Tiedotteet 09.10.2012

Hämeenkyrön biovoimalaitos vihittiin käyttöön

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vihki 9.10.2012 käyttöön Hämeenkyrön uuden biovoimalaitoksen. Pohjolan Voiman, Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Boardin ja Leppäkosken Sähkön yhteishankkeena rakennettu biovoimalaitos lisää kotimaisten polttoaineiden käyttöä ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Hämeenkyrön uusi biovoimalaitos tuottaa biopolttoaineilla sähköä ja lämpöä paikallisiin tarpeisiin. Voimalaitos aloitti tuotannollisen käytön syyskuussa Metsä Board Kyron tehdasalueella tiiviin puolentoista vuoden rakennusprojektin jälkeen. Biovoimalaitoshankkeessa rakennettiin uusi kerrosleijutekniikkaan perustuva kattilalaitos ja siihen kuuluvat polttoaineen vastaanotto- ja käsittelyjärjestelmät sekä laitosautomaatio. Uusi kattilalaitos korvasi aiemman maakaasukäyttöisen voimalaitoksen.

Hämeenkyrön biovoimalaitos käyttää polttoaineinaan metsähaketta ja muita puuperäisiä polttoaineita. Täydentävänä polttoaineena on turve. Hiilidioksidipäästöt vähenevät maakaasua korvaavien kotimaisten polttoaineiden käytön myötä noin 100 000 tonnilla vuodessa.

Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Lauri Virkkunen totesi vihkiäistilaisuudessa puheessaan:
– Pohjolan Voima on investoinut 2000-luvulla yhdessä osakkaidensa kanssa yhteensä noin 4 miljardia euroa hiilidioksidivapaaseen tuotantoon. Merkittävä investointikokonaisuus on ollut bioenergiaohjelmamme. Hämeenkyrön biovoimalaitos on 15. Pohjolan Voiman bioenergiaohjelmassa rakennetuista laitoksista. Laitos on erinomainen esimerkki siitä, miten voimavaroja yhdistämällä saadaan aikaan huipputuloksia. Siinä yhdistyvät Metsä Boardin tehtaiden ja Leppäkosken Energian kaukolämpöasiakkaiden tarpeet sekä Pohjolan Voiman vahva osaaminen. Kysymyksessä on ensimmäinen bioinvestointi yhdessä pitkäaikaisen osakkaamme Metsä Boardin kanssa.

Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan:
– Metsä Group on merkittävä bioenergian tuottaja ja käyttäjä. Käyttämistämme polttoaineista 80 prosenttia on jo nyt puupohjaisia. Uusi biovoimalaitos tukee erinomaisesti tavoitettamme parantaa tuotantolaitostemme energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä entisestään. Voimalaitoksen avulla Euroopan johtava ekologisen kevyen taivekartongin tuottaja Metsä Board pystyy vähentämään merkittävästi Kyron tehtaan tuotteiden hiilijalanjälkeä.

Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen:
– Hämeenkyrön kaukolämpöliiketoiminta siirtyi omistukseemme vuonna 2005 ja tämän jälkeen olemme kehittäneet kaukolämmön käyttöä, tuotantoa ja jakelua pitkäjänteisesti energiatehokkuus huomioiden. Nyt olemme saaneet päätökseen projektin, jonka myötä voidaan irtaantua CO2- päästöjä aiheuttavasta ja kalliista maakaasusta. Tämä mahdollistaa pitkällä tähtäimellä hinnaltaan vakaamman ja kilpailukykyisemmän kaukolämmön asiakkaillemme. Uuden voimalaitoksen myötä voimme jatkossa olla asiakkaillemme sekä yhteistyökumppaneillemme entistä kokonaisvaltaisempi arjen kumppani ja tuottaa asiakkaillemme ”Kestäviä energiaratkaisuja muuttuviin tarpeisiin”.

Hämeenkyrön biovoimalaitos tuottaa sähköä 12 megawatin ja lämpöä 55 megawatin teholla Metsä Board Kyron kartonki- ja paperitehtaalle sekä Leppäkosken Sähkölle. Voimalaitoksen toteutti Pohjolan Voiman tytäryhtiö Hämeenkyrön Voima

Lisätietoja:

  • Lauri Virkkunen, toimitusjohtaja, Pohjolan Voima Oy, puh. 09 6930 6500
  • Pasi Piiparinen, Paperboard-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja, Metsä Board, puh. 040 512 2827
  • Juha Koskinen, toimitusjohtaja, Leppäkosken Sähkö -konserni, puh. 044 750 3315