Vinkit 11.12.2020

Joulun makeat herkut

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Liisa Westerberg ja Jukka Salminen

Joulu syntyy yhdessä leipomalla. Liisa Westerberg kehottaa keittiössä luovuuteen ja rohkeuteen; vanhoja klassikkojakin saa päivittää.

Makeaa-leivontablogin pitäjän, Koko Suomi leipoo -kisan voittajan Liisa Westerbergin mielestä joulu on parasta leivonta-aikaa.

”Joulu syntyy yhdessä leipomalla. Jouluun kuuluu erottamattomasti kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksu.”

Westerbergin oma leivontainnostus juontaa juurensa lapsuuteen. Rakkaisiin muistoihin kuuluvat yhdessä äidin kanssa keittiössä vietetyt hetket.

”Lapset kannattaa ottaa aina mukaan leipomaan, vaikka siinä syntyisikin joskus vähän sotkua. Leivonnassa tärkeintä ei ole lopputulos, vaan itse leipominen.”

Hän vinkkaa, että silloinkin, kun työn alla on jokin vaativampi resepti, niin lapset voivat toteuttaa siitä vaikkapa yhden osion. Joulun alla kannattaa muutenkin välttää turhaa stressiä.

”Olen ollut aina jouluihminen. Viime vuosina olen kuitenkin oppinut nauttimaan joulusta entistä enemmän, kun olen ollut itselleni armollisempi ja vähentänyt turhaa suorittamista.”

 

Muista hyödyntää jälkilämpö

Joulun aikaan uunia käytetään paljon. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, missä järjestyksessä herkkuja valmistaa.

”Ensin uuniin kannattaa laittaa matalammassa, myöhemmin korkeammassa lämmössä paistettavat leivonnaiset”, Westerberg huomauttaa.

Hän lisää, että marengit kannattaa kypsyttää jälkilämmössä.

”Juustokakusta tulee mehevä, kun uunin sammuttaa vähän aikaisemmin ja jättää kakun sinne jäähtymään.”

Liisa Westerbergillä on vinkki myös leivän leipomiseen.

”Leipään tulee mukavan rapea kuori, kun se on ensin vähän aikaa kuumassa uunissa, vaikkapa karjalanpiirakoiden jälkeen, ja sitten lämpötilaa lasketaan, jotta leipä ei pala.”

Kun piparkakku kohtaa lakritsin

Westerberg kertoo pitävänsä perinteisistä joululeivonnaisista, mutta aivan erityisesti vanhan ja uuden yhdistelemisestä. Hän vinkkaa, että klassisesta piparkakustakin on moneksi.

”Piparkakkutaikinaa voi ryydittää vaikkapa lakritsilla. Sen maku sopii hyvin yhteen inkiväärin kanssa. Leipoessa saa olla muutenkin luova, kunhan on tarkka ainesuhteiden ja nostatusaineiden kanssa. Ennakkoluuloton yhdistely on leipomisessa in, esimerkiksi korvapuusteista ja juustokakusta syntyy korvapuustijuustokakku.”

Vielä jokin aikaa sitten kakut, muun muassa visuaalisia wau-elämyksiä tarjonneet sokerimassakakut, olivat varsin ulkonäkökeskeisiä. Nykyään kakuissa tärkeintä on maku.

”Trendikkäitä ovat esimerkiksi itämaiset mausteseokset, Ras el hanout ja Garam masala, jotka ovat tuttuja suolaisistakin ruuista.”

 

Itse tehtyjä lahjoja

Hyvin säilyvät karkit, keksit ja maustekakut ovat myös hyviä lahjoja. Niitä on mukava antaa jo ennen joulua, vaikkapa tuliaisena tai kun lasten opettajaa halutaan muistaa koulun päättyessä.

”Esimerkiksi pehmeitä fudge-karkkeja on todella helppo valmistaa kondensoidun maidon, valkosuklaan ja piparkakkumausteen avulla. Myös monia liivatteella hyydytettyjä kakkuja voi pakastaa. Nekin sopivat lahjaksi, kun niitä ei tarvitse syödä heti.”

 

Onko joulukuusi tänä vuonna entistä makeampi?

Westerberg vinkkaa, että myös kaupan valmiista tuotteista voi loihtia jotain aivan uutta.

”Kun karamellitankoja tai vaikkapa turkinpippureita murskaa ja sulattaa murskeen uunissa, niin massasta voi tehdä piparkakkumuottien avulla joulukuusenkoristeita.

Lapsiperheissä karamellit kannattaa ehkä syödä pois pölyttymästä jo ennen joulua.

”Ja mikäli perheessä on joulukuusesta jo muutenkin kiinnostunut koira, niin karkit kannattaa ehkä jättää ripustamatta”, Liisa Westerberg naurahtaa.

Tai sitten voi valmistaa vaikkapa Westerbergin suunnitteleman joulukuusikakun.

Piparkakunmakuinen kuusikakku

16 palaa

 

Pohja

  • 2 munaa
  • 1½ dl fariinisokeria
  • ¾ öljyä
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • 1 dl maitoa

Kuorrute

  • 250 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 1 rkl Dr. Oetker kanelisokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • Dr. Oetker vihreää geeliväriä
  • Dr. Oetker suuria koristekuulia
  • kultaisia ja hopeisia koristerakeita
  • 1 tähtipiparkakku

Vuoraa uunivuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Esilämmitä uuni 200-asteiseksi. Vaahdota munat ja fariinisokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää öljy varovasti käännellen. Sekoita leivinjauhe ja piparkakkumauste vehnäjauhoihin ja kääntele vaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 12 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä.

Vatkaa kuorrutetta varten huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja kanelisokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Mausta vaniljatahnalla. Värjää kuorrute vihreäksi. Siirrä kuorrute tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Siisti pohjan reunat tasaiseksi leipäveitsellä. Murusta ylimääräinen kakkupohja ja jätä odottamaan. Leikkaa pohjan alareunasta noin 3 cm siivu. Leikkaa siivu puoliksi ja nosta palat vierekkäin, jotta saat kuuselle jalan. Leikkaa suuri pohja puoliksi yläkulmasta vastakkaiseen alakulmaan, jotta saat kaksi kolmiota. Käännä toinen kolmio ylösalaisin ja yhdistä pitkät sivut, jotta saat kuuselle rungon. Aseta palat tarjoilualustalle kuusen muotoon. Levitä kuusen jalkaan pieni määrä kuorrutetta ja taputtele pinnalle murustettua kakkupohjaa. Kuorruta kakku alareunasta ylöspäin kuusen oksien muotoon. Viimeistele kuusi koristekuulilla ja piparitähdellä.

 

Liisa Westerberg on kirjoittanut kirjan nimeltä Makeaa joulua. Hän tarjoilee leivontaideoita ja inspiraatiota myös Makeaa-blogissaan. Sen joulukalenterista paljastuu joka päivä uusi sesonkiin sopiva herkku.

Tilaa uutiskirjeemme, osallistu arvontaan

Uutiskirje sisältää Leppäkosken uutisia ja tietoa ajankohtaisista kampanjoista. Arvomme kuukausittain kaikkien uutiskirjeen tilanneiden kesken Leppäkosken suklaalevyjä. Lue lisää arvonnasta.

Tilaa uutiskirje