopeus esim. 10 litran ämpärin ja kellon avulla. Sopiva virtaama on noin 12 litraa minuutissa ja käsipesuhanassa 6 litraa minuutissa.

Vähennä lämpimän veden käyttöä. Esimerkiksi 10 minuutin suihkuun kuluu 120 litraa vettä, kun 2 minuutin suihku kuluttaa 24 litraa vettä.

Harkitse WC-pönttöjen uusimista. Uudet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuoden takaisiin malleihin.

Pyykinpesu

Pese täysiä koneellisia ja lajittele pyykit värin, pesulämpötilan ja likaisuuden mukaan.

Puhdista kone säännöllisesti. Ilmankiertoa estävät tukokset pidentävät pyykin kuivausaikaa ja lisäävät laitteen sähkönkulutusta.

Hyödynnä eko-ohjelmia. Näiden avulla vähennät sähkön ja veden kulutusta.

Kuivata pyykki ulkona. Ainakin kesäaikaan pyykki kannattaa kuivattaa ulkona, se on ainoa pyykinkuivauksen tapa, joka ei kuluta lainkaan energiaa.

Kuivausrumpu luovuttaa kuivauksen aikana lämpöä ympäristöön. Jos lämpö ei pääse poistumaan, laitteen käyntiaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Kun kuivausrumpu on sijoitettu pieneen kylpyhuoneeseen, on ovi pidettävä auki.

Lämmitys

Suositeltava lämpö oleskelutiloihin on 20–21 °C. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella, voit säästää lämmityskustannuksissa jopa 5 %.

Älä peitä patteritermostaattia esimerkiksi huonekaluilla tai verhoilla, sillä silloin se ei tunnista todellista huonelämpötilaa, eikä säädä venttiiliä oikein.

Tarkista aika ajoin pattereiden toiminta. Jos vain patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.

Asunnon viilentämiseen kannattaa kokeilla perinteisiä keinoja, kuten suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla, hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa sekä vähentämällä sisäisiä lämpökuormia (esimerkiksi sammuttamalla turhat laitteet ja välttämällä uunin ja saunan käyttöä).

Viihde-elektroniikka ja valaistus

Liitä laitteet virtakatkaisijalla varustettuun jatkojohtoon. Jatkojohdon avulla saat virrat pois kaikista laitteista kerralla.

Kytke laitteet pois päältä, kun et käytä niitä. Suurin osa televisioiden ja tietokoneiden sähkönkulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa odottamassa käyttöä.

Älä pidä ladattavia laitteita jatkuvasti latauksessa ja poista laturi aina pistorasiasta latauksen päätyttyä.

Käytä valaistuksessa energiatehokkaita led-lamppuja ja sammuta tarpeettomat valot. Sisätiloihin voi asentaa liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen astuessa ja sammuttavat huoneesta poistuessa. Ulkovalaistuksessa kannattaa käyttää hämäräkytkimiä, jolloin valot syttyvät hämärän aikaan ja sammuvat auringon noustessa.

 

Auton lämmitys

Ota moottorilämmitin käyttöön, kun ulkolämpötila laskee + 5 asteeseen. Oikea käyttö säästää moottoria sekä lisää ajoturvallisuutta.

Lämmittimen käytöllä säästää polttoainetta. Lämmitetty moottori kuluttaa ensimmäisen kilometrin aikana lähes 45 % vähemmän kuin kylmiltään startattu auto.

Esilämmityksen avulla voi vähentää pakokaasupäästöjä. Esilämmitys vähentää haitallisia päästöjä noin 33 % ensimmäisten 4-5 kilometrin aikana.

Suositeltavat esilämmitysajat lämmitystyypeittäin. Sisätilanlämmitintä ei kannata pitää päällä yli kahta tuntia. Sähköisten esilämmittimien lyhyemmät ajat viittaavat lohko- ja letkulämmittimiin, pitemmät säteilylämmittimiin (lähde Motiva).

Ulkoilman lämpötila Suositeltava esilämmitysaika sähköisillä esilämmittimillä
0…-5 °C 0,5–1 tuntia
-5…-10 °C 1–2 tuntia
alle -10 °C 2–3 tuntia
Ulkoilman lämpötila Suositeltava esilämmitysaika polttoainetoimisilla esilämmittimillä
0…-5 °C 10–15 minuuttia
-5…-10 °C 15–20 minuuttia
alle -10 °C 20–30 minuuttia