Kaukolämpö vai maalämpö? – Tutustu kustannusvertailuun!

Kaukolämpö vai maalämpö – kumpi tulee taloyhtiölle edullisemmaksi? Tätä pohtivat monet taloyhtiöiden isännöisijät ja talonrakentajat. ONE1 Oy on tehnyt aiheesta kilpailukykytutkimuksen, jossa kaukolämpö osoittautui edullisimmaksi lämmitysmuodoksi Leppäkosken alueella eli Nokialla, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä ja Parkanossa.

Kaukolämpö vertailun mukaan maalämpöä kannattavampi

Tutkimuksessa vertailtiin eri lämmitysjärjestelmien kannattavuutta uudessa ja vanhassa kerrostalossa, joiden lämmitysteho on 230 kW ja lämmönkulutus 600 MWh vuodessa. Lämmitysvaihtoehtoina olivat kaukolämpööljylämmitys ja maalämpö. Tarkastelujaksot vaihtelivat kymmenestä kolmeenkymmeneen vuoteen ja laskennassa huomioitiin kaikki kustannukset, kuten käyttö‐, huolto‐ ja pääomakustannukset.

Takaisinmaksuajan arviointi oikeilla tiedoilla tärkeää

Väärin perustein ja olettamuksin tehdyt lämmitysratkaisut rasittavat kiinteistöjä vuosikymmeniä. Vertailu oikeilla tiedoilla onkin hyödyllistä, kun lasketaan esimerkiksi eri lämmitysmuotojen takaisinmaksuaikaa.

“Taloyhtiön kannattaa teettää laskelmat puolueettomilla asiantuntijoilla. Kaukolämmön hinnoista saa hyvän kuvan Energiateollisuuden ylläpitämästä kaukolämmön hintatilastosta. Tilastosta selviää, että Leppäkosken kaukolämmön hinnat ovat keskitasoa. Nykytilaan ei voi tyytyä, vaan meidän on edelleen parannettava kaukolämmön kilpailukykyä”, Leppäkosken Lämmön kaukolämpöjohtaja Kari Kuivala korostaa.

Kaukolämpö on lähilämpöä

Leppäkosken Lämmön toimittama kaukolämpö tulee läheltä. Se on tuotettu lähes 100%:sti kotimaisilla, uusiutuvilla polttoaineilla. Näin säästetään myös luontoa ja luodaan alueellista hyvinvointia koko seutukunnalle. Läheltä hankittavan kotimaisen polttoaineen myötä Nokian aluetalouteen jää vaikuttamaan yli 6 miljoonaa euroa ja Ikaalisten sekä Hämeenkyrön aluetalouteen 3 miljoonaa euroa. Myös polttoaineen keruuketjun työllistämisvaikutus on erittäin merkittävä.

Asiakkaat arvostavat kaukolämpöä muun muassa sen helppokäyttöisyyden takia. Myös kaukolämmön toimitusvarmuus sai asiakkailta kiitosta syksyllä 2016 teetetyssä asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan Leppäkoski koetaan luotettavana, vastuullisena ja asiantuntevana toimijana.

 

Lue kilpailukykyselvityksen tiivistelmä