Sähkönmyynti 28.04.2021

Vinkit taloyhtiön latauspisteen hankintaan

Ladattavien täyssähköautojen ja hybridien määrä on kasvussa. Pientalossa asuvan on usein helpompaa tehdä ratkaisuja latauspisteen suhteen, mutta miten tulisi toimia taloyhtiössä? Latausmahdollisuuksien pitäisi riittää kaikille ja latauskustannukset olisi syytä saada kohdennettua fiksusti kaikkien osakkaiden kannalta. Lisävauhtia taloyhtiöiden latausratkaisuihin voi tulla maaliskuun 2021 alusta asti sovelletulla latauspisteitä ja latausvalmiutta säätelevällä lailla, joka edellyttää kaikkiin uusiin tai  laajamittaisesti korjattaviin asuinkiinteistöihin 100% latausvalmiutta. Latausvalmius ei edellytä latauslaitteiden asentamista, mutta laajan korjaushankkeen tai uudisrakentamisen yhteydessä täytyy varmistaa että tulevaisuudessa latauspiste voidaan asentaa ilman isoja rakenteellisia muutoksia pihaan tai talotekniikkaan.

ARA-tukea latauspisteisiin taloyhtiöille

Latauspisteiden hankintaan on mahdollista saada rahallista tukea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustusta myönnetään 35% toteutuneista kustannuksista, mutta enintään 90 000 euroa.  Avustusta on mahdollista saada korotettua 50 prosenttiin, jos vähintään puolet toteutettavista latauspisteistä ovat teholtaan vähintään 11 kW.

ARA-tuen edellytys on, että sähköautojen latausvalmius löytyy vähintään viidelle autopaikalle. Tukirahoista voidaan maksaa myös  latauspistekartoituskuluja, joita syntyy kun kiinteistölle tehdään kartoitus latauspisteiden asentamismahdollisuudesta ja sijoituksesta. Muita tukirahojen hyväksyttyjä käyttökohteita ovat hankesuunnitelma, erilaiset muutostyöt kiinteistön sähköihin sekä näihin liittyvät maanrakennustyöt.

Mitä huomioida taloyhtiön latauspisteen hankinnassa?

Alla Leppäkosken ja yhteistyökumppanimme Enersensen vinkit taloyhtiöille:

 • Teetä huolellinen ja mahdollisimman monipuolinen sähköinfran kartoitus, joka ottaa huomioon nykytilan ja tulevaisuuden esimerkiksi 20 vuoden päähän.
 • ARA-tukirahat on viisasta hyödyntää lähivuosina, tulevaisuudessa infran rakentaminen ei todennäköisesti ainakaan halpene.
 • Itse latauslaitteisiin ei ole välttämätöntä investoida nyt, jos tarvetta ei ole lähitulevaisuudessa. Sähköinfran riittävyyteen investoiminen voidaan tehdä vaikka muiden taloyhtiön hankkeiden yhteydessä, sillä latauslaitteiden elinkaari on varmasti lyhyempi kuin esimerkiksi kiinteistön sähköjärjestelmän.
 • Latauspistehankinnassa on hyvä ottaa huomioon älykkäät latausratkaisut,  joissa latauslaitteet tarkkailevat virranantoa joustavasti. Panostamalla lataustekniikkaan voidaan säästää sähköliittymän koossa eikä itse liittymää välttämättä tarvitse suurentaa lainkaan.

Vaihtoehtoja sähköauton lataamiseen taloyhtiössä:

 1. Lataaminen kotitalouspistokkeesta
  Sähköautoa voi ladata tilapäisesti myös tavanomaisesta lämmitystolpasta. Lämmityspistorasiaa ei kuitenkaan ole suunniteltu pitkäkestoiseen kuormitukseen ja näin ollen lämmityspistokkeesta lataaminen voi aiheuttaa sähköturvallisuusriskin.
 2. Erillinen latauspiste
  Taloyhtiön parkkipaikalle voidaan asentaa yksittäinen tai yksittäisiä latauspisteitä, joista asukkaat voivat ladata autojaan turvallisesti ja kotitalouspistorasiaa tehokkaammin.
 3. Älykäs latausasema tai -kenttä
  Jos taloyhtiössä on tarvetta useammalla latauspisteelle, voi parkkipaikalle olla järkevää asentaa isompi latausasemakokonaisuus. Lataajat voidaan tunnistaa ja täten kustannusten kohdistaminen latauksen käyttäjille käy helposti. Älykkään ratkaisun etuna on lataustehon järkevä jakaminen lataajien kesken. Lataustehoa on myös mahdollista rajoittaa silloin, kun sähköä tarvitaan muualla taloyhtiössä esimerkiksi tavanomaisten polttomoottoriautojen esilämmittämiseen. Lataustehon älykäs jakaminen tuo kustannussäästöjä, sillä älykkään teknologian ansiosta taloyhtiön sulakekokoa ei tarvitse nostaa sähköautojen lataamisen vuoksi. Näin ollen sähkön siirron jatkuvat kiinteät perusmaksut eivät nouse eivätkä tässäkään tapauksessa lankea ei-sähköautoilevien asukkaiden maksettavaksi.

Kiinnostuitko taloyhtiön latauspisteestä? Tutustu Leppäkosken latauspistekartoitukseen.

Olemme julkaisseet oman oppaan taloyhtiöiden energia-asioista, lataa maksuton opas itsellesi.

Parhaat hyödyt pörssisähköstä irti Priima-sopimuksilla

Sähköautoja ladataan yleensä kotona. Kotona ladatessa auto on helppoa jättää latautumaan yöksi ja tällöin kustannusten näkökulmasta pörssissähkösopimus on hyvä valinta.   Tarjoamme kotitalouksiin Priima-pörssisähköä. Voit myös lukea artikkelimme sähköautoilijan sähkösopimuksesta.

Taloyhtiöille tarjoamme toistaiseksi voimassa olevaa Priimaplus-sopimusta. Priimaplus-sopimuksen maksuttomassa hinnankiinnityspalvelussa asiantuntijat kiinnittävät sähkönhinnan puolestasi tuleville vuosineljänneksille. Priimaplus-sopimuksella saat vakaammat sähkönhinnat ja veloituksetta suurasiakastason salkunhallintapalvelun.

Priimaplus-yrityssähkö