Keskiviikkona iltapäivällä alkanut Jari-myrsky on aiheuttanut laajalti sähkökatkoja ympäri Suomea. Energiateollisuus ry:n ylläpitämän sähkökatkokartan mukaan enimmillään sähköttömiä asiakkaita on maanlaajuisesti ollut yli 80 000.
Leppäkosken Sähkön jakelualueella sähkökatkoja keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli enimmillään noin 3 100 taloudessa. Myrsky aiheutti yhtiön runkoverkkoon yli 20 vikaa, jotka johtuivat pääasiassa puiden kaatumisesta linjoille johtokadun ulkopuolelta.
Leppäkosken jakelualueella viankorjaus päästiin aloittamaan illan ja yön aikana viankorjaustyöryhmien turvallisuus huomioiden. Aamuun mennessä sähköverkko saatiin runkoverkon osalta pääosin korjattua ja tällä hetkellä sähköttömiä talouksia on alle 20, pääasiassa pienjänniteverkon puolella.
”Pienjänniteverkon osalta erilaisia vikailmoituksia sähköverkkoa uhkaavista puista, maahan pudonneista linjoista ja sähkökatkoista on tehty yli 80 ja vikailmoituksia vastaanotetaan edelleen. Viankorjauksen painopiste onkin nyt siirtynyt runkoverkosta pienjänniteverkkoon. Tavoitteena on saada sähköt palautettua kaikille asiakkaille torstaipäivän aikana. Loppuviikon ja tulevan viikonlopun aikana jatketaan sähkönjakelua uhkaavien puiden poistoa”, kartoittaa verkkojohtaja Jukka Rajala Leppäkosken Sähköstä.
”Illan ja yön aikana ilmeni muutamia kohteita, joissa pienjänniteverkkoon oli syntynyt niin sanottu nollavikatilanne. Pahimmillaan nollavika voi aiheuttaa hengenvaaran ja siihen tulee suhtautua vakavasti. Nollavian seurauksena jännitteet käyttöpaikalla voivat muodostua epätavallisiksi; yhdessä tai kahdessa vaiheessa voi ilmetä ylijännitettä samalla kun muissa vaiheissa ilmenee alijännitettä. Nollavian tunnistaa mm. siitä, että kolmivaiheiset sähkölaitteet, kuten liesi tai lämminvesivaraaja, voivat toimia normaalia tehokkaammin tai heikommin, sähkökeskuksesta saattaa kuulua kuuluu särinää ja pauketta tai tilassa voi haistaa ”palaneen käryä”. Lisäksi valojen voimakkuus voi vaihdella varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa. Nollavikatilanteessa tulee varoen katkaista pääkytkimestä sähkönsyöttö koskematta sähkökeskuksen metallisiin osiin ja soittaa vikapalveluumme”, ohjeistaa Rajala.
Muistutamme lisäksi, että sähköjohdon päälle kaatuneiden puiden poisto on turvallisuussyistä ammattilaisten työtä. Puuta ei saa mennä omatoimisesti poistamaan. Jos havaitset johdon päälle kaatuneen puun, ilmoita siitä vikapalveluumme, puh. 03 4503 333, joka päivystää ympäri vuorokauden.