Teksti: Adato
Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat 1,4 prosenttia maailman päästöjen kokonaismäärästä. Suuri vastuu on valmistajilla, mutta kuluttajat voivat omalla toiminnallaan tehdä vastuullisempia valintoja ja vaikuttaa hiilijalanjälkeensä – esimerkiksi suojaamalla puhelimen tai viemällä vanhat kierrätykseen.
– 200 grammaa painavan älypuhelimen hiilidioksidipäästö on noin 79 kiloa mikä vastaa 571 ajettua kilometriä autolla. Keskimäärin 80 prosenttia näistä päästöistä syntyy valmistusvaiheessa ja vain 15 prosenttia käytön aikana. Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy niin sanottua näkymätöntä, eli esimerkiksi mineraalien louhinnasta tulevaa jätettä noin 86 kiloa. Älypuhelimella on siis monta erilaisia ympäristövaikutusta ja kokonaisvaikutus on paljon suurempi kuin voisi nopeasti ajatella, korostaa Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio.
Pidentämällä laitteen käyttöikää voi pienentää puhelimen ympäristövaikutuksia. Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä.
Kannattaa tutustua myös käyttöohjeisiin huolellisesti. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttöikään. Tarjolla on myös kunnostettuja, takuulla varustettuja kierrätyspuhelimia.
Puhelimien kierrätys on ekoteko
Elektroniikkajätteen määrä kasvaa lähes 7 prosenttia vuodessa. Eri arvioiden mukaan suomalaiset kierrättävät kuitenkin vain noin 10–20 prosenttia kännyköistä. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen olisi kuitenkin merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä. Sama koskee tabletteja ja tietokoneita.
– Omaa puhelinten museota ei kannata kerätä. Materiaalien kierrätys säästää huomattavasti energiaa ja näin ollen myös ympäristöä neitseelliseen raaka-aineeseen verrattuna. Vanhan puhelimen tai laitteen kierrätys on siis ilmastoteko, ja toimivasta laitteesta voi saada hyvityksen, huomauttaa Ira Vainio Telialta.
Monesti henkilökohtaista tietoa sisältävä elektroniikka jää kierrättämättä, kun tietojen tyhjentäminen turvallisesti voi tuntua haastavalta. Todellisuudessa puhelimen saa hyvinkin helposti tyhjennettyä turvallisesti.
– Tietojen poisto on yllättävän helppoa – riittää, että palauttaa tehdasasetukset laitteeseen. Jos haluaa olla täysin varma, että kukaan ei pääse tietoihin käsiksi, voi laitteen ottaa vielä uudelleen käyttöön ja toistaa tyhjennyksen kertaalleen. Tämän jälkeen laitteen voi huoletta viedä myymälään, joissa on usein myös maksuton ja tietoturvallinen elektroniikkalaitteiden SER-keräyspiste.
Tee ympäristöystävällisempiä laitevalintoja:
- Harkitse, tarvitsetko uuden laitteen, vai voisitko hankkia esimerkiksi kierrätyspuhelimen.
- Parhaita keinoja suojella puhelinta ovat laitteeseen sopivat suojakuoret ja panssarilasi. Ne suojaavat laitetta kolhuilta ja tärähdyksiltä.
- Tutustu käyttöohjeisiin, jotta käytät laitetta oikein. Etenkin lataamisella, äärilämpötiloihin altistamisella sekä käyttöjärjestelmien ajantasaisuudella on merkittävä vaikutus laitteen käyttöikään.
- Lataa laitteet uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetulla sähköllä.
- Kierrätä vanhat laitteesi.
Lähteet: LVM, Ficom
Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!
Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi.
Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.