Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät kootusti usein kysyttyjä kysymyksiä. Pääset helposti eri kategorioihin alla olevista linkeistä.

Sähkösopimukset

Laskutus

Lasku-uudistus

Priima-pörssisähkö

Kaukolämpö

Aurinkopaneelit

Vihreä sähkö

Live-palvelu ja muut sähköiset palvelukanavat 

Sähkönjakeluun liittyvät kysymykset löydät sähköverkkopalveluiden sivuilta

Usein kysyttyä sähkösopimuksista

Sähkösopimus päättyy aina muuton yhteydessä, olipa kyseessä määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Kun teet uuden sähkösopimuksen kanssamme, voimme lopettaa puolestasi myös vanhan sopimuksen riippumatta siitä minkä sähköyhtiön asiakas olet. Hoidamme samalla verkkopalvelusopimuksen aloituksen sähköverkkoyhtiölle. Muuttaessa sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ottaa yhteyttä meihin ja voit keskittyä muuttoon liittyviin käytännön asioihin.

Tee muuttoilmoitus

Yleensä sähkösopimus voi alkaa sähkönmyyjän vaihtamisen yhteydessä aikaisintaan 14 vuorokauden kuluessa. Jos muutat, ei kahden viikon aikarajaa tarvita ja sähkösopimus voidaan sopia alkavaksi muutaman päivän sisällä. Leppäkosken sähkösopimuksen tilauslomakkeella sopimuksen aloitusaikaa ei voi valita aikaisemmaksi kuin se on mahdollista. Jos kuitenkin tarvitsisit sähkösopimuksen nopeammin kuin tilauslomake ohjeistaa, voit soittaa asiakaspalveluumme (p.03 4503 500). Sähkösopimuksen aloitus muuton yhteydessä vie yleensä pari vuorokautta, mutta asiakaspalvelumme auttaa parhaansa mukaan, jotta sähkösopimus saadaan muuttopäiväksi kuntoon.

Vaikka uusi sähkösopimus muuttaessa hoituu helposti yhdellä lomakkeella tai puhelinsoitolla, liittyy muuttoon paljon muuta käytännön järjestelyä. Tässä Leppäkosken muistilista muuttajalle:

 • Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää.
 • Postin kääntö ja muuttoilmoitus Maistraatille hoituvat helposti yhdellä kertaa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi
 • Postin kääntämisen lisäksi uusi osoite on hyvä ilmoittaa yrityksille, joilta saat laskuja. Monet yritykset päivittävät osoitetietoja väestötietojärjestelmästä, mutta varmistathan silti uuden osoitteen mm. lehtitilausten osalta.
 • Hanki muuttoauto ja muuttoapu ajoissa. Muuttofirmoilla saattaa olla kiireisiä aikoja, kuten viikonloput ja kuunvaihteet. Muuttopalveluita saattaa saada edullisemmin arkiaikaan ja keskellä viikkoa.
 • Sovi internet-yhteyden siirrosta ajoissa operaattorin kanssa, jotta saat samantien netin käyttöösi.
 • Omakotitaloon muuttaessasi tee tarvittavat sopimukset, kuten vedentoimitus-, sähkö- ja jätehuoltosopimukset. Jos talossa on öljylämmitys, tarkista öljyn määrä ja riittävyys.
 • Jos sinulla on kotivakuutus, tarkista vakuutusyhtiöltä, onko se riittävä uuteen asuntoon ja siirrä samalla vakuutus koskemaan uutta kotia.
 • Muistathan asunnon lisäksi tyhjentää ullakko- ja kellarikomeron sekä autotallin ja hoitaa tilojen loppusiivouksen.

Sähkösopimuksen irtisanominen voi tulla ajankohtaiseksi sähkönmyyjän vaihtamisen tai muuton yhteydessä. Näissä tapauksissa uusi, valitsemasi sähkönmyyjä hoitaa yleensä kaikki käytännön järjestelyt, kuten vanhan sopimuksen purkamisen. Voit esimerkiksi valtuuttaa Leppäkosken irtisanomaan vanhan sähkösopimuksesi.

Tutustu sähkösopimuksiin

Tee muuttoilmoitus

Jos taas olet esimerkiksi muuttamassa ulkomaille ja haluat pelkästään irtisanoa voimassa olevan sähkösopimuksen, etkä solmia uutta, voit olla yhteydessä meihin tai nykyiseen sähkönmyyjään ja irtisanoa sopimuksesi omatoimisesti. Irtisanomisen voi hoitaa puhelimitse, sähköpostitse tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Sähkömarkkinalain mukaan kuluttajalla on kahden viikon irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen kohdalla.

Toistaseksi voimassa olevan sopimuksen lisäksi Suomessa yleisesti käytetty sopimustyyppi on kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa irtisanomismahdollisuutta ei ole. Muuttotilanteessa määräaikainen sähkösopimus voi kuitenkin päättyä ennen sopimuskauden loppumista.

