Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät kootusti usein kysyttyjä kysymyksiä. Pääset helposti eri kategorioihin alla olevista linkeistä.

Laskutus

Kaukolämpö

Sähköiset palvelukanavat 

Sähkönjakeluun liittyvät kysymykset löydät sähköverkkopalveluiden sivuilta

Muuttajalle

Voit vertailla sähkönmyyjien hintoja ja sopimuksia esimerkiksi Energiaviraston sivustolla: www.sahkonhinta.fi

Tee sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Samalla voit irtisanoa vanhan sopimuksen.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa muutosta erikseen meille, sillä saamme sähkönmyyjältäsi tarvittavat tiedot verkkopalvelusopimuksen tekemiseksi ja lähetämme sinulle vahvistuksen. Varmistamme samalla, että sähköt toimivat muuttopäivästäsi alkaen. Sähkösopimukset ovat osoitekohtaisia, joten sinulla voi olla samanaikaisesti voimassa useampia sopimuksia eri osoitteissa.

Muista myös päättää sähkösopimuksesi, kun muutat asunnosta pois. Sähkönmyyntisopimus ja verkkopalvelusopimus päättyvät vasta, kun päätät ne itse tai uusi asukas tekee osoitteeseen sopimuksensa. Pyydä joko sähkönmyyjääsi tai Leppäkoskea päättämään sopimuksesi, niin tiedot välittyvät myös toiselle yhtiölle. Sähköt katkeavat, mikäli kohteessa ei ole voimassa olevaa sähkönmyynti- ja verkkopalvelusopimusta.

Sähkö-, kaukolämpö- ja maakaasuliittymät ovat kiinteistön irtainta omaisuutta, eivätkä ne siirry automaattisesti kiinteistökaupan yhteydessä uudelle omistajalle. Liittymän sisältymisestä kiinteistökauppaan kannattaa aina mainita kauppakirjassa.

Sähköliittymän omistajan siirrosta voit ilmoittaa meille täyttämällä sähköliittymän siirto -lomakkeen.
Kaukolämpö- tai maakaasuliittymän voit siirtää uudelle omistajalle täyttämällä liittymän siirto -lomakkeen.

Tee muuttoilmoitus viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää ottamalla yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyntiyhtiöön. Sähköverkkoyhtiönä Leppäkosken Sähkö Oy ei voi ottaa vastaan muuttoilmoituksia. Sopimus sähkönmyyjän kanssa tulee aina tehdä ensin, jonka jälkeen sähkönmyyntiyhtiö ilmoittaa meille muutosta, ja teemme sen pohjalta verkkosopimuksen.

Usein kysyttyä sähkölaskuista

Verkkopalvelulasku muodostuu kiinteästä perusmaksusta, siirtomaksusta sekä sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö (kuten esimerkiksi Leppäkosken Sähkö, Caruna, Elenia tai Tampereen Sähköverkko) laskuttaa sähköveron osana verkkopalvelulaskua ja välittää tämän edelleen valtiolle.

Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa. Sähkövero maksetaan valtiolle paikallisen sähköverkkoyhtiön eli siirtoyhtiön välittämänä. Sähkönkäyttäjät jaetaan sähköverotuksen suhteen kahteen luokkaan. Suurin osa sähkönkäyttäjistä kuuluu 1 sähköveroluokkaan (2,79372 snt/ kWh). Sähköveroluokkaan 2 (0,07812 snt/kWh) kuuluvat esimerkiksi teollisuus ja kasvihuoneviljelmät. Sähköveron lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa arvonlisävero, jota peritään sähköenergiasta, sähkönjakelusta ja sähköverosta.

Verkonhaltijan tulee kohdella sähköverkon käyttäjiä syrjimättömästi ja tasapuolisesti tarjoten käyttöpaikan maantieteellisestä sijainnista huolimatta luotettavan sähkönsiirron niin kaupunkiasuntoon kuin vaikkapa hankalampaan maastoon vapaa-ajan kohteeseen.

Sähkönjakelun kustannuksista valtaosa (yli 90 %) on kiinteitä. Sähkönjakeluyhtiöille muodostuu kustannuksia, vaikka sähköä ei käytettäisi. Perusmaksussa asiakas maksaa mm. sähköverkon uusimisesta, kunnossapidosta ja vikojen ja myrskytuhojen korjauksesta sekä päivystyksestä 24 tuntia vuorokaudessa kaikkina vuodenaikoina. Puunkaato ja johtokatujen raivaus on osa kiinteitä jakeluverkon kustannuksia ja toimitusvarmuustoimenpiteitä. Sähköverkon tulee aina olla toimintakunnossa, jotta esim. mökkiläisellä on aina sähköntoimitus varmistettu riippumatta siitä, milloin hän mökilleen menee.

