Kuvassa Maaret Pajunoja
Talvi saapui jo kertaalleen tänne Etelä-Suomeenkin. Valitettavasti se katosi yhtä nopeasti kuin tulikin. Vaikka luonnonlunta ei näillä leveyksillä vielä ole, niin Hämeessäkin pääsee hiihtämään ensilumenladuilla Lempäälän Hakkarissa sekä Nokian Koukkujärvellä. Nämä ladut ovat tärkeitä meille kilpahiihtäjille, mutta luovat loistavan mahdollisuuden myös kuntoilijoille päästä nauttimaan hiihdon riemusta. Kokosimmekin alle 5 vinkkiä kuntoilijoille, jotka kannattaa muistaa omaa hiihtokautta aloittaessa.
- Perinteinen vai vapaa?
- Sukset kuntoon.
- Keskivartalo käyttöön.
- Takapuoli ylös.
- Energiaa kroppaan.
1. Perinteinen vai vapaa?
Kysymys, joka jakaa mielipiteitä. Molemmissa tekniikoissa on puolensa. Näistä perinteinen on liikeradoiltaan lähempänä kävelyä/juoksua, mikä on kaikille tuttua. Lähes jokaisen ensikosketus hiihtoon on tapahtunut juuri perinteisen tekniikalla. Siksi perinteinen saattaa tuntua helpommin lähestyttävältä kuin vapaa. Toisaalta luistelutekniikka on suksien voitelun kannalta helpompi ratkaisu, kun ei tarvitse miettiä suksen pitämistä. Vapaan hiihto vaatii varsinkin aluksi hieman enemmän tasapainolta, mutta toisaalta jalkojen lihakset tulevat tehokkaammin käyttöön kuin perinteisellä. Eli jos haluat rautaiset reidet ja pakarat, niin vapaan tekniikka on oikea valinta. Meidän mielestä oikea vastaus kysymykseen hiihtotekniikasta on tietenkin molemmat!
2. Sukset kuntoon
Hiihtäminen vaatii sukset, sauvat ja monot. Näitä löytyy monen tasoisia ja hintaisia, mutta tosiasia on, että hyvillä välineillä on mukavampi hiihtää. Kehotammekin investoimaan erityisesti suksiin. Kun panostaa hyviin suksiin, niin ne kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä! Myös meidän jaloistamme on voitu bongata alkutalven harjoituksissa yli 10 vuotta vanhoja suksipareja. Kun sopivat sukset on hommattu, täytyy niitä muistaa myös huoltaa. Nykyään tämä on tehty helpoksi, sillä markkinoilla on todella helppokäyttöisiä voiteita tai kokonaan voiteluvapaita suksia! Panosta siis välineisiin ja muista huoltaa suksia!
3. Keskivartalo hallintaan
Tuntuuko turhauttavalta vääntää satoja vatsalihasliikkeitä saadaksesi teräksisen six packin? Miellyttävämpi ratkaisu tähän on hiihtolenkki, jonka aikana teet useita tuhansia vatsalihasliikkeitä. Hiihto on koko kehon aktivoija ja myös kuntoilijan kannattaa keskittyä erityisesti keskivartalon hallintaan. Muista siis ottaa hiihtäessä vatsalihakset käyttöön! Kun vatsalihakset ovat käytössä, on tasapainon löytäminenkin helpompaa.
4. Takapuoli ylös
Usein kuntoilijoilla on hiihdossa haasteena lantionasento eli takapuoli jää liian taakse ja alas. Tämä tekee hiihtoasennosta takapainoisen, ns. istuvan. Tällöin tasapainon löytäminen hankaloituu ja hiihto tuntuu raskaalta. Lantion tuominen eteen, eli takamuksen nostaminen ylös, vaatii alavatsan sekä pakaran lihasten aktivointia. Kiinnitä siis huomiota lantion asentoon!
5. Energiaa kroppaan
Älä harjoittele tyhjällä vatsalla! Kun lihaksissa ei ole energiaa, ei myöskään treeni suju ja ärtymys tulee helposti. Tällaiset huonot muistot nostavat kynnystä lähteä seuraavaan treeniin. Muista siis syödä välipalaa ennen kuin suuntaat esimerkiksi töiden jälkeen ladulle!
Näiden vinkkien saattelemana me kannustamme teitä jokaista suuntaamaan rohkeasti suksien kanssa ladulle riippumatta siitä milloin viimeksi olet hiihtänyt. Vaikka edelliskerrasta olisi kulunut aikaa, niin kehotamme unohtamaan lapsuuden hiihtotraumat ja antamaan hiihdolle uuden mahdollisuuden.