Määräaikaisen sopimustyypin tunnuspiirteisiin kuuluu se, että sopimuskausi päättyy vasta sovitun määräajan umpeuduttua. Näin ollen, jos sopimus irtisanotaan ennen määräajan umpeutumista, voi siitä seurata sopimusrikkomus eli esimerkiksi sopimussakko. Tästä huolimatta kuluttajalla säilyy oikeus irtisanoa myös määräaikainen sopimus. Yli kahden vuoden määräaikaisten sopimusten kohdalla kuluttajalla on oikeus irtisanoa sähkösopimus kahden vuoden sopimusajan jälkeen. Huomioi myös se, ettei määräaikaisen sopimuksen jatkaminen uudella määräaikaisella sopimuksella ole sallittua ilman kuluttajan nimenomaista suostumusta.

Sähkönmyyntiä sekä sitä kautta myös sähkösopimusten irtisanomista säädellään sähkömarkkinalaissa. Näin laki määrittää esimerkiksi erilaisten sähkösopimusten voimassaolon ehdot (Finlex, sähkömarkkinalaki pykälä 89):

“Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy purkamisen tai irtisanomisen johdosta. Määräaikainen sopimus päättyy määräajan umpeuduttua. Jos liittyjä tai loppukäyttäjä on kuluttaja, hän saa kuitenkin irtisanoa myös määräaikaisen liittymis- ja sähköverkkosopimuksen samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Toistaiseksi voimassa olevat sähköverkkosopimus ja sähkönmyyntisopimus päättyvät ilman eri toimenpiteitä, kun kyseistä sähkönkäyttöpaikkaa koskeva liittymissopimus päättyy.”

Laista huolimatta muistathan aina tarkastaa kaikki sopimusehdot, ennen yhdenkään sopimuksen solmimista. Huomioi myös se, että tämä teksti on kirjoitettu vuoden 2018 tietojen mukaan ja muutoksia lakiin voi tulla tulevaisuudessa.

Usein kysyttyä laskuista

Verkkopalvelulasku muodostuu kiinteästä perusmaksusta, siirtomaksusta sekä sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö (kuten esimerkiksi Leppäkosken Sähkö, Caruna, Elenia tai Tampereen Sähköverkko) laskuttaa sähköveron osana verkkopalvelulaskua ja välittää tämän edelleen valtiolle.

Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa. Sähkövero maksetaan valtiolle paikallisen sähköverkkoyhtiön eli siirtoyhtiön välittämänä. Sähkönkäyttäjät jaetaan sähköverotuksen suhteen kahteen luokkaan. Suurin osa sähkönkäyttäjistä kuuluu 1 sähköveroluokkaan (2,79372 snt/ kWh). Sähköveroluokkaan 2 (0,07812 snt/kWh) kuuluvat esimerkiksi teollisuus ja kasvihuoneviljelmät. Sähköveron lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa arvonlisävero, jota peritään sähköenergiasta, sähkönjakelusta ja sähköverosta.

Sähkönjakelu ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Itse valitsemasi ja kilpailuttamasi sähkön myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Sähkönjakelusta eli verkkopalvelusta laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee. Jos sähkönmyyjäsi ja verkkoyhtiösi ovat samaa yrityskonsernia, saat vain yhden sähkölaskun, jossa on eriteltynä verkkopalvelun ja sähkönmyynnin osuudet.

Tiivistetysti sähkön kokonaishinnan voi jakautuvan melko tasaisesti kolmeen osaan. Tyypillisellä kotitalouskäyttäjällä sähköenergian osuus sähkölaskusta on noin kolmannes. Sähköverojen osuus on myös noin reilu kolmannes. Verojen osuus jakautuu vielä erikseen arvonlisäveroon ja sähköveroon. Sähkönlaskun vero-osuudesta vajaa kaksi kolmannesta on arvonlisäveroa ja yksi kolmannes sähköveroa. Sähkölaskun loppusummasta sähkönsiirrolle jää hieman vajaa kolmannes.

Sähkölaskun eräpäivän siirto onnistuu helposti Oma Lowell Laskutus -palvelussa. Siirto on tehtävä ennen varsinaista eräpäivää. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun

Omat sähkölaskusi löydät helposti Oma Lowell Laskutus -palvelustamme. Voit tallentaa laskut halutessasi koneellesi pdf-tiedostona. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun

Voit tilata e-laskun omassa verkkopankissasi. Tarvitset tilausta varten viitenumeron, jonka löydät laskultasi.

Sähkösopimusten perusmaksut veloitetaan Leppäkoskella aina sopimuksen voimassaolopäivien mukaan. Jos sähkösopimus alkaa keskellä kalenterikuukautta, ei laskulla veloiteta koko kuukauden maksua.

Jos kulutustietoa järjestelmään ei joltain yksittäiseltä ajanjaksolta saada (esim. tietoliikennekatkos), ko. ajanjakson kulutus arvioidaan ja kulutustiedot korjaantuvat seuraavassa laskutuksessa.

