Sähkönmyynti | Sähköautoilu 19.01.2021

Taloyhtiön sähkönkulutus

Tämän artikkelin aineistona on käytetty 744 suomalaisen taloyhtiön kulutustietoja 6/2019 – 6/2020. Tarkastelussa olleen 12 kk aikana taloyhtiö kulutti keskimäärin noin 19 000 kWh vuodessa.

Miten paljon taloyhtiöt käyttävät sähköä?

Merkittävä osa, jopa 40 %,  taloyhtiöiden sähkönkulutuksesta kuluu lämmitykseen, kiinteistösähköön ja käyttöveden lämmitykseen. Kiinteistösähkön tyypillisiä kulutuskohteita ovat esimerkiksi ilmanvaihto, hissi, kylmiöt, taloyhtiön sauna, pyykkituvat, autojen lämmitystolpat sekä yleisten tilojen ja pihojen valaistus. Taloyhtiön sähkönkulutus riippuu taloyhtiön koosta ja sähköä käyttävien palveluiden määrästä. Pienemmissä taloyhtiöissä sähkönkäyttö voi rajautua esimerkiksi pelkkään pihavalaistukseen. Toisessa ääripäässä ovat suuret taloyhtiöt, joissa on paljon palveluja ja huoneistoilla ei ole omia sähkösopimuksia,  vaan taloyhtiö laskuttaa huoneistokohtaisten alamittareiden perusteella myös asuntojen sähkönkulutuksen vastikkeiden yhteydessä. Taloyhtiöstä riippuen vuosittainen sähkönkulutus voikin olla noin 2000 kilowattitunnista aina yli 200 000 kilowattitunnin maalämpökohteisiin.

Koska taloyhtiöissä kuluu eniten sähköä?

Taloyhtiöiden sähkönkulutuksen ajoittuminen vuorokauden sisällä ja vuodenaikojen mukaan riippuu palveluiden määrästä. Taloyhtiöissä, joissa sähköä kuluu vain pihavalaistukseen, kulutus painottuu pimeään vuorokauden- ja vuodenaikaan.

Oletko jo tutustunut taloyhtiölle tarkoitettuun sähkösopimukseemme?

Taloyhtiöissä, joissa huoneistojen sähkönkulutus sisältyy yhtiöiden kulutukseen, sähkönkulutus painottuu niille ajankohdille, jolloin tyypillisesti ollaan kotona. Esimerkkinä voidaan ajatella aamun kahvihetkeä ennen töihin lähtöä, jonka aikana auton moottorilämmitys on päällä. Nämä suurimmat sähkönkäytön ajankohdat ovat yleensä arkipäivien aamutunnit noin kello 7-8 ja iltapäivän tunnit noin kello 16-20.

Saunapiikki näkyy taloyhtiön sähkönkulutuksessa

Lauantai-iltaisin tyypillisesti saunotaan ja tämä näkyy taloyhtiöiden sähkönkulutuksessa niin sanottuna saunapiikkinä. Vuodenaikoja tarkasteltaessa taloyhtiöiden sähkönkulutus painottuu joulu- ja helmikuun väliseen ajanjaksoon. Tuolloin valaistustarve on suurimmillaan ja kyseiseen ajankohtaan ajoittuvat yleisesti myös talven kylmimmät jaksot, jotka lisäävät esimerkiksi autojen lämmitystolppien sähkönkulutusta. Lisätietoja taloyhtiöiden kiinteistösähkön kulutuksesta löytyy Motivan sivuilta.

Miten sähköautojen lataaminen vaikuttaa sähkönkulutukseen?

Täyssähköautojen tai ladattavien hybridien lataaminen näkyy ymmärrettävästi myös taloyhtiön sähkönkulutuksessa. Taloyhtiölle syntyvien kustannusten kannalta oleellista on ladattavien autojen määrä ja latausteho, jolla autoja ladataan. Auton lataamisen ajankohta riippuu luonnollisesti asukkaiden aikatauluista, mutta tyypillisesti autoja ladataan yöaikaan, jolloin autoa on helppoa ladata useiden tuntien ajan keskeytyksettä ja aamulla auton akku on täynnä töihin lähtöä varten. Erityisesti taloyhtiöissä, joissa sähkönkulutus on muuten pientä, saattaa yöaikainen käyttö olla moninkertaista päiväaikaiseen sähkönkäyttöön verrattuna.

