Testaa nyt pörssisähköä

Tarjoamme nyt Priima-pörssisähköasiakkaille ensimmäisen vuoden ilman perusmaksua. Osta sähkösi tutkitusti edullisella spot-hinnoittelulla ja vakauta hintaa halutessasi hintakiinnityksellä. Joustavan ja läpinäkyvän hinnoittelun lisäksi voit valita ostamasi sähkön tuotantomuodon. Onko sinun sähkösi tuotettu uusiutuvasti tuulivoimalla vai vesivoimalla?

Onko sinulla voimassa oleva määräaikainen sopimus?

Ei hätää, täytä tarjouspyyntölomake, niin lähetämme sinulle uuden tarjouksen, kun nykyinen sopimuksesi on päättymässä.

Tarjouspyyntö

Leppäkosken Energian sähkönmyynti yhdistyy 1.1.2022 alkaen Lännen Omavoiman kanssa. Voit tutustua sähkösopimuksiin Omavoiman verkkosivuilla.

 

 

spot-keskihinta marraskuu 2021

10,63 snt/kWh

Toimitusmaksu eli marginaali + SPOT

0,35 snt/kWh

Katso my�s

Pörssisähkön eli Spot-sähkön hinta

Live-palvelusta helpot hinnankiinnitykset

Priima-asiakas voi vakauttaa sähkönhintansa vuosineljänneksittäin muutamalla klikkauksella Live-palvelussa.

Voit myös laittaa päälle kiinnitysautomaatin, jolloin sähkön hinnan saavuttaessa tietyn rajan Live-palvelu kiinnittää sähkönhinnan automaattisesti puolestasi.

Voimassaoloaika

Toistaiseksi voimassa

Perusmaksu

3,99 €/kk, NYT 12 kk 0€/kk

Tuote-ehdot

Hinnat sis. arvonlisäveron 24%, mutta eivät siirtomaksuja eivätkä sähköveroja. Pidätämme oikeuden tarkistaa luottotiedot ja olla vahvistamatta sähkösopimusta.

Erikoistarjous

Uusille Priima-tilaajille nyt 12 kk perusmaksut veloituksetta.

Usein kysyttyä Priima-pörssisähköstä

Priima-pörssisähkön ansiosta asiakas pääsee ensimmäistä kertaa itse päättämään, mille ajanjaksolle haluaa kiinteän sähkönhinnan ja mitä sähköstä on valmis maksamaan. Perinteisillä määräaikaisilla sopimuksilla sähkönhinta on sama koko sopimuskauden ajan, mutta Priima-sähkösopimuksella asiakas voi itse päättää mille ajanjaksolle haluaa vakauttaa hintansa. Hintakiinnitysjaksojen ulkopuolella hinnoittelu toimii kuin tavallinen SPOT-hinnoittelu eli pörssisähkösopimus.

Perinteinen pörssisähkösopimus on ollut pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin tapa ostaa sähköä. Tähän säästömahdollisuuteen on kuitenkin liittynyt riski, sillä hintoja ei ole voinut tietää varmuudella ennakkoon. Priima-sähkösopimuksen valitsemalla voi välttää pörssisähkösopimusten mahdollisen hinnannousun, koska asuntolainoista tutun korkokaton tavoin Priima-pörssisähköön voi yhdistää hintakaton eli toisin sanoen kiinnittää sähkönhintansa tiettyyn tasoon.

Suomessa on kautta historian solmittu paljon kaksivuotisia määräaikaisia sähkösopimuksia. Kaksivuotisen sähkösopimuksen hinta voi olla edullinen, mutta solmimishetkellä edulliselta tuntuva sähkönhinta voi muuttua sopimuskauden aikana myös kalliiksi, jos sähkönmarkkinahinnat muuttuvat rajusti. Kun valitset Priima-pörssisähkön, voit kiinnittää sähkön hinnan kahden vuoden lisäksi kuukaudeksi kerrallaan tiettyyn spot-hintatasoon. Näin sähkön hinnan lukitsemiseen liittyvää riskiä saadaan hajautettua. Laittaisitko sinä kaikki munasi samaan koriin vai hajautatko hintariskiä?

