Sähkönjakelu 04.07.2017

Päivä verkostoasentajan elämässä

Parkanossa työparina työskentelevät Ari Haavisto ja Valtteri Kauppi nauttivat verkostoasentajan työssä eniten työtehtävien vaihtelevuudesta.

Klo 7.00
Työpäivämme alkavat aina lyhyellä tapaamisella toimistolla aluetiimin kesken. Esimiehemme kertoo tulevan päivän työtehtävät, jonka jälkeen pakkaamme autoon tarvittavat varusteet, kuten sulakkeet ja suojaraudat.

Klo 7.30
Ennen työmaalle siirtymistä haemme kuorma-auton kyytiin varastoalueelta kaapelia maakaapelointia varten. Maakaapeloimme kevään ja kesän aikana mm. Parkanon keskustan eri alueita.
Maakaapeloinnin avulla parannetaan sähköverkon toimitusvarmuutta. Ilmajohtojen riskinä ovat kovassa tuulessa ja myrskyissä johtojen päälle kaatuvat puut.

Vuoden aikana maakaapeloimme Parkanon ja Kihniön alueilla 12,5 kilometriä pienjänniteverkkoa ja kuusi kilometriä suurjänniteverkkoa. Näin keväisin maakaapelointi onnistuu helpommin, kun maa ei ole roudassa. Oman haasteensa työhön keskusta-alueilla tuovat mm. liikennejärjestelyt sekä esimerkiksi kaukolämpöputket ja sadevesijärjestelmät.

 

Verkostoasentajan työ, kaapelien haku maakaapelointia varten

 

Klo 10.00
Poikkeamme vesijohtotyömaalla merkitsemässä maastoon sähkökaapeleiden sijainnin. Ennen kaivuutöiden aloittamista tulee aina selvittää, onko kaivuualueella sähköjohtoja tai kaukolämpö- ja maakaasuputkistoja.

Mikäli alueella on Leppäkosken maakaapeleita, voi meiltä tilata maksuttoman näytön. Tällöin kaapelin sijainti merkitään maahan vesiliukoisella värillä kaivuutöiden helpottamiseksi.

Klo 12.00
Lounaan jälkeen palaamme työmaalle jatkamaan maakaapelointia. Iltapäivän aikana työsuojelupäällikkömme saapuu tekemään työsuojelukatselmusta. Katselmuksia tehdään säännöllisesti ja niissä kiinnitetään huomiota suojavälineiden käytön lisäksi mm. liikennejärjestelyihin ja muihin työmenetelmiin.

Klo 15.30
Työpäivämme päättyy normaalisti klo 15.30.  Illalla kotiin päästyämme saamme kuitenkin vielä soiton työnjohtajalta. Sähkölinjan päälle kaatunut puu on katkaissut ilmajohdon ja aiheuttanut sähkökatkon.

20 minuuttia puhelun jälkeen olemme jo matkalla tapahtumapaikalle varusteiden kera. Paikan päällä kytkemme kohteen jännitteettömäksi. Tämän jälkeen poistamme puun linjalta ja aloitamme korjaustyöt. Kun johto on kunnossa, kytkemme sähköt takaisin ja teemme käyttöönottotarkastuksen. Korjaustyön kesto riippuu paljolti vaurion laajuudesta. Tämäntyylisissä vikakorjauksissa menee yleensä noin 3-4 tuntia.

 

Verkostoasentajan työ, puunkaatoa

 

Millaista on verkostoasentajan työ?

Verkostoasentajan työssä parasta on se, että jokainen päivä on erilainen. Työkohteet ja -paikat vaihtelevat jatkuvasti, jolloin työ pysyy mielenkiintoisena. Toimistotyöskentely ja tietokoneen ruudun tuijottaminen ei olisi meitä varten.

Ilmasto-olosuhteet tuovat omat haasteensa ulkona työskentelyyn. Välillä maakaapeloimme syyssateissa sukat märkinä ja välillä teemme sähkökytkentöjä kevätauringosta nauttien.