Siirryimme laskuttamaan tuntimittauksen perusteella, jolloin laskulla näkyy käytetty energiamäärä kilowattitunteina. Aikaisemmin kun laskutus tapahtui kuun vaihteen lukemista laskettuun käyttöön, mittarinlukemat ilmoitettiin laskulla. Jatkossa sähkömittarin näytöllä esitetyt lukemat eivät toimi laskutusperusteena, joten niitä ei esitetä laskulla.

E-lasku on turvallinen laskutusvaihtoehto. Lasku toimitetaan aina suoraan omaan verkkopankkiisi. Pankit tunnistavat e-laskun lähettäjän ja maksajan. Lisäksi laskun tiedot on valmiiksi oikein syötettyinä eli maksu menee oikealle tilille.

Voit lopettaa e-laskutilauksen verkkopankissasi. Pankki ohjeistaa e-laskun tilauksen lopetuksessa.

Voit muokata e-laskun tietoja verkkopankissasi. Voit muuttaa esimerkiksi e-laskun maksutiliä tai aikaistaa eräpäivää.

Verkkopankeilla on erilaisia käytäntöjä e-laskun saapumisesta ilmoittamiseen. Saat näistä lisätietoja omasta pankistasi. Useat pankit tarjoavat lisäpalveluna ilmoituksen laskun saapumisesta tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Usein kysyttyä lasku-uudistuksesta

Sähkölaskun ulkoasu muuttuu hieman, mutta sisältö pysyy samana. Voit tutustua uuteen sähkölaskuun nettisivuiltamme löytyvän sähkölaskun lukuohjeen avulla.

Laskujen kuvat tulevat näkymään Oma Lowell Laskutus -palvelussa marraskuun 2020 laskutuksesta lähtien. Vanhat laskut löydät verkkopankistasi tai vaihtoehtoisesti voit tiedustella vanhoja laskukopioita asiakaspalvelustamme.

Kaukolämpö- tai maakaasulaskuihin ei tule vielä muutoksia. Kaukolämmön ja maakaasun asiakastietojärjestelmän uudistus aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen. Tiedotamme asiakkaita erikseen uudistuksen ajankohdasta.

Erillinen lasku tuotannon hyvityksestä on tiedossa oleva asia niin sanotuilla koontilaskuasiakkailla, joilla on useita käyttöpaikkoja. Olemme huomioineet kehitystarpeen ja pyrimme korjaamaan asian mahollisimman pian, jotta hyvitykset tulisivat jatkossakin suoraan vähennyksenä kulutuskäyttöpaikan laskulle.

Kyllä. Jos sähkönmyynti ja verkkopalvelu ovat molemmat Leppäkoskelta, saat vain yhden sähkölaskun, jossa on eriteltynä verkkopalvelun ja sähkönmyynnin osuudet.

Laskutusväli pysyy ennallaan.

Ei tarvitse. E-laskusopimukset jatkuvat automaattisesti.

Kyllä. Voit siirtää eräpäivää jatkossa Oma Lowell -palvelussa. Huomioithan, että siirto tulee tehdä ennen varsinaista eräpäivää.

Mikäli et ole saanut perintäyhtiö Lowellin toimittamaa maksumuistutusta, voit maksaa laskun sen alkuperäisillä maksutiedoilla. Seuraavalla laskulla laskutetaan korkolain mukainen viivästyskorko. Jos laskusi käsittely on jo siirtynyt perintäyhtiölle, tulee asia hoitaa loppuun suoraan perintäyhtiön kanssa. Löydät perintäyhtiön yhteystiedot maksumuistutuksesta.

Sähkölaskun toimittaa jatkossa Lowell. Jos et ole saanut sähköpostilaskua, tarkastathan ettei lasku ole mennyt roskapostikansioon. Mikäli lasku löytyy roskapostista, kannattaa lähettäjä lisätä Turvalliset lähettäjät -luetteloon, jotta sähköpostilla toimitettavat sähkölaskut tulevat jatkossa Saapuneet-kansioon.

Jos laskua ei löydy roskapostista, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme. Löydät sähkölaskusi helposti myös Oma Lowell Laskutus-palvelusta.

Usein kysyttyä pörssisähköstä

Priima-pörssisähkön ansiosta asiakas pääsee ensimmäistä kertaa itse päättämään, mille ajanjaksolle haluaa kiinteän sähkönhinnan ja mitä sähköstä on valmis maksamaan. Perinteisillä määräaikaisilla sopimuksilla sähkönhinta on sama koko sopimuskauden ajan, mutta Priima-sähkösopimuksella asiakas voi itse päättää mille ajanjaksolle haluaa vakauttaa hintansa. Hintakiinnitysjaksojen ulkopuolella hinnoittelu toimii kuin tavallinen SPOT-hinnoittelu eli pörssisähkösopimus.

