Sähkönmyynti 21.10.2019

Sähkösopimus ja sen vertailu – vertaa aina sähkösopimuksen kokonaishintaa

Sähkösopimuksen vertailu kannattaa ja sitä tehdessä kannattaa ottaa huomioon asiat, jotka käymme läpi tässä artikkelissa. Annamme siis tässä artikkelissa vinkkejä siitä, mihin asioihin tavallisen kotitalousasiakkaan eli kuluttajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, silloin kun sähkösopimuksen solmiminen on ajankohtaista. Esimerkkitapauksemme koskevat sellaisia sähkönmyyntitilanteita, joissa asioista ja sopimuksen yksityiskohdista oltaisiin voitu viestiä selkeämmin.

Tämän artikkelin ei ole tarkoitus ei ole syyttää ketään yksittäistä sähkönmyyjää tai toimijaa. Haluamme saada asiakkaat kiinnittämään huomionsa oikeisiin asioihin sähkösopimusta solmittaessa, jotta pettymyksiltä vältyttäisiin. Antamamme vinkit ja esimerkit perustuvat joko omakohtaisiin kokemuksiimme, asiakkaiden meille toimittamiin materiaaleihin tai julkisessa internetissä jaossa olleeseen aineistoon.

Vertaa aina sähkösopimuksen kokonaishintaa

Taikurin ydinosaamista on kiinnittää yleisön huomio jonnekin muualle, kuin sinne, missä tapahtuu jotakin tempun kannalta aidosti oleellista. Näin voi käydä myös sähkönmyyntitilanteessa, silloin kun sähkönmyyjä korostaa sähkötarjouksen energian hintaa (snt / kWh) ja jättää perusmaksun (euroa / kk) sivurooliin.

Sähkölaskussa on oleellista maksettu loppusumma. Myymisen perustemppuja on ohjata asiakkaan huomio myyjälle edullisiin ominaisuuksiin ja jättää ne myyjän kannalta haastavat tekijät vähemmälle huomiolle. Jos siis sähkötarjouksen perusmaksu on yleiseen hintatasoon verrattuna kallis, saatetaan tarjouksella ylikorostaa energian hintaa ja päinvastoin. Oleellista on laskea oman sähkönkulutuksen kannalta oikeilla kulutusmäärillä eri tarjousten kokonaishinta esimerkiksi kuukausi- tai vuositasolla.

Esimerkkinä voidaan käyttää kahta kuvitteellista sähkötarjousta, joissa ensimmäisessä perusmaksu on 4€/kk ja energiamaksu 5,29 snt/ kWh ja toisen tuotteen perusmaksu on 2€/kk ja energiamaksu 5,79 snt/kWh. Äkkivilkaisulla ensimmäinen sopimus tuntuisi edullisemmalta, mutta lasketaan kunnollista vertailua varten vuosikustannukset auki tyypillisellä kerrostaloasujan vuosikulutuksella eli 3000 kWh:lla.

Kahden erilaisen sähkösopimuksen vuosikustannusten vertailu

Ensimmäinen sopimus

Perusmaksut vuodessa 12kk x 4€ = 48 €
Energian hinta vuodessa 3000 kWh x 0,0529€ = 158,70 €
Yhteensä 206,70€

Toinen sopimus

Perusmaksut vuodessa 12kk x 2€ = 24 €
Energian hinta vuodessa 3000 kWh x 0,0579 = 173,70 €
Yhteensä 197,70€

Yllä oleva laskelma osoittaa sen, että kahden tarjouksen vertailu ei välttämättä ole aina helppoa. Varsinkin, jos vertailua pitäisi tehdä kiireessä, esimerkiksi ostoskeskuksen aulassa tai puhelimessa eikä oma nykyinen sopimus tai taskulaskin ole saatavilla.

Voit myös tutustua meidän sähkösopimuksiin >>

Sähkötarjoukset on hyvä pyytää aina kirjallisena ja laskea eri hinnoittelumallit auki omalla vuosi- tai kuukausikulutuksella. Näin esim. kahdesta määräaikaisesta sähkösopimuksesta tai pörssisähkösopimuksesta saa keskenään aidosti vertailukelpoisia.

Kiinnostaako sähkösopimuksen solminen ja mahdollisten konnankoukkujen välttäminen?

Lue vinkkimme sähkösopimuksen solmimiseen