Tiedotteet | Sähkönjakelu 09.09.2024

Sähkömittareiden vaihto uuden sukupolven älymittareiksi alkaa ensi vuonna

Kuvassa Leppäkosken Sähkö Oy:n Janne Matikka ja Tampereen Vera Oy:n Anssi Haanpää.

Leppäkosken Sähkö aloittaa uuden sukupolven sähkömittareiden massavaihdon verkkoalueellaan vuoden 2025 alussa. Vaihdettavana on noin 30 000 mittaria ja vaihtoprojekti kestää kolme vuotta. Mittareiden vaihtotyöstä vastaa paikallinen urakoitsija, Tampereen Vera Oy, jonka kanssa yhteistyösopimus allekirjoitettiin elokuussa 2024.

Tarkempi vaihtoaikataulu täsmentyy kuluvan syksyn aikana. Massavaihto toteutetaan alueittain ja tiedotamme asiakkaitamme lähestyvästä mittarinvaihdosta hyvissä ajoin. Mittarinvaihto aiheuttaa muutaman minuutin katkon asiakkaan sähkönjakelussa.

”Sähkömittarin vaihto on asiakkaalle maksutonta. Uuden mittarin avulla asiakkaat saavat entistä tarkempaa tietoa sähkön käytöstään. Sähkömittareiden vaihto on meille mittava ponnistus ja olemme tyytyväisiä, että paikallisena toimijana Tampereen Vera tulee hoitamaan urakan”, sanoo Leppäkosken Sähkön käyttöpäällikkö Janne Matikka.

”On hienoa päästä tekemään näin merkittävä projekti yhteistyössä Leppäkosken Sähkön kanssa. Veralla on laaja kokemus ja osaaminen alalta, minkä ansiosta pystymme toteuttamaan vaihdon laadukkaasti, turvallisesti ja asiakaslähtöisesti”, toteaa Anssi Haanpää Tampereen Vera Oy:stä

Uudet sähkömittarit ovat Landis+Gyr Oy:n valmistamia ja ne täyttävät viimeisimmät lainsäädännön vaatimukset. Sähkömittarit tukevat niin kutsuttua varttitasetta ja seuraavat monipuolisesti sähköverkon tilaa. Sähkönkulutusta voi jatkossa seurata 15 minuutin mittausjaksolla nykyisen tuntitason sijaan.  Lisäksi mittareiden sisältämän kotiautomaatioliitännän (H1/HAN-portti) avulla saa lähes reaaliaikaista tietoa esimerkiksi kotiautomaatiojärjestelmän hyödynnettäväksi. Myöhemmin käyttöön on tulossa niin sanottu kuormaohjausrajapinta, jonka avulla esimerkiksi asiakkaan sähkönmyyjä voi ohjata mittarin kuormaohjausreleeseen kytkettyjä kuormia nykyisen yö/päivä ohjauksen sijaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ohjaukset pörssisähkön hinnan perusteella ja näin hyödyntää parhaiten edullisemmat tunnit.