Vinkit 03.01.2024

Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock

Kaikki kylmälaitteet toimivat energiatehokkaimmin, kun ne puhdistetaan ja sulatetaan säännöllisesti. Helpointa pakastimen sulatus on silloin, kun ulkona paukkuu pakkanen.

Pakastimen energiatehokkuus kärsii laitteeseen muodostuvasta jäästä tai kuurasta. Pakastin kannattaakin sulattaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Kaikkiin pakastimiin kertyy jäätä ja kuuraa, jotka vaikuttavat laitteen sähkönkulutukseen. Puhdas ja jäätön pakastin säästää sähköä.

Huolehdi etteivät pakasteet sula

Pakastimen sulatus onnistuu kätevimmin pakkaspäivinä, jolloin pakasteet säilyvät hyvin ulkona sulatuksen ajan. Jos pakkasta on vähän, kannattaa pakasteet kääriä ulkona viileäksi jäähdytettyyn huopaan.

Sulatusta saa nopeutettua laittamalla tyhjän pakastimen alahyllylle kuumaa vettä täynnä olevan astian. Kun kaikki pakastimessa olevat jäät ovat sulaneet, pyyhi pakastin kauttaaltaan puhtaaksi ja kuivaa se.

Ole huolellinen, ettei pakastimesta pääse vettä lattialle sulatuksen aikana. Pakastimen pohjan etuosassa on yleensä avattava vedenjuoksutin, jolla sulavan veden saa ohjattua juoksuttimen nokan alle laitettuun astiaan. Älä jätä pakastinta sulamaan yksin.

Tarkasta ja pyyhi myös oven tiivisteet sekä imuroi tomut laitteen alta ja takaa. Varmista, että ilma pääsee kiertämään pakastimen alta takakautta ylhäältä ulos.

Tarkasta oikea lämpötila

Kun pakastin on kuivattu ja pyyhitty, laita se päälle pakastusasentoon, jotta se viilenee mahdollisimman nopeasti. Pakastimen viilennyttyä riittävästi, nosta pakasteet takaisin. Muista ottaa pakastuskytkin pois päältä, kun oikea pakastuslämpötila on saavutettu. Turhaan päälle jäänyt pakastuskytkin lisää pakastimen sähkönkulutusta huomattavasti.

Säädä pakastin oikeaan lämpötilaan ja tarkasta termostaatin toiminta laittamalla pakastimen sisälle hetkeksi erillinen lämpömittari. Oikea pakastimen lämpötila on -18 astetta. Sähkönkulutus nousee ripeästi, jos pakastinta pidetään kylmempänä.