Jos taloyhtiössä on käytössä pörssisähkösopimus, näkyy yötunneilla lataaminen mukavalla tavalla myös sähkölaskulla, sillä yöaikaan pörssisähkön tuntihinnat ovat yleensä päiväaikaa alhaisempia ja kausiluontoisesti erot voivat olla valtavia. Esimerkiksi vuoden 2020 kesällä yöllinen sähkönhinta saattoi olla vain kymmenesosan päivän hinnasta, eivätkä alle 1 snt/kWh yötuntien hinnat olleet mitenkään tavattomia. Koska sähköautoja ladataan ympäri vuoden, voi huoletta sanoa, että kesäinen sähköautoilu on parhaimmillaan todella edullista.

Oletteko miettineet sähköautojen latauspisteiden asennusta taloyhtiöön?

Vaihtoehtoja sähköauton lataamiseen taloyhtiössä:

  1. Lataaminen kotitalouspistokkeesta
    Sähköautoa voi ladata tilapäisesti myös tavanomaisesta lämmitystolpasta. Lämmityspistorasiaa ei kuitenkaan ole suunniteltu pitkäkestoiseen kuormitukseen ja näin ollen lämmityspistokkeesta lataaminen voi aiheuttaa sähköturvallisuusriskin.
  2. Erillinen latauspiste
    Taloyhtiön parkkipaikalle voidaan asentaa yksittäinen tai yksittäisiä latauspisteitä, joista asukkaat voivat ladata autojaan turvallisesti ja kotitalouspistorasiaa tehokkaammin.
  3. Älykäs latausasema tai -kenttä
    Jos taloyhtiössä on tarvetta useammalla latauspisteelle, voi parkkipaikalle olla järkevää asentaa isompi latausasemakokonaisuus. Lataajat voidaan tunnistaa ja täten kustannusten kohdistaminen latauksen käyttäjille käy helposti. Älykkään ratkaisun etuna on lataustehon järkevä jakaminen lataajien kesken. Lataustehoa on myös mahdollista rajoittaa silloin, kun sähköä tarvitaan muualla taloyhtiössä esimerkiksi tavanomaisten polttomoottoriautojen esilämmittämiseen. Lataustehon älykäs jakaminen tuo kustannussäästöjä, sillä älykkään teknologian ansiosta taloyhtiön sulakekokoa ei tarvitse nostaa sähköautojen lataamisen vuoksi. Näin ollen sähkön siirron jatkuvat kiinteät perusmaksut eivät nouse eivätkä tässäkään tapauksessa lankea ei-sähköautoilevien asukkaiden maksettavaksi.

Kiinnostuitko taloyhtiön latauspisteestä? Tutustu Leppäkosken latauspistekartoitukseen.

Olemme julkaisseet oman oppaan taloyhtiöiden energia-asioista, lataa maksuton opas itsellesi.

Joko kuulit Priimaplus-pörssisähköstä?

Taloyhtiö saa parhaat hyödyt pörssisähköhintojen muutoksista ja esimerkiksi negatiivisista sähkön tuntihinnoista Priimaplus- pörssisähkösopimuksella. Yritysasiakkaiden toistaiseksi voimassa olevaan Priimaplus-sopimukseen kuuluu lisämaksuton hinnankiinnityspalvelu, jossa asiantuntijamme kiinnittävät sähkönhinnan puolestasi tuleville vuosineljänneksille. Saat vakaammat sähkönhinnat ja veloituksetta suurasiakastason salkunhallintapalvelun.

Priimaplus-yrityssähkö

Tai pyydä oma sähkötarjous sitoumuksetta täällä