Sähkösopimuksen ja sähkön käytön ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa kolme tekijää. Ensinnäkin sähkösopimuksen tuotantomuoto, onko sähkö tavanomaista sekasähköä vai tuotettu uusituvilla menetelmillä. Toiseksi luonnon ja myös lompakon kannalta on hyvä, jos sähköä käytetään kokonaisuutena mahdollisimman vähän. Kolmanneksi ekologisuuden kannalta merkityksellistä on koko Suomen tason sähkön käytön tasaisuus. Toisin sanoen, jos tavalliset suomalaiset kuluttajat käyttävät sähköä vähän silloin, kun esimerkiksi valmistava teollisuus tarvitsee paljon sähköä, saadaan kulutushuippuja tasattua. Kun sähkön kysyntä on koko Suomen tasolla pienempää, on tuntikohtainen spot-hintakin yleensä alhaisempi ja tällöin sähköä ei tarvitse tuottaa niin saastuttavilla tuotantomuodoilla. Käyttämällä sähköä edullisilla tuntihinnoilla, säästää Priima-asiakas siis niin luontoa kuin omaa lompakkoa.

Priima-sopimukseen voi valita lisämaksusta itselleen mieluisan tuotantomuodon (vesi- tai tuulivoima). Lisäksi Live-palvelun raportoinnista pääsee hyvin kiinni siihen, miten paljon sähköä kuluu ja milloin, jolloin tuntikohtaisen kulutuksen siirto edullisille tunneille on aiempaa helpompaa.

Priima-sähkösopimuksella sähkön hinnan voi jättää kokonaan kiinnittämättä tai vaihtoehtoisesti lukita joko 50% tai 100% osuudella. Vaikka hinta kiinnitetään tiettyyn hintatasoon, voi omalla kulutuksen ohjaamisella silti vaikuttaa lopulliseen laskutettavaan sähkön hintaan. Käyttämällä sähköä silloin kun se on SPOT-hintojen kannalta edullisinta, näkyy sähkönkäytön suunnittelu ja fiksu ajoittaminen suoraan sähkölaskun loppusummassa.

Live-palveluun on mahdollista asettaa hälytyksiä, jotka lähettävät tekstiviestin tai sähköpostin tiettyjen määriteltyjen hintarajojen ylittyessä tai alittuessa. Live-palveluun on mahdollista asettaa myös kiinnitysautomaatti, joka lukitsee sähkönhinnan automaattisesti tiettyyn tasoon ehtojen täyttyessä.

Priima-sähkösopimukseen mahdollisesti tehdyt hintakiinnitykset ovat asuntokohtaisia. Jos sähkölämmittäjä on tehnyt hintakiinnityksiä vaikka talven varalle, katkeavat hintakiinnitykset muuttotilanteeseen. Kerrostaloon muutettaessa voi siis tehdä muuton jälkeen uudet, omaan lämmitystapaan ja asumismuotoon sopivat hintakiinnitykset.

Priima-sähkösopimuksella hintakiinnitysten tekeminen on vapaaehtoista. Jos hintakiinnityksiä ei tee, vastaa PRIIMA-sähkösopimus aivan tavallista SPOT-hinnoiteltua pörssisähkösopimusta, joka on Ylen tutkimusten mukaan se halvin tapa ostaa sähköä. Pörssisähkösopimuksesta ja Priima-älysähköstä saa kaiken mahdollisen hyödyn irti, jos ohjaa sähkönkäyttöään edullisille tunneille, mutta kulutustottumusten muuttaminen ei ole mitenkään pakollista vaikka valitsisi Priima-sähkösopimuksen.