Perinteinen pörssisähkösopimus on ollut pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin tapa ostaa sähköä. Tähän säästömahdollisuuteen on kuitenkin liittynyt riski, sillä hintoja ei ole voinut tietää varmuudella ennakkoon. Priima-sähkösopimuksen valitsemalla voi välttää pörssisähkösopimusten mahdollisen hinnannousun, koska asuntolainoista tutun korkokaton tavoin Priima-pörssisähköön voi yhdistää hintakaton eli toisin sanoen kiinnittää sähkönhintansa tiettyyn tasoon.

Suomessa on kautta historian solmittu paljon kaksivuotisia määräaikaisia sähkösopimuksia. Kaksivuotisen sähkösopimuksen hinta voi olla edullinen, mutta solmimishetkellä edulliselta tuntuva sähkönhinta voi muuttua sopimuskauden aikana myös kalliiksi, jos sähkönmarkkinahinnat muuttuvat rajusti. Kun valitset Priima-pörssisähkön, voit kiinnittää sähkön hinnan kahden vuoden lisäksi kuukaudeksi kerrallaan tiettyyn spot-hintatasoon. Näin sähkön hinnan lukitsemiseen liittyvää riskiä saadaan hajautettua. Laittaisitko sinä kaikki munasi samaan koriin vai hajautatko hintariskiä?

Sähkösopimuksen ja sähkön käytön ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa kolme tekijää. Ensinnäkin sähkösopimuksen tuotantomuoto, onko sähkö tavanomaista sekasähköä vai tuotettu uusituvilla menetelmillä. Toiseksi luonnon ja myös lompakon kannalta on hyvä, jos sähköä käytetään kokonaisuutena mahdollisimman vähän. Kolmanneksi ekologisuuden kannalta merkityksellistä on koko Suomen tason sähkön käytön tasaisuus. Toisin sanoen, jos tavalliset suomalaiset kuluttajat käyttävät sähköä vähän silloin, kun esimerkiksi valmistava teollisuus tarvitsee paljon sähköä, saadaan kulutushuippuja tasattua. Kun sähkön kysyntä on koko Suomen tasolla pienempää, on tuntikohtainen spot-hintakin yleensä alhaisempi ja tällöin sähköä ei tarvitse tuottaa niin saastuttavilla tuotantomuodoilla. Käyttämällä sähköä edullisilla tuntihinnoilla, säästää Priima-asiakas siis niin luontoa kuin omaa lompakkoa.

Priima-sopimukseen voi valita lisämaksusta itselleen mieluisan tuotantomuodon (vesi- tai tuulivoima). Lisäksi Live-palvelun raportoinnista pääsee hyvin kiinni siihen, miten paljon sähköä kuluu ja milloin, jolloin tuntikohtaisen kulutuksen siirto edullisille tunneille on aiempaa helpompaa.

Priima-sähkösopimuksella sähkön hinnan voi jättää kokonaan kiinnittämättä tai vaihtoehtoisesti lukita joko 50% tai 100% osuudella. Vaikka hinta kiinnitetään tiettyyn hintatasoon, voi omalla kulutuksen ohjaamisella silti vaikuttaa lopulliseen laskutettavaan sähkön hintaan. Käyttämällä sähköä silloin kun se on SPOT-hintojen kannalta edullisinta, näkyy sähkönkäytön suunnittelu ja fiksu ajoittaminen suoraan sähkölaskun loppusummassa.

Priima-sähkösopimuksella hintakiinnitysten tekeminen on vapaaehtoista. Jos hintakiinnityksiä ei tee, vastaa PRIIMA-sähkösopimus aivan tavallista SPOT-hinnoiteltua pörssisähkösopimusta, joka on Ylen tutkimusten mukaan se halvin tapa ostaa sähköä. Pörssisähkösopimuksesta ja Priima-älysähköstä saa kaiken mahdollisen hyödyn irti, jos ohjaa sähkönkäyttöään edullisille tunneille, mutta kulutustottumusten muuttaminen ei ole mitenkään pakollista vaikka valitsisi Priima-sähkösopimuksen.

Live-palveluun on mahdollista asettaa hälytyksiä, jotka lähettävät tekstiviestin tai sähköpostin tiettyjen määriteltyjen hintarajojen ylittyessä tai alittuessa. Live-palveluun on mahdollista asettaa myös kiinnitysautomaatti, joka lukitsee sähkönhinnan automaattisesti tiettyyn tasoon ehtojen täyttyessä.

Priima-sähkösopimukseen mahdollisesti tehdyt hintakiinnitykset ovat asuntokohtaisia. Jos sähkölämmittäjä on tehnyt hintakiinnityksiä vaikka talven varalle, katkeavat hintakiinnitykset muuttotilanteeseen. Kerrostaloon muutettaessa voi siis tehdä muuton jälkeen uudet, omaan lämmitystapaan ja asumismuotoon sopivat hintakiinnitykset.

