Vinkit | Sähkönmyynti 16.01.2019

Tammikuun 2019 sähkömarkkinakatsaus

Julkaisemme kuukausikatsauksemme sähkömarkkinoiden toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä täällä blogissamme.

Muistathan, että sähkömarkkinakatsauksen voi helposti tilata myös omaan sähköpostiin.  Tällöin saat katsauksen heti sen ilmestyttyä.

Vesivarastot hupenevat ja sähkö kallistuu

Hintaheilahtelut niin SPOT-hinnoissa kuin sähköjohdannaistenkin hinnoissa ovat viime kesästä lähtien olleet valtavia verrattuna pariin viime vuoteen. Viime vuosina vaihteluväleissä puhuttiin tyypillisesti vain yksittäisistä euroista per megawattitunti. Syksyllä hintatasot ovat heilahdelleet yli 10 €/MWh suuruusluokassa. Polttoaineiden hinta näyttää laskevan trendinomaisesti, mutta päästöoikeuden hinta nousi joulukuussa jälleen 25 €/t tasolle. Päästöoikeuden hinta oli marraskuussa alimmillaan 16 €/t tasolla ja viimeksi syyskuussa on oltu nykyisellä 25 €/t tasolla.

Vaikka sähkönhinta nouseekin edelleen, ovat viestit sähköjohdannaisten tulevasta hintakehityksestä osin ristiriitaisia. Koska muutokset ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen rajuja, ei tulevien vuosien hintakehityksestä ole kovin vankkoja mielipiteitä kenelläkään. Odottavin tunnelma ja suurin vaikutus hintatasojen suunnasta kohdistuu hetkellä päästöoikeuden hintakehitykseen sekä pohjoismaisen vesitilanteen kehittymiseen. Hintatason kääntyminen laskuun edellyttäisi Pohjoismaissa lauhaa ja poikkeuksellisen sateista talvea. Tämäkään ei yksinomaan riitä, sillä sateiden täytyisi tulla Norjassa ja Ruotsissa lumen sijasta vetenä, jolloin vesivoimatilanne paranisi nopeammin. Tällä hetkellä nousevista hintatasoista voi päätellä, että ainakaan norjalaiset meteorologit eivät sateita juuri ennustele.

Kokonaisuudessaan pääset lataamaan kuukausikatsauksen täältä.

Priima- ja Priimaplus – läpinäkyvyyttä sähkönhankintaan ja markkinoiden seuraamiseen

Tuoteuutuutemme Priima-sähkösopimus yhdistää eri sähkösopimustyyppien parhaat palat ja mahdollistaa sähkönhankinnan suuryritysten tapaan myös pienyrittäjille ja kuluttajille. Yritysasiakkaiden Priimaplus-sopimuksella sähköä voi ostaa edullisesti SPOT-hinnoiteltuna, mutta maksuttomilla hintakiinnityksillä hintaa voi vakauttaa helposti vaikka talvikuukausien ajaksi.