Tiedotteet | Lämpö 13.12.2022

Kaukolämmön hinta muuttuu – sähkön jakeluhintaan ei suunnitteilla korotuksia ensi vuonna

Kaukolämmön tuotannon kotimaisten polttoaineiden markkinat ovat edelleen kuumentuneet, jonka vuoksi kaukolämmön hinnoissa on korotuspaineita. Leppäkosken Lämpö korottaa kaukolämmön hintaa 1.1.2023 alkaen. Kilpailukyvyn ylläpitämiseksi Leppäkosken Lämpö ei siirrä kotimaisten polttoaineiden hintoja kokonaisuudessaan kaukolämmön hintaan, vaan on päättänyt tinkiä omista tulostavoitteistaan. Leppäkosken Sähkön jakeluverkkoalueella sähkön jakeluhinnat pysyvät ennallaan.

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset heijastuvat edelleen kotimaisten biopolttoaineiden saatavuuteen ja hintoihin. Myös sähkön korkea hinta vaikuttaa kaukolämmön tuotantokustannuksiin. Yleinen kustannustason nousu korottaa myös kiinteitä kustannuksia, korkoja sekä rakentamisen ja kunnossapidon kustannuksia.

Edellä mainituista syistä paineet hinnankorotuksiin ovat tosiasiassa nyt toteutettavia korotuksia suuremmat. Ymmärrämme kuitenkin myös lämmönkäyttäjien haasteellisen tilanteen emmekä siirrä kohonneita kustannuksia täysimääräisesti asiakashintoihin – sanoo toimitusjohtaja Juha Koskinen Leppäkosken Lämmöstä. Koskinen toivoo myös, että tässä vaikeassa markkinatilanteessa koko kaukolämmön tuotantoketju, metsästä asiakkaalle, ymmärtäisi vaikean tilanteen ja toimillaan parantaisi kaukolämmön hintakilpailukykyä.

Leppäkosken Lämmön tuotanto on lähes 100 % kotimaista. Yhtiön tuotantolaitokset tuottavat kaukolämpöä mm. pelletillä ja hakkeella. Huoltovarmuuden varmistamiseksi osassa laitoksia on mahdollista polttaa myös turvetta. Marraskuun alussa ostimme ikaalislaisen mm. biopolttoaineiden hankintaa harjoittavan Kavo Oy:n liiketoiminnan, jonka myötä tavoitteenamme on turvata kotimaisen polttoaineiden saatavuutta ostamalla biopolttoaineita suoraan metsänomistajilta. Tavoitteenamme on parantaa kaukolämmön kilpailukykyä hyödyntämällä entistä enemmän paikallisia polttoaineita – sanoo Koskinen.

Sähkön siirtohintaan ei suunniteltu muutoksia ensi vuodelle

Pirkanmaalla ja Satakunnassa noin 30.000 asiakkaalle sähköä toimittava Leppäkosken Sähkö Oy ei suunnittele siirtohinnan korotuksia tulevalle vuodelle. Sähkön siirtohintoja korotettiin edellisen kerran noin kaksi vuotta sitten. Leppäkosken Sähkö on investoinut ja investoi jatkossakin sähkönjakeluverkkoon vuositasolla 6–10 miljoonaa euroa– toteaa Koskinen.

Leppäkosken Lämpö toimittaa kaukolämpöä Pirkanmaan alueella noin 1 500 asiakkaalle. Sähkönjakeluyhtiö Leppäkosken Sähkö Oy:n toimii kuuden kunnan alueella ja toimittaa sähköä noin 30 000 asiakkaalle.