Profiilivaikutus on sähkönkäyttösi tuntikohtaisen jakauman vaikutus sähkönhintaan.  Toisin sanoen, profiilivaikutus on vaikuttaa sähkönhintaasi joko nostavasti tai laskevasti riippuen siitä, kuinka sähkönkäyttösi on jakaantunut halvimpien ja kalliimpien tuntihintojen kesken. Jos sähkön käyttö painottuu niille tunneille, jolloin spot-hinnat ovat matalia, profiilivaikutus alentaa sähkön hintaa. Käytön painottuminen kalliiden spot-tuntien ajalle vastaavasti nostaa hintaa.

Profiilivaikutus lasketaan esim. Priima-sopimuksella seuraavasti:  yhden tunnin kulutus kerrotaan kyseisen tunnin hinnalla, johon lisätään päälle Priiman marginaali.

Priima-palvelussa Käytöt ja kustannukset -välilehdellä näkyy eriteltynä ns. profiilivaikutus eli miten sähkönkustannus painottuu yön ja päivän välille. Jos profiilivaikutus on negatiivinen niin kulutus on pääosin yöpainotteista. Negatiivisia profiilivaikutuksia nähdään usein sähkölämmittäjillä, koska mm. lämminvesivaraajia lämmitetään öisin. Jos profiilivaikutus taas on positiivinen, on kulutus päiväpainotteista, kuten vaikkapa tyypillisellä kerrostaloasukkaalla tai öljylämmittäjällä usein on.

Priima-sähkösopimuksen sähkön hinta muodostuu sähkön pörssihinnasta, kuukausimaksusta ja toimitusmaksusta. Kun teet hintakiinnityksen, pörssihinnan muutokset eivät siltä osin vaikuta sähkösi hintaan kiinnitysjakson aikana. Myöskään kuukausimaksu ja toimitusmaksu eivät tällöin muutu. Jos kiinnität hinnan osittain tai kokonaan jollekin jaksolle, sopimus on voimassa kiinnityshetkestä kyseisen jakson päättymiseen asti eikä kumpikaan osapuoli voi sitä irtisanoa.

 • Sähkön hinta perustuu Pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin Suomen aluehintaan.
 • Asiakkaan käyttämästä sähköenergiasta veloitetaan kilowattituntikohtainen toimitusmaksu.
 • Kiinteä kuukausimaksu veloitetaan jokaiselta mittauspaikalta.
 • Kun olet kiinnittänyt sähkön hinnan jollekin aikavälille, voit vielä vaikuttaa toteutuvaan laskutushintaan sen mukaan, kuinka sähkönkäyttösi on jakaantunut halvimpien ja kalliimpien tuntihintojen kesken. Jos sähkön käyttö painottuu niille tunneille, jolloin spot-hinnat ovat matalia, niin sanottu profiilivaikutus alentaa sähkön hintaa. Käytön painottuminen kalliiden spot-tuntien ajalle vastaavasti nostaa hintaa.

Menneiden kuukausien spot-keskihintoihin pääset täältä.

Tavallisessa pörssi- tai spot-sähkösopimuksessa sähkön hinta seuraa aina pörssihintoja tunti tunnista periaatteella, esimerkkinä TUNTI-sopimus. Priima- ja Priimaplus-sopimusten etuna tavalliseen pörssisähköön verrattuna on hintavakaus. Priima-asiakas voi itse kiinnittää sähkönhintaa kuukausittain tai vuosineljänneksittäin ja saa samalla suojaa mahdollisten hintapiikkien varalle. Yritysasiakkaiden Priimaplus-sopimuksella hinnan vakauttamisesta huolehtii sähkömarkkinoiden asiantuntija sopimukseen kuuluvalla veloituksettomalla hinnankiinnityspalvelulla.

Yle julkaisi joulukuussa 2020 artikkelin spot-sähköstä ja avasi samalla syitä siihen, miksi pörssisähkö ei erinomaisuudestaan huolimatta ole vielä noussut suureen suosioon Suomessa.

Pörssisähköstä puhuttaessa tarkoitetaan usein sopimusta, jonka energiamaksu seuraa tunneittain sähkön pörssihintaa eli spot-hinnoittelua. Tällöin sopimuksen energiamaksu muuttuu tunti tunnilta suoraan pohjoismaisten sähkömarkkinoiden spot-hinnan mukaisesti. Spot-hinta taas määräytyy pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan seuraavan päivän osalta. Spot-markkinoilla toimijat lähettävät päivittäin tarjouksena Nord Pooliin, jossa he kertovat, millä hinnalla ja kuinka suuren määrän he ovat valmiita ostamaan tai myymään sähköä kullakin tunnilla. Näiden tarjousten perusteella Nord Pool laskee spot-sähkön hinnan kullekin tunnille.

