Tiedotteet 28.12.2011

Hiilidioksidivapaata kaukolämpöä Joutsenoon

Leppäkosken Sähkö Oy:n ja Kemira Chemicals Oy:n yhteisyritys FC Power Oy ja Lappeenrannan Energia Oy ovat solmineet lämmöntoimitussopimuksen kaukolämmön tuottamisesta Lappeenrannan Energian Joutsenon kaukolämpöverkkoon. Lämpö tuotetaan Kemira Chemicals Oy:n tehtaan prosesseissa syntyvällä lämmön talteenottolämmöllä ja vedyllä. Hankkeen toteuttamisen vaatimat investoinnit kaukolämmön siirtolinjaan ja vedyn hyödyntämiseen ovat jo käynnistyneet. Investointien kokonaisarvo on noin 1,5 M€. Näin Joutsenon kaukolämpöasiakkaat pääsevät nauttimaan ympäristöystävällisellä vetyratkaisulla tuotettua kaukolämpöä seuraavalla lämmityskaudellaan.

”Vedyn polttamisen lopputuotteena syntyy ainoastaan puhdasta vesihöyryä ja näin saadaan samalla 100 % puhdasta kaukolämpöä. FC Powerin tuottama kaukolämpö tulee olemaan noin 90 % koko Joutsenon kaukolämmön tarpeesta, energiamäärältään se vastaa yli 1000 omakotitalon lämmitystarvetta. On hienoa, että hankkeen toteutumisen varmistamiseksi investointiin saatiin tukea paikalliselta ELY-keskukselta”, kertoo Kemira Chemicalsin Joutsenon tehtaan tehtaanjohtaja Tommi Kankkunen.

FC Power Oy on Leppäkosken Sähkö Oy:n tytäryhtiö, jonka se omistaa yhdessä Kemira Chemicals Oy:n kanssa. FC Power on perustettu vuonna 2005 ja tällä hetkellä yhtiö tuottaa sähköä, höyryä, prosessivesiä ja paineilmaa Kemiran tehtaalle. Leppäkoskella ja Kemiralla on vastaavanlainen yhteisyritys Sastamalassa Kemira Chemicalsin Äetsän tehtaan yhteydessä. Leppäkosken Sähkö -konsernin kotipaikka on Ikaalisissa ja konserni myy kaukolämpöä tämän hankkeen jälkeen kuudella eri paikkakunnalla. ”Vedyn hyödyntäminen tällä tavoin kaukolämmön tuottamisessa on hyvin harvinaista koko Euroopan tasolla, kertoo Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen.

Lappeenrannan Energia on käynnistänyt tarvittavan kaukolämmön siirtolinjan rakennuttamisen ja rakentaa ensi kesän aikana Joutsenon keskustan ja Lampikankaan alueet yhdistävän kaukolämpöjohdon. Tällä tavalla jatkamme investointeja puhtaampaan energiatuotantoon ja yhä useampi asiakkaamme pääsee ympäristöystävällisen kaukolämmön piiriin Lappeenrannassa, toteaa toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen Lappeenrannan Energiasta.

Lisätietoja: 

FC Power Oy:n toimitusjohtaja ja Kemira Chemicals Oy:n Joutsenon tehtaan tehtaanjohtaja Tommi Kankkunen, puh. 050 4640 885

Leppäkosken Sähkö Oy:n toimitusjohtaja ja FC Power Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Koskinen, puh. 044 7503 315.

Lappeenrannan Energia Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen, puh. 040 5486 360.