19.02.2020

Voiko määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanoa?

Toistaseksi voimassa olevan sopimuksen lisäksi Suomessa yleisesti käytetty sopimustyyppi on kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa irtisanomismahdollisuutta ei ole. Muuttotilanteessa määräaikainen sähkösopimus voi kuitenkin päättyä ennen sopimuskauden loppumista.

Määräaikaisen sopimustyypin tunnuspiirteisiin kuuluu se, että sopimuskausi päättyy vasta sovitun määräajan umpeuduttua. Näin ollen, jos sopimus irtisanotaan ennen määräajan umpeutumista, voi siitä seurata sopimusrikkomus eli esimerkiksi sopimussakko. Tästä huolimatta kuluttajalla säilyy oikeus irtisanoa myös määräaikainen sopimus. Yli kahden vuoden määräaikaisten sopimusten kohdalla kuluttajalla on oikeus irtisanoa sähkösopimus kahden vuoden sopimusajan jälkeen. Huomioi myös se, ettei määräaikaisen sopimuksen jatkaminen uudella määräaikaisella sopimuksella ole sallittua ilman kuluttajan nimenomaista suostumusta.

Sähkönmyyntiä sekä sitä kautta myös sähkösopimusten irtisanomista säädellään sähkömarkkinalaissa. Näin laki määrittää esimerkiksi erilaisten sähkösopimusten voimassaolon ehdot (Finlex, sähkömarkkinalaki pykälä 89):

“Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy purkamisen tai irtisanomisen johdosta. Määräaikainen sopimus päättyy määräajan umpeuduttua. Jos liittyjä tai loppukäyttäjä on kuluttaja, hän saa kuitenkin irtisanoa myös määräaikaisen liittymis- ja sähköverkkosopimuksen samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Toistaiseksi voimassa olevat sähköverkkosopimus ja sähkönmyyntisopimus päättyvät ilman eri toimenpiteitä, kun kyseistä sähkönkäyttöpaikkaa koskeva liittymissopimus päättyy.”

Laista huolimatta muistathan aina tarkastaa kaikki sopimusehdot, ennen yhdenkään sopimuksen solmimista. Huomioi myös se, että tämä teksti on kirjoitettu vuoden 2018 tietojen mukaan ja muutoksia lakiin voi tulla tulevaisuudessa.

Lue seuraavaksi