Sähkölaskulla sähkönmyyjä perii asiakkaalta sähkön pörssihinnan eli sähkön spot-hinnan, johon lisätään tunneittain marginaali (meillä esim. Priima-sähköllä 0,35 snt/kWh sisältäen arvonlisäveron 24 %). Laskun loppusummaan lisätään vielä perusmaksu sekä pakollinen arvonlisävero (24 %). Näiden kolmen tekijän yhteissummasta muodostuu lopullinen sähkölaskussa nähtävä sähkön kilowattitunti- eli kWh-hinta. Pörssisähkön hinnoittelu on muita sähkösopimustyyppejä läpinäkyvämpi, koska asiakkaan maksama marginaali on aina tiedossa ja pörssihinnasta eriteltynä, toisin kuin esimerkiksi perinteisissä määräaikaisissa tai toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa.

Sähkön markkinapaikka, jossa muodostuu sähkön tukkuhinta.

Suomi on osa pohjoismaisia sähkömarkkinoita, joihin kuuluvat Pohjoismaat Islantia lukuunottamatta sekä Baltian maat.

Päästökaupan avulla voidaan säädellä Euroopan talousalueen päästöjen syntymistä. Päästökaupan piiriin kuuluvat laitokset voivat myydä ja ostaa keskenään päästöoikeuksia, jotka oikeuttavat tietyn päästömäärän tuottamiseen. Päästöoikeudet hinnoitellaan euroa / päästötonni. EU:n päästökauppa on toiminut vuodesta 2005 saakka.

Laskennallinen yhteispohjoismainen hinta, jossa ei huomioida siirtoyhteyksien aiheuttamia rajoituksia. Systeemihinta syntyy sähköpörssin kaikista pohjoismaisista osto- ja myyntitarjouksista, riippumatta siitä missä kulutus ja tuotanto sijaitsevat.

Ilmoitusalueen hinta, joka poikkeaa yllä selitetystä systeemihinnasta, jos sähkön siirtokapasiteettia ei ole riittävästi. Ruotsissa ja Norjassa on useita hinta-alueita, mutta Suomessa ja Baltian maissa vain yksi. Ylen artikkelissa taustoitetaan erinomaisesti aluehintaerojen vaikutusta sähkön hintaan suomalaisten kuluttajien kannalta.

Usein kysyttyä kaukolämmöstä

Kaukolämpöverkon vesi värjätään vihreäksi, jotta mahdolliset vuodot sekä putki- ja laiterikot huomataan helpommin.

Kaukolämmön hintataso vaihtelee paikkakunnittain, sillä hintaan vaikuttavat kaukolämmön paikallinen verkostorakenne, tuotantolaitoksien koko ja ikä sekä käytettävät polttoaineet.

Kiinteistön lämmönkulutusta voit seurata helposti Lämpö Online -palvelussa. Onlinessa voit myös ilmoittaa kaukolämpölukeman tai antaa palautetta. Voit kirjautua Lämpö Onlineen täällä

Tarvitset Lämpö Onlineen kirjautumista varten asiakasnumerosi ja käyttöpaikkatunnuksesi, jotka löydät kaukolämpölaskultasi. Lämpö Online ei vaadi erillistä rekisteröitymistä. Voit kirjautua Onlineen täällä

Liittymä on kiinteistön irtainta omaisuutta, eikä siirry automaattisesti kiinteistökaupan yhteydessä uudelle omistajalle. Liittymän sisältymisestä kiinteistökauppaan kannattaa aina mainita kauppakirjassa.

Liittymän voi siirtää uudelle omistajalle täyttämällä nettisivuiltamme ladattava luovutuskirja tai toimittamalla Leppäkoskelle nähtäväksi kauppakirja tai muu virallinen asiakirja, jossa siirto mainitaan. Liittymän omistajuus vaihtuu vasta, kun olemme saaneet asian vahvistamiseksi tarvittavat tiedot. Lue lisää liittymän siirrosta

Kaukolämpö on toimintavarma ja lähes keskeytyksetön lämmitysmuoto. Ennalta tiedossa olevista lämmönjakelun keskeytyksistä ilmoitamme kiinteistön omistajalle tai isännöitsijälle puhelimitse, sähköpostilla, nettisivuillamme tai tiedotteella.

Tiedotamme yllättävistä ja laajemmista katkoista mm. nettisivujemme etusivulla, Facebookissa ja Twitterissä.

Kaukolämmön ja maakaasun vikapäivystys 24 h: puh. 040 7702 087

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergiaan, joka muutetaan sähköksi aurinkopaneelien aurinkokennoissa. Aurinkosähköjärjestelmä sisältää useita aurinkopaneeleita sekä invertterin, jolla sähkö muutetaan kiinteistön ja sähköverkkoyhtiöiden, kuten Leppäkosken Sähkö Oy:n, sähköverkkoihin sopivaksi. Aurinkokeräin taas muuttaa auringon säteilyä teknisesti käyttökelpoiseksi lämmöksi.

Aurinkosähköjärjestelmiä myydään pääsääntöisesti avaimet käteen -toimituksina. Usein suunnittelun ja rakentamisen lisäksi palveluun sisältyy tarvittavien lupa-asioiden selvittäminen.

