Vinkit | Sähkö 22.12.2021

9 vinkkiä ekologiseen jouluun

Jouluna syödään yhdessä, koristellaan koti ja annetaan lahjoja. Ympäristöystävällisemmän joulun eteen ei tarvitse nähdä suurta vaivaa. Tässä yhdeksän vinkkiä ekologisempaan joulunviettoon!

 

Joulusiivousta tehdessäsi suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita

Valitse tuotteita, joissa ei ole myrkyn merkkejä ja raaka-aineluettelo on mahdollisimman lyhyt. Kokeile siivouksessa myös etikkaa, ruokasoodaa ja suolaa, käyttöohjeita löydät netistä.

Hanki kotiisi joulukoristeita, joita voit käyttää vuodesta toiseen

Suosi lähialueen käsityöläisiä tai askartele koristeita itse kierrätys- tai luonnonmateriaaleista. Panosta koristeissa laatuun ja kestäviin materiaaleihin.

Kynttilöiden avulla saa luotua ihanan joulutunnelman

Valitse poltettavaksi tuoksuttomia tai eteerisiä öljyjä sisältäviä, värjäämättömiä kynttilöitä, joiden sydänlanka ei sisällä metallia. Hankinnoissa kannattaa suosia kotimaisia tuotteita.

Tarkista ennen jouluvalojen käyttöönottoa, että valosarjat ovat ehjiä ja toimivia

Rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromuun (SER). Käytä ulkona vain ulos tarkoitettuja valoja. Ajastimien avulla saat valot palamaan haluamanasi ajankohtana.

Osta lahjaksi tavaran sijaan elämyksiä

Yhteinen teatterikäynti, lahjakortti hemmotteluhoitoon, harrastuskurssi tai viettäkää vaikka ihana brunssi. Elämys ilahduttaa lahjan saajaa pitkään vielä tapahtuman jälkeenkin. Käytä rohkeasti mielikuvitustasi lahjoja hankkiessasi.

Kierrätä pakkausmateriaalit

Pakkaa lahjat vanhoihin sanomalehtiin, itse maalattuun paperiin, huiviin tai kangaspussukkaan. Jos käytät lahjapaperia, huolehdithan, että se on FSC-sertifioitua. Hyödynnä ehjät pakkaukset ja lahjakassit seuraaviin lahjoihin.

Vältä ruokahävikkiä

Joulupöytä notkuu usein ruuan runsaudesta. Ruuan hävikkiä voi pienentää valmistamalla ruokaa sopivia määriä ja tekemällä ruokia, jotka varmasti tulee syötyä. Valitse raaka-aineiksi luomua ja lähituottajien tuotteita. Tuhtia ateriaa saat kevennettyä kasviksilla ja kalalla.

Joulukuusen valinta

Valitse joulukuuseksi kotimainen luonnonkuusi, joka on kasvanut lähialueellasi. Hävitä kuusi joulun jälkeen esim. hakettamalla tai polttamalla. Muovikuusi kannattaa hankkia vain, jos sitä aikoo käyttää kymmeniä vuosia.

Kierrätä joulukinkun paistorasva

Tiesitkö, että yhden joulukinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa 3 km. Kinkkutemppu kierrättää kinkkusi paistirasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Katso tarkemmat toimintaohjeet sekä keräyspisteet Kinkkutempun nettisivuilta www.kinkkutemppu.com.

Rauhallista joulunaikaa!

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.