Tämän tekstin on laatinut intohimoinen Pro MTB ry:n pyöräilyharrastaja, joka huoltaa itse oman sekä junioreidensa pyöräkaluston.
Kesän polkupyöräkausi on lähtenyt käyntiin! Kuinka valita uusi polkupyörä? Mitä kannattaa ottaa huomioon?
1. Hintaluokka ja käytettävissä oleva budjetti
Tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Mitä enemmän pelimerkkejä pystyt polkupyörääsi sijoittamaan, sitä pitkäikäisemmän ja paremmin toimivan pyörän saat. Pyörän toimivuuteen ja pitkäikäisyyteen vaikuttaa myös se, kuinka hyvin pyörää käytät, hoidat ja huollat.
2. Polkupyörän käyttötarkoitus
Mieti minkälaisia matkoja ja millaisella alustalla pyörää ajat.
Polkupyörä kuntoiluun ja liikuntaan – gravel-pyörä on nyt suosittu
Tähän tarkoitukseen riittää peruspyöräkin. Jos haluat panostaa ajomukavuuteen ja nauttia liikunnan ilosta erilaisissa ympäristöissä, kannattaa valita esim. tällä hetkellä suosittu gravel-pyörä. Gravel-pyörissä on maantiepyöristä tutut käyräsarvet hieman leveämpänä ja ajoasento on pystympi. Renkaissa on reilusti ilmatilaa ja ”nappulaa” eli kuviota, jotka mahdollistavat ajamisen asfaltin lisäksi myös hiekkateillä ja helpoilla poluilla. Toisena hyvänä vaihtoehtona voi suositella etujousitettua maastopyörää suoralla ohjaustangolla.
Polkupyörä työmatkapyöräilyyn
Työmatkapyöräilyn ehdoton ykkönen on sähköavusteinen polkupyörä. Tämän vuoden alusta 1 200 euroon asti verovapaaksi muuttunut polkupyöräetu mahdollistaa sen, että työmatkapyöräilijän on mahdollista saada käyttöönsä edullisesti laadukas polkupyörä. Jos et halua (tai tarvitse) helpotusta polkemiseen sähköstä, soveltuu hybridi- tai gravel-pyörä työmatkapyöräilyyn mainiosti.
Polkupyörä maastoajoon
Maastoajoon on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Nopeaan polkuajoon tyypillinen valinta on etu- tai täysjousitettu ns. XC-pyörä. XC-pyöristä seuraavana tulevat trail-pyörät, joissa on XC-pyöriä enemmän joustoa ja pulleammat renkaat. Lumisiin talviin ja soisiin maastoihin parhaiten soveltuvia ”läskipyöriä” voi käyttää myös katuajossa.
3. Polkupyörän väri ja ulkonäkö
Nämä ovat tietysti tärkeitä asioita, mutta jos pelkästään ulkonäön perusteilla ostat pyörän, varmista kauppiaaltasi, että valitsemasi pyörä sopii varmasti juuri sinun käyttötarkoitukseesi.
4. Hanki tarvitsemasi varusteet polkupyöräilyyn
Minkä tahansa polkupyörän valitsetkin, on sillä ajaminen huomattavasti miellyttävämpää ja mukavampaa hyvillä ajovarusteilla. Laadukas kypärä ja käteen napakasti istuvat ajohanskat ovat hyvä hankinta. Tulet huomaamaan tämän viimeistään silloin, kun tasapaino jostain syystä pettää. Hyvät ajohanskat suojaavat käsiä kaatumistilanteissa, pitävät kädet lämpiminä viileillä keleillä ajettaessa sekä auttavat pitämään tukevan otteen ohjaustangosta. Varsinkin vuoden pimeimpänä aikana pyörän ja pyöräilijän näkyvyys sekä liikenteessä että maastossa on hyvä varmistaa heijastimilla ja kirkkaanvärisillä ajoasuilla.
5. Tee polkupyörällä koeajo
Polkupyörän voi hankkia nettikaupasta, mutta mikäli mahdollista, koeaja pyörä ennen ostopäätöksen tekemistä. Kannattaa koeajaa mahdollisimman monta erimallista pyörää tai vaikka samanmallisia, eri hintaluokassa olevia pyöriä. Opit huomaamaan mallien erot sekä sen, kuinka paljon pyörän hinta vaikuttaa ajotuntumaan. Voit myös koota oman pyöräsi eri hintaluokan komponenteista. Silloin voit panostaa niihin ominaisuuksiin, joita pidät tärkeinä.
Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!
Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.