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunniteltaessa tulee olla ensin yhteydessä paikalliseen sähköverkkoyhtiöön. Joissain kunnissa tulee hakea myös toimenpidelupa rakennusvalvonnalta. Tarjoukset järjestelmistä kannattaa kysyä useammalta paneelitoimittajalta, sillä aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa, takuuajoissa ja teknisissä ratkaisuissa voi olla suuriakin eroja. Tarjouksen sisältöön ja peruutusehtoihin kannattaa perehtyä ajan kanssa, sillä sopimusepäselvyyksien vuoksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto on joutunut käymään jo solmittuja kauppoja läpi.

Huomioithan seuraavat asiat aurinkovoimalaa hankkiessasi ja tarjouspyyntöä tehdessäsi:

 • kotikunnan lupakäytännöt
 • sähköverkkoyhtiön vaatimukset järjestelmälle
 • kiinteistön rakennusten sijainti
 • rakennusten kattojen muoto, kaltevuus ja materiaali
 • kiinteistön sähkön vuosikulutus
 • kiinteistön säännöllinen sähkötehon tarve.

Parhaan hyödyn aurinkosähköstä saa, kun tuotetun sähkön pystyy kuluttamaan itse. Näin syntyy säästöä sekä siirto- että energiamaksuissa. Taloussanomien artikkelissa Motivan asiantuntija Milja Aarni kertoo lisää aurinkopaneelien oikean koon suunnittelusta ja sähkönkäytön ajoituksen tärkeydestä omaa aurinkovoimalaa harkitessa.

Aina kiinteistön sähkön tarve ei ole kuitenkaan yhtä suurta kuin sähköntuotanto. Tällöin tuotannon ylijäämä voidaan myydä sähkönmyyjälle erikseen tehtävän ostosopimuksen mukaisesti. Sähkönmyyjä hyvittää ylijäämätuotannon laskutuksen yhteydessä. Hyöty on tällöin kuitenkin huomattavasti pienempi kuin itse käyttäen, sillä hyvityksen voi saada ainoastaan sähkön myynnin osuudesta.  Leppäkoski ostaa ylijäämäsähköä pientuottajilta. Sähköstä saatava hyvitys on sidottu sähkön markkinahintojen kehitykseen.

Järjestelmä kannattaa siis mitoittaa mahdollisimman hyvin vastaamaan kiinteistön sähköntarvetta. Koska aurinkopaneelien tuottama sähkö on järkevää käyttää itse, on viisasta mitoittaa paneelien koko suhteessa maalis-lokakuun sähkönkäyttöön. Koska tuotettua aurinkosähköää on haastavaa varastoida ilman akustoa, voi omakotitaloasujan olla viisasta ajoittaa esim. lämminvesivaraaja päälle kesäkaudella silloin kun aurinkopaneelit tuottavat sähköä, eli päiväaikaan. Kiinteistöjen sähkön mittauksessa käytetään etäluettavia tuntimittareita ja tuntitasoinen sähkönkäyttö on nähtävillä lähes reaaliajassa erilaisten Online-palveluiden avulla. Asiantuntijamme auttavat sähkönkäyttöraporttien tulkitsemisessa ja aurinkopaneelien mitoituksen määrittämisessä.

Suuntaa antava mitoitus aurinkovoimalan tuotosta:

Nykyinen sähkönkulutus vuodessa (kWh) – Soveltuva järjestelmäkoko
6000 – 8000 kWh – 2,1 kWp
8000 – 13 000 kWh – 2,1 – 3,64 kWp
13 000 – 18 000 kWh – 3,12 – 5,2 kWp
18 000 – 24 000 kWh – 3,64 – 7,3 kWp
24 000 – 34 000 kWh – 5,2 – 10,4 kWp

 

Aurinkoenergian määrä Suomessa on pitkästä ja pimeästä talvesta huolimatta vuositasolla lähes sama kuin Keski-Euroopassa. Aurinkopaneelien määrän kasvaessa aurinkosähköntuotanto kaksinkertaistuu Suomessa vuosittain.

Myös erilaisten palveluntarjoajien määrä lisääntyy ja järjestelmien hinnat laskevat. Hintojen laskiessa järjestelmien takaisinmaksuajat lyhenevät ja hankinta tulee kannattavammaksi. Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat mm. sähkön markkinahinnan kehitys sekä aurinkopaneelien oikea mitoitus suhteessa tulevaan sähkönkäyttöön. Investoinnin takaisinmaksuaika on tyypillisesti yli 10 vuotta. Suurimmat syyt aurinkopaneelien hankintaan ovat usein taloudellisen hyödyn sijaan energiaomavaraisuus ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen.

Aurinkopaneelit asennetaan tyypillisesti rakennuksen katolle, mutta ne voidaan asentaa myös seinälle tai maahan. Suuressa osassa Suomea aurinkopaneeleiden asentamiseen katon lappeen mukaisesti ei vaadi rakennuslupaa, mutta muistathan varmistaa tilanteen kuitenkin aina oman kuntasi rakennusvalvonnasta.

