Tiedotteet | Lämpö 06.09.2023

Energiamurroksen edelläkävijät – Leppäkosken Lämpö Oy ja Ikaalisten Luomu Oy

Leppäkosken Lämmön Ikaalisten Palinperäntielle keväällä valmistunut uusi lämpölaitos ja Ikaalisten Luomu Oy:n lämpölaitoksen savukaasuja hyödyntävä lämmön talteenottojärjestelmä vihittiin käyttöön Ikaalisten kaupunginjohtaja Eeva Viitasen johdolla keskiviikkona 6.9.2023. Lämpöyhtiön ja Ikaalisten Luomun yhteistyössä isännöimää tilaisuutta juhlisti yli 80 kutsuvierasta.

Leppäkosken Lämpö Oy ja Ikaalisten Luomu Oy allekirjoittivat 15.7.2022 sopimuksen  Ikaalisten Palinperäntielle valmistuneen lämpölaitoksen savukaasujen lämmöntalteenoton ja puhdistuksen hyödyntämisestä Ikaalisten Luomun lämmöntuotannossa. Lämpölaitoshankkeen kokonaisinvestointi oli yli 7 miljoonaa euroa, josta Ikaalisten Luomun osuus noin 1,5 miljoonaa euroa.

”Kartoitimme vuosia Ikaalisten Luomun kanssa erilaisia vaihtoehtoja yhteistyön kehittämiseksi, kunnes päädyimme tähän ratkaisuun.  Sopimus savukaasujen sisältämän energian hyödyntämisestä on lajissaan ainutlaatuinen”, totesi Leppäkosken Lämmön toimitusjohtaja Juha Koskinen juhlapuheessaan.

”Nyt toteutettu ratkaisu mahdollistaa entistä päästöttömämmän lämmöntuotannon ja on samalla merkittävä harppaus kohti puhtaampaa ja ekologisempaa viljelyä”,  Koskinen jatkaa.

”Hanke on erittäin merkittävä myös Ikaalisten Luomun kannalta. Yritys on aina pyrkinyt tekemään mahdollisimman ekologisia ja vastuullisia ratkaisuja. Tämä ratkaisu on kuitenkin jotain hyvin poikkeuksellista ja mullistavaa, vastaavan tyyppistä  ei ole missään muussa kasvihuoneessa Suomessa eikä myöskään Euroopassa. Uudella toimintamallilla Ikaalisten Luomun ei tarvitse käyttää polttoainetta lämmön tuottamiseen. Olemme todella iloisia tästä hankkeesta ja tämä on mahtava esimerkki yhteistyön voimasta”, Ikaalisten Luomu Oy:n toimitusjohtaja Ari Kulmanen toteaa.

Ikaalisissa lämmöntuotannon kotimaisuusaste lähes 100 %

Valtakunnallisesti fossiilisista polttoaineista luopuminen ja Venäjän energiatuonnin loppuminen ovat haastaneet alaa ja nopeuttaneet energiamurrokseen liittyviä investointeja. Tuoreen hallitusohjelman kirjaukset puhtaan siirtymän edistämisestä ovat selkeitä ja tukevat vähäpäästöistä suuntaa, jonka Leppäkosken Lämpö on jo pitkälti tavoitteensa mukaan saavuttanut vuosien työn tuloksena.

”Tänä päivänä Ikaalisten alueen lämmöntuotannossa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisia polttoaineita. Polttoaineiden laaja valikoima takaa osaltaan huoltovarmuutta ja auttaa mahdollisissa kriisitilanteissa, esimerkiksi jos yhden polttoaineen hinta nousee kohtuuttomasti tai saatavuus heikkenee”, Koskinen valottaa.

”Onneksi me täällä Ikaalisissa olemme olleet nopeita ja saavuttaneet jo lähes päästöttömän lämmöntuotannon. Samalla Venäjä-riippuvuutemme on pudonnut nollaan.”

Yhteistyö Ikaalisten Luomun kanssa tukee Leppäkoski-konsernin arvojen lisäksi konsernin vastuullisuustavoitteita parantaen koko alueen elinvoimaisuutta.

”Haluan kiittää kaikkia tahoja, jotka mahdollistivat tähän hankkeen toteutumisen. Tästä hyvänä esimerkkinä Ikaalisten kaupungin kanssa tehty lämpölaitoksen tonttikauppa ja lupaprosessien nopea ja sujuva käsittely”, Koskinen totesi juhlapuheensa lopuksi.