Sähkönjakelu ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Itse valitsemasi ja kilpailuttamasi sähkön myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Sähkönjakelusta eli verkkopalvelusta laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee.

Sähkölaskun eräpäivän siirto onnistuu helposti Oma Lowell Laskutus -palvelussa. Siirto on tehtävä ennen varsinaista eräpäivää. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun

Omat sähkölaskusi löydät helposti Oma Lowell Laskutus -palvelustamme. Voit tallentaa laskut halutessasi koneellesi pdf-tiedostona. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun

Usein kysyttyä e-laskuista

Voit tilata e-laskun omassa verkkopankissasi. Tarvitset tilausta varten viitenumeron, jonka löydät laskultasi.

E-lasku on turvallinen laskutusvaihtoehto. Lasku toimitetaan aina suoraan omaan verkkopankkiisi. Pankit tunnistavat e-laskun lähettäjän ja maksajan. Lisäksi laskun tiedot on valmiiksi oikein syötettyinä eli maksu menee oikealle tilille.

Verkkopankeilla on erilaisia käytäntöjä e-laskun saapumisesta ilmoittamiseen. Saat näistä lisätietoja omasta pankistasi. Useat pankit tarjoavat lisäpalveluna ilmoituksen laskun saapumisesta tekstiviestillä tai sähköpostilla.

Voit muokata e-laskun tietoja verkkopankissasi. Voit muuttaa esimerkiksi e-laskun maksutiliä tai aikaistaa eräpäivää.

Voit lopettaa e-laskutilauksen verkkopankissasi. Pankki ohjeistaa e-laskun tilauksen lopetuksessa.

Usein kysyttyä kaukolämmöstä

Kaukolämmön hintataso vaihtelee paikkakunnittain, sillä hintaan vaikuttavat kaukolämmön paikallinen verkostorakenne, tuotantolaitoksien koko ja ikä sekä käytettävät polttoaineet.

Voit seurata energiankulutustasi helposti esimerkiksi päivä- tai kuukausitasolla Oma Energia -palvelussa. Lue lisää Leppäkosken sähköisistä palvelukanavista täällä

Palveluun kirjaudutaan ensimmäisellä kerralla verkkopankkitunnuksilla. Ensikirjautumisen jälkeen voit halutessasi kirjautua palveluun myös käyttäjätunnuksella.

Huomioithan, että entisen Onlinen tunnukset eivät käy palveluun. Kirjautuminen ei myöskään onnistu, mikäli meillä ei ole tiedossa henkilötunnustasi. Tässä tapauksessa otathan yhteyttä asiakaspalveluumme tietojesi päivittämiseksi.

Liittymä on kiinteistön irtainta omaisuutta, eikä siirry automaattisesti kiinteistökaupan yhteydessä uudelle omistajalle. Liittymän sisältymisestä kiinteistökauppaan kannattaa aina mainita kauppakirjassa.

Liittymän voi siirtää uudelle omistajalle täyttämällä nettisivuillamme liittymän siirto -lomakkeen tai toimittamalla Leppäkoskelle nähtäväksi kauppakirja tai muu virallinen asiakirja, jossa siirto mainitaan. Liittymän omistajuus vaihtuu vasta, kun olemme saaneet asian vahvistamiseksi tarvittavat tiedot. Lue lisää liittymän siirrosta

Kaukolämpö on toimintavarma ja lähes keskeytyksetön lämmitysmuoto. Ennalta tiedossa olevista lämmönjakelun keskeytyksistä ilmoitamme kiinteistön omistajalle tai isännöitsijälle puhelimitse, sähköpostilla, nettisivuillamme tai tiedotteella.

Tiedotamme yllättävistä ja laajemmista katkoista mm. nettisivujemme etusivulla, Facebookissa ja Twitterissä.

Kaukolämmön ja maakaasun vikapäivystys 24 h: puh. 040 7702 087

Kaukolämpöverkon vesi värjätään vihreäksi, jotta mahdolliset vuodot sekä putki- ja laiterikot huomataan helpommin.