Aurinkovoimalan sähköverkkoon liittyminen edellyttää aina ilmoitusta paikalliselle sähköverkon haltijalle. Leppäkosken avaimet käteen -ratkaisussa hoidamme verkkoonliityntäsopimukset ja ylijäämäsähkön ostosopimukset helposti puolestasi, asennetaan aurinkopaneelit minne päin Suomea hyvänsä.

1. Asennetaanko aurinkopaneelit katolle, seinälle vai maahan?

 • loiva harjakatto, alle 30°
 • jyrkkä harjakatto, yli 30°
 • tasakatto
 • seinä
 • maa

2. Mikä on katon kattomateriaali?

 • profiilipelti
 • saumattu pelti
 • aaltopelti
 • tiili
 • huopa

3. Mikä on kiinteistön räystäskorkeus?

 • alle 3.8 metriä
 • yli 3.8 metriä
 • alle 6 metriä
 • yli 6 metriä

4. Pääseekö räystään alle autolla? Saako koottua rakennustelineet?

5. Mikä on sähkönkulutus? (vuodessa / kesäkuukausina)

Usein kysyttyä uusiutuvasta sähköstä

Siirtyminen vihreään sähköön voi äkkiseltään kuulostaa kalliilta. Priima-sähkösopimuksella hinnan vertailu tavalliseen sähkösopimukseen on selkeää ja yksinkertaista, koska pörssisähkösopimus Priimassa voi halutessaan valita +0,25 snt /kWh:lla ilmastoystävällisen ja uusiutuvan tuuli- tai vesisähkön. Vuositasolla vihreään sähköön vaihtamisen kustannukset vaihtelevat vuosikulutuksen mukaan 7,50 eurosta 50 euroon vuodessa.

Kun vaihdat vihreään sähköön, tulee pistokkeesta käytännössä edelleen samaa sähköä kuin aiemminkin. Ostamalla alkuperätodennetusti uusiutuvasti tuotettua tuuli- tai vesisähköä voi silti omalla ostopäätöksellään edistää ja tukea vihreän ja hiilineutraalin energian tuotantoa koko Suomen tasolla. Uusiutuvan energian kysynnän kasvaessa ja entistä useamman kuluttajan siirtyessä vihreään sähköön saadaan sähköntuotannon rakennetta muutettua ympäristöystävälliseen suuntaan.

Tuotamme itse ympäristöystävällistä, tukivapaata tuulivoimaa omassa Kuivaniemen tuulipuistossa Iissä. Tuulivoimapuisto koostuu kahdeksasta tuulivoimalasta, joiden uusiutuvan sähkön vuosituotanto on yhteensä noin 12-15 GWh. Tämä määrä vastaa kilowattitunteina noin 500-700 sähkölämmitteisen omakotitalon koko vuoden sähkönkulutusta. Tuulipuistoamme vartioivat oma tuulipuistonvartijamme Raimo ja tuulipuistokoira Nuppu.

Laskemme myymämme sähkön tuotantomuotojakauman heti,  kun Energiavirasto kertoo Suomessa käytetyn varmentamattoman sähkön tuotantojakauman. Sähkönmyyjien tulee käyttää jäännösjakaumaa alkuperän pohjaksi alkuperältään tuntemattomalle sähkölle sekä varmentamattomalle uusiutuvalle sähkölle. Energiavirasto ilmoittaa jäännösjakauman vuosittain 30.6. mennessä. Tämä jäännösjakauman odottelu voi johtaa siihen, että esim. huhtikuussa 2020 näet sivuillamme ja sähkölaskullasi edelleen vuoden 2018 tuotantotiedot.

Päästökaupan avulla voidaan säädellä Euroopan talousalueen päästöjen syntymistä. Päästökaupan piiriin kuuluvat laitokset voivat myydä ja ostaa keskenään päästöoikeuksia, jotka oikeuttavat tietyn päästömäärän tuottamiseen. Päästöoikeudet hinnoitellaan euroa / päästötonni. EU:n päästökauppa on toiminut vuodesta 2005 saakka.

Lue vinkit sähkösopimuksen solmimiseen

Sähkösopimuksen tekeminen

Miten tehdä sähkösopimus? Lue vinkit, mitkä yksityiskohdat on hyvä huomata sähkösopimusta solmiessa.

Sähkö­sopimus omakotitaloon

Mitä sähkölämmittäjän tai pientaloasukkaan kannattaa huomioida sähkösopimuksen tekemisessä?

Muuttajalle

Muuton yhteydessä hoidamme helposti ja luotettavasti uuden sähkösopimuksen aloituksen ja vanhan sähkösopimuksen irtisanomisen!

Vihreä sähkösopimus

Vihreä sähkö on ympäristötietoisen valinta. Valikoimastamme löydät ympäristöystävällisiä sähkösopimuksia ja aurinkopaneelipaketteja.