Profiilivaikutus on sähkönkäyttösi tuntikohtaisen jakauman vaikutus sähkönhintaan.  Toisin sanoen, profiilivaikutus on vaikuttaa sähkönhintaasi joko nostavasti tai laskevasti riippuen siitä, kuinka sähkönkäyttösi on jakaantunut halvimpien ja kalliimpien tuntihintojen kesken. Jos sähkön käyttö painottuu niille tunneille, jolloin spot-hinnat ovat matalia, profiilivaikutus alentaa sähkön hintaa. Käytön painottuminen kalliiden spot-tuntien ajalle vastaavasti nostaa hintaa.

Profiilivaikutus lasketaan esim. Priima-sopimuksella seuraavasti:  yhden tunnin kulutus kerrotaan kyseisen tunnin hinnalla, johon lisätään päälle Priiman marginaali.

Priima-palvelussa Käytöt ja kustannukset -välilehdellä näkyy eriteltynä ns. profiilivaikutus eli miten sähkönkustannus painottuu yön ja päivän välille. Jos profiilivaikutus on negatiivinen niin kulutus on pääosin yöpainotteista. Negatiivisia profiilivaikutuksia nähdään usein sähkölämmittäjillä, koska mm. lämminvesivaraajia lämmitetään öisin. Jos profiilivaikutus taas on positiivinen, on kulutus päiväpainotteista, kuten vaikkapa tyypillisellä kerrostaloasukkaalla tai öljylämmittäjällä usein on.

Priima-sähkösopimuksen sähkön hinta muodostuu sähkön pörssihinnasta, kuukausimaksusta ja toimitusmaksusta. Kun teet hintakiinnityksen, pörssihinnan muutokset eivät siltä osin vaikuta sähkösi hintaan kiinnitysjakson aikana. Myöskään kuukausimaksu ja toimitusmaksu eivät tällöin muutu. Jos kiinnität hinnan osittain tai kokonaan jollekin jaksolle, sopimus on voimassa kiinnityshetkestä kyseisen jakson päättymiseen asti eikä kumpikaan osapuoli voi sitä irtisanoa.

  • Sähkön hinta perustuu Pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin Suomen aluehintaan.
  • Asiakkaan käyttämästä sähköenergiasta veloitetaan kilowattituntikohtainen toimitusmaksu.
  • Kiinteä kuukausimaksu veloitetaan jokaiselta mittauspaikalta.
  • Kun olet kiinnittänyt sähkön hinnan jollekin aikavälille, voit vielä vaikuttaa toteutuvaan laskutushintaan sen mukaan, kuinka sähkönkäyttösi on jakaantunut halvimpien ja kalliimpien tuntihintojen kesken. Jos sähkön käyttö painottuu niille tunneille, jolloin spot-hinnat ovat matalia, niin sanottu profiilivaikutus alentaa sähkön hintaa. Käytön painottuminen kalliiden spot-tuntien ajalle vastaavasti nostaa hintaa.

Menneiden kuukausien spot-keskihintoihin pääset täältä.

Tavallisessa pörssi- tai spot-sähkösopimuksessa sähkön hinta seuraa aina pörssihintoja tunti tunnista periaatteella, esimerkkinä TUNTI-sopimus. Priima- ja Priimaplus-sopimusten etuna tavalliseen pörssisähköön verrattuna on hintavakaus. Priima-asiakas voi itse kiinnittää sähkönhintaa kuukausittain tai vuosineljänneksittäin ja saa samalla suojaa mahdollisten hintapiikkien varalle. Yritysasiakkaiden Priimaplus-sopimuksella hinnan vakauttamisesta huolehtii sähkömarkkinoiden asiantuntija sopimukseen kuuluvalla veloituksettomalla hinnankiinnityspalvelulla.

Yle julkaisi joulukuussa 2020 artikkelin spot-sähköstä ja avasi samalla syitä siihen, miksi pörssisähkö ei erinomaisuudestaan huolimatta ole vielä noussut suureen suosioon Suomessa.