Vinkit 23.10.2023

5 vinkkiä – ilmalämpöpumpun käyttö ja huolto

Teksti: Matti Välimäki, Adato viestintä
Kuva: iStockphoto

Ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti ja auttaa pienentämään kodin energiakuluja, kunhan laitetta käytetään oikein. Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo viisi vinkkiä ilmalämpöpumpun käyttöön ja huoltoon.

 

1. Huomio asetuksiin

Ilmalämpöpumpuissa on usein asetus, joka siirtää laitteen automaattisesti lämmityksestä viilennykseen ja toisinpäin. Motivan asiantuntija Teemu Kettunen suosittelee asetuksesta luopumista.
”Kun talossa ryhdytään käyttämään tulisijaa, automaattiasetuksella oleva ilmalämpöpumppu saattaa viilentää tilaa ilman, että asukkaat sitä edes huomaavat. Viilennyksessä ilmalämpöpumppu ei säästä energiaa, vaan kuluttaa sitä.”

Kodin lämpötila voi nousta myös ruoanlaiton yhteydessä tai auringon paistaessa niin korkeaksi, että automaattiasetuksilla oleva ilmalämpöpumppu alkaa viilentää ilmaa.

”Automaattiasetuksessa ei ole oikein järkeä edes kesäaikaan. Silloin esimerkiksi yöllä huonelämpötila saattaa laskea hetkellisesti niin, että laite alkaa lämmittää tilaa, vaikkei sille olisi tarvetta. Yöllä on myös miellyttävämpää nukkua, jos lämpötila on hieman viileämpi.”

 

2. Patterit yhteispeliin

Kun ilmalämpöpumppua käytetään lämmitykseen, kannattaa sähköpatterien lämpö asettaa muutamaa astetta alemmas.

”Ideana on, että sähköpatterit eivät lämmitä turhaan, ilmalämpöpumppu voi hoitaa saman työn paljon energiatehokkaammin.”

Kun asteet pidetään kurissa myös viereisissä huoneissa, ilmalämpöpumpulla tuotettu lämpö pääsee leviämään niihin paremmin. Ilma virtaa aina lämpimästä viileämpään.

”Kannattaa kokeilla, minkälaisilla säädöillä lämpö leviää kodissa hyvin. Käytännössähän asiaan vaikuttavat myös huoneratkaisut; avarassa tilassa lämpö leviää tehokkaammin kuin sokkeloisessa.”

 

3. Suodattimet vaativat puhdistusta

Laitteen sisäyksikön karkeasuodattimien puhdistus auttaa laitetta toimimaan hyvällä hyötysuhteella. Likaiset suodattimet saattavat heikentää myös sisäilman laatua. Suodattimien tyypillinen puhdistusväli on noin kuukausi, kotieläintalouksissa jopa pari viikkoa.

”Suodattimet, jotka löytyvät etupaneelin takaa, irrotetaan laitteesta ja puhdistetaan imuroimalla. Tarvittaessa ne voi pestä myös käyttämällä tiskiharjaa, vettä ja mietoa pesuainetta. Ennen takaisin asentamista suodattimien on tietenkin annettava kuivua kunnolla, niitä voi myös pyyhkiä kevyesti.”

Mahdollisten lisäsuodattimien puhdistusväli ja muut ohjeet kannattaa tarkistaa laitteen käyttöohjeista.

 

4. Huolto pidentää käyttöikää

Harkitse ilmalämpöpumpulle 2–5 vuoden välein myös ammattilaisen tekemää huoltoa ja puhdistusta. Tämäkin auttaa osaltaan varmistamaan laitteelle pitkän käyttöiän ja hyvän hyötysuhteen.

”Mikäli ilmalämpöpumppu sijaitsee lähellä keittiötä, saattaa laitteen sisälle kertyä rasvaa. Kotona paikan päällä tehtävässä ammattihuollossa puhdistetaan sisäyksikön lämmönsiirtokennostot. Lisäksi ammattilainen voi puhdistaa sisäyksikön puhaltimen ja kondenssivesialtaan sekä tehdä erilaisia tarkastuksia ja mittauksia, joilla varmistetaan, että laitteessa ei ole piileviä vikoja.”

Huolto kannattaa tilata liikkeeltä, jolla on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin myöntämä kylmälaiteliiketodistus.

”Laitteiden kylmäainekiertoon liittyviä töitä saavat tehdä vain Tukesin hyväksymät yritykset. Yrityksen toimintaoikeudet voi tarkistaa Tukesin sivuilta löytyvästä toiminnanharjoittajarekisteristä.”

 

5. Onko ulkoyksiköllä kaikki hyvin?

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön lisäksi silmällä kannattaa pitää myös laitteen ulkoyksikköä.

”Jos ulkoyksikössä on sulatusvesiallas, on hyvä seurata, että lehdet tai risut eivät pääse sitä tukkimaan.”

Mikäli laitteen sulatusvesi valuu ulkoyksikön alle, voi se muodostaa pakkasilla jääkeon, joka yltää lopulta ulkoyksikön alareunaan asti.

”Kekoa kannattaa hajottaa säännöllisesti. Ulkoyksikön alle voi laittaa myös pulkan, jolla jään saa kuljetettua kätevästi pois.”

Ulkoyksikkö saattaa kovassa pyryssä ja tuulessa peittyä lumeen. Myräkän jälkeen kannattaakin katsoa, että ulkoyksiköllä on kaikki hyvin.