Vinkit 08.04.2021

Tomi Markkolan 5 vinkkiä pihan suunnitteluun

Teksti Essi Keskitalo
Kuvat Tomi Markkola, Viivi Hautamäki ja Piiraisen Viherpalvelu Oy

Hyvin suunniteltu ja toteutettu piha kestää aikaa, on viihtyisä ja helppohoitoinen. Kaunis pihapiiri nostattaa myös kiinteistön arvoa. Puutarhasuunnittelija Tomi Markkola jakaa parhaat vinkkinsä toimivan pihan suunnitteluun.

Tomi Markkola tunnetaan iskelmälaulajana ja vuoden 1996 tangokuninkaana. Moni ei kuitenkaan tiedä, että ennen laulajanuraansa Tomi kouluttautui puistopuutarhuriksi. Kun korona sekoitti musiikkialaa ja keikat jäivät tauolle, päätti Tomi palata vanhan ammattinsa pariin.

”Täytyy myöntää, että alkuun jännitti, vaikka olinkin tosi innostunut. Pian sana tekemistäni töistä lähti kirimään ja nyt on taas tulevalle kesälle tullut uusia kohteita suunniteltavaksi. Parasta on, kun asiakas näkee lopputuloksen ja saa niitä Huvilasta ja Huussistakin tuttuja liikuttumisen hetkiä. Itselle tulee hirmu hyvä olo siitä, että on onnistunut työssään. Toimivan pihan suunnittelun tiivistäisin seuraavasti viiteen kohtaan:

1. Kartoita olemassa oleva kasvillisuus.

Usein näkee, että uudiskohteissa on kaadettu kaikki tontilla olemassa olevat puut ja pensaat. Suosittelen miettimään voisiko osan kasvillisuudesta säästää. Monesti pihaa rakennetaan pienistä taimista ja kestää kauan, että niistä kasvaa isoja sekä suojaa antavia.

Lisäksi on hyvä huomioida tontin lähialue. Kun lähdetään rakentamaan täysin uutta, on toiveena yleensä, ettei kasvillisuus eroaisi liikaa lähiympäristöstä. Naapuritonttia katsomalla näkee myös millaiset kasvit alueella luontaisesti menestyvät.

2. Mieti omat toiveet ja tavoitteet.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittelua varten ei tarvitse tietää kaikkea kasveista tai olla taitava piirtäjä. Ota silti käteen kynä ja paperia sekä lähde hahmottelemaan mitä tontille halutaan. Tuleeko sinne kenties kasvihuone, jätekatos, oleskelualue, lipputanko tai leikkimökki? Kun piha koostuu selkeistä kokonaisuuksista, on sen hoito helpompaa.

Yleisin toive onkin, että piha on helppohoitoinen. Monesti kuvitellaan, että tämä saavutetaan isolla nurmikkoalueella. Nurmikkoa pitää kuitenkin leikata, lannoittaa, ilmata ja kalkita säännöllisesti eli sen ylläpito on kaikkea muuta kuin vaivatonta. Jokainen piha vaatii työtä, mutta kysymys onkin paljonko hoitoon halutaan satsata aikaa. Kannattaa miettiä käytetäänkö pihaa ympäri vuoden vai vietetäänkö kesät esimerkiksi mökillä.

Myös valaistusta on hyvä pohtia jo suunnitteluvaiheessa. Hyvin valaistu piha lisää turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Usein käy niin, että valoja mietitään vasta pihan valmistuttua ja tällöin voidaan joutua repimään maata uudelleen auki, esimerkiksi kaapelointia varten.

Inspiraatiota suunnitelmiin voi hakea internetistä tai naapurustosta. Kaupungin puistoalueilla on todella hienoja istutuksia. Myös alan liikkeiden, kuten Pinsiön taimiston pihalla, on kaunis näyttelypuisto. Siellä näkee hyvin kasvit luonnollisessa koossa. Kasveja valittaessa tuleekin huomioida, kuinka isoja niistä kasvaa. Ota kasvin lopullinen koko huomioon sitä istuttaessa ja jätä ympärille riittävästi kasvutilaa. Suosittelen myös, ettei kasveja roiskittaisi ympäriinsä, vaan niistä tehtäisiin isoja sekä näyttäviä ryhmiä.

Ei ole väliä tekeekö pihasuunnittelun itse vai ammattilaisen avustuksella. Ammattilaista voi hyödyntää suunnittelussa, toteutuksessa tai vaikka osittain, esimerkiksi kasvien istutussuunnitelman teossa.

3. Määritä budjetti.

Pihan suunnittelun ja toteutuksen kustannukset arvioidaan tyypillisesti liian pieniksi. Jos neliöitä on paljon, halutaan suurta muutosta ja maakerroksia joudutaan vaihtamaan, tulee sille myös hintaa.

Uuden omakotitalon pihan toteutuksen kustannukset ovat lähtökohtaisesti alkaen 20 000 euroa. Lopullinen summa riippuu tietysti monesta eri asiasta, esimerkiksi oman työn osuudesta. Myös se, millaisia pintoja pihalle halutaan, vaikuttaa paljon. Materiaaleihin voit saada uppoamaan tuhansia tai päästä satasilla.

Jos raha, aika tai oma jaksaminen on tiukassa, voi pihan toteuttaa myös osissa eri vuosien aikana.

4. Satsaa kasvualustaan ja huomioi kasvuvyöhykkeet.

Piha tulee perustaa mahdollisimman puhtaaseen ja hyvään kasvualustaan. Käytä uutta ja puhdasta multaa. Vanha multa on täynnä rikkaruohoja ja aiheuttaa vain harmia. On hyvä huomioida myös, että kasvualusta on tarpeeksi syvä ja multaa on riittävästi.

Suomi on jaettu eri kasvuvyöhykkeisiin, joiden perusteella voi valita omalle alueelle sopivia kasveja. Suosi suomalaisia lajikkeita, ne soveltuvat ilmastoomme. Myös ilmansuuntiin, paikalliseen pienilmastoon ja maanlaatuun tulee kiinnittää huomiota.

Vaihtoehtoina nurmikolle suosittelen rinteisiinkin sopivaa kunttaa. Kuntan suosio on kasvanut paljon viime vuosien aikana. Sen avulla saa hoitovapaan, viihtyisän ja heti valmiin metsämaiseman. Maanpeitekasveista tuivio on helppohoitoinen ja sopii esimerkiksi kivikkoihin tai kallioalueille.

5. Toteutusta vaille valmis!

Parissa viikossa voi saada isollakin pihalla ihmeitä aikaan, kunhan suunnitelmat on tehty hyvin ja materiaalit löytyvät jo tontilta. Erityisesti syksy on hyvää aikaa kasvien istutukselle, koska maa on silloin luonnollisesti kostea.

Nurmikon perustamisessa muista riittävä multakerros, hyvälaatuinen nurmikonsiemen sekä tärkeimpänä riittävä kastelu, ettei nurmikko pääse kuivumaan pilalle. Kun tontilla asuu pieniä lapsia, halutaan piha yleensä valmiiksi nopeasti. Tällöin suosittelen käyttämään siirtonurmea, joka on melkein heti käyttövalmis, tuuhea ja näyttävä.”

 

Lisätietoa Tomi Markkolan puutarhasuunnittelusta

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.