Asiakkaiden vinkkejä

Kysyimme energiansäästöviikon tapahtumassa käyneiltä asiakkailta sähkönsäästövinkkejä. Mistä säästät?

Aimo Mäkinen, Parkano

  • ”Siitä, mikä on järkevää: ylimääräiset valot ovat pois päältä, sähkösauna on päällä harvemmin ja lattialämpöä olen pudottanut pikkuisen keittiössä ja pesuhuoneessa. Kesällä emme ole tarvinneet viilennyslaitetta. Ja sähköyhtiötä Leppäkoskesta emme vaihda, sillä sähkönsaannissa ei ole koskaan ollut ongelmia sivukylilläkään. Leppäkosken asentajat tuntevat seudun kuin omat taskunsa ja ovat nopeita. Hinta on tosin nyt kova sähköllä, enkä tykännyt laskutuksen siirrosta Omavoimalle.”
  • ”Talossamme Vahojärvellä on puuhella ja leivinuuni, jotka lämpiävät talvella usein. Ne antavat hienon lämmön ja puhdistavat ilmaa.”

Matti Broman, Tampere

  • ”Asun melkein ympäri vuoden Parkanon Yliskylän mökilläni. Vesikiertoinen lämmitys kuluttaa varsin vähän ja kännykällä ohjattava ilmalämpöpumppu hoitaa peruslämmön. Mökilläni on myös iso, varaava takka – puu on toistaiseksi halvempaa kuin sähkö.”
  • ”Sattumalta ehdin tehdä sähkösopimuksen vähän yli seitsemällä sentillä kilowatti, se on vielä yli vuoden voimassa.”

Timo Kellokoski, Parkano

  • ”Meillä on takka ja puuhella, joten sähköpatterit eivät mene päälle vieläkään Yliskylässä. Pari vuotta sitten asennutin aurinkopaneeleita kymmenen. Jos olisin tiennyt nykyisen tilanteen, olisin laittanut niitä enemmän. No, nytkin on ylituotantoa kesällä. Kun luo lumet paneelien edestä, ne tuottavat helmikuulta marraskuulle asti.”
  • ”Mutta sekin selvisi, että kesähelteellä aurinkopaneeli tuottaa vähemmän kuin muulloin. Onneksi tein ravintolayritykseeni ja talooni pörssisähkösopimuksen vuosi sitten.”

Marjo Syrjänen, Parkano

  • ”Sillä pärjään, kun lämmitämme uunia ja pyykki pestään mahdollisimman täydellä koneella. Uunissa voi lisäksi lämmittää useampia ruokia kerralla.”
  • ”Turhat valot otan aina pois, isännän kanssa kahdestaan jäädessämme voimme istuksia pimeässäkin jo. Valitettavasti meillä ei ole puulämmitystä, öljykattilalla talo lämpiää. Täytyy toivoa, ettei tule pahoja pakkasia – ja että sähkön hinta on tuollaisena väliaikainen. Tosin, harvoin se palautuu, kun kerran hinta nostetaan.”

Ari Suominen, Parkano

  • ”Minulla on omistamassani yrityksessä ollut pörssisähkö kolmatta vuotta. Se on toiminut, jopa kaksi senttiä kilowatti viikon hintana – tosin viime talven pitkillä pakkasilla keskihinta lähes kolminkertaistui. Ja nyt hinta on käynyt 60-70 sentissä kilowatti. Silloin pitää miettiä, ajanko kaikkia pesukoneita ja kulutanko muutenkin reippaasti.”
  • ”No, asumme vesikeskuslämmityksellä hoidetussa rivitalossa ja sähkön tarve on noin 2 500 kilowattia. Kylmäkoneet taitavat viedä eniten. Kylvemme sähkölämmitteisen kiukaan saunassa pari kertaa viikossa. Onneksi myimme kesämökin puoli vuotta sitten.”