Vinkit 12.06.2024

Käytä akkuja turvallisesti

Teksti: Ari J. Vesa ja Leppäkosken viestintä

Lähes jokaisella on käytössä jokin akkukäyttöinen laite. Akkuja käytetään työkaluissa, viihde-elektroniikassa ja kulkuvälineissä. Akkuja sisältävien laitteiden käyttämisessä ja lataamisessa kannattaa noudattaa ohjeita ja olla huolellinen.

Litiumioniakku eli Li-ion-akku on tehokas akkutyyppi. Siksi niitä käytetään muun muassa matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa ja muissa mobiililaitteissa. Kookkaampia Li-ion-akkuja käytetään esimerkiksi polkupyörissä, sähköpotkulaudoissa ja -skoottereissa, sähköisissä työkaluissa, pölynimureissa, ruohonleikkureissa ja moottorisahoissa.

Tähän suhteellisen turvalliseen akkutyyppiin voi liittyä kuitenkin esimerkiksi akkupalon riski. Siksi  akkujen toimintaa kannattaa seurata ja käyttää laitteita ohjeiden mukaan.

Hanki turvallisia laitteita

Akkukäyttöisten laitteiden turvallisuus kannattaa huomioida jo laitetta hankkiessa. Ostaessa on hyvä panostaa laadukkaisiin tuotteisiin, joiden suojamekanismit ovat kunnossa. Tunnetuilla ja luotettavilla tuotebrändeillä nämä asiat on yleensä huomioitu. Lisäksi myyjältä on hyvä varmistaa, että akussa tai tuotteessa on akunvalvontajärjestelmä.

Kannattaa välttää akkukäyttöisten tuotteiden tilaamista EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista sekä varoa tuoteväärennöksiä. Paljon tavallista edullisempia merkkiakkuja ei yleensä ole olemassa. Niiden hinta on saatu alemmas esimerkiksi halvoilla komponenteilla tai jättämällä joitain arvokkaampia osia pois.

Noudata laitteiden mukana tulleita käyttöohjeita. Akkuja ei saa koskaan kolhia. Tarkasta aina akun kunto niin ladatessa kuin laitteiseen kiinnittäessä.

Lataa akkuja turvallisesti

Akun lataaminen on eniten riskejä sisältävä käyttövaihe. Lataamiseen on käytettävä vain tuotteen mukana tullutta ja sille tarkoitettua latauslaitetta. Irrota laite aina latauksesta, kun lataus on valmis. Älä käytä vaurioitunutta laturia, johtoa tai liittimiä.

Tilassa, jossa akkukäyttöistä laitetta tai akkua ladataan, tulee olla palovaroitin sekä alkusammutuskalustoa. Älä jätä laitetta lataantumaan, kun kotona ei ole ketään.

Katso, ettei akun tai laitteen lähettyvillä ole mitään helposti syttyvää. Akun alla olevan materiaalin on oltava palamaton, eli vältä lataamista esimerkiksi kirjahyllyssä. Seuraa lataustapahtumaa ja irrota laturin verkkojohto, jos laite tai akku ylikuumenee.

Kylmässä lataaminen vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää. Tästä syystä esimerkiksi sähköautojen ja työkoneiden akuissa on lämmönhallinta-automatiikka, joka huolehtii akun lämmittämisestä latauskuntoon.

Pitkään tyhjänä olleen akun elvyttäminen on aina turvallisuusriski. Noudata akun käyttöohjetta elvyttäessäsi pitkään tyhjänä ollutta akkua.

Akun säilytys

Akkuja on aina säilytettävä turvallisessa tilassa ja sopivassa lämpötilassa. Normaali huonelämpötila on oikea säilytyslämpötila niin akkukäyttöisille laitteille kuin akuille. Akun kuumeneminen auringossa tai kuumassa autossa on turvallisuusriski. Tarkista käyttöohjeista tiedot oikeista säilytyslämpötiloista.

Akun säilytystilassa on oltava palovaroitin ja alkusammutusvälineet. Akut säilytetään paloturvallisella alustalla, jonka päällä tai vieressä ei ole palokuormaa, kuten esimerkiksi vaatteita tai muita tekstiilejä.

Mitä tehdä jos akku syttyy?

Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston. On myös hyvä muistaa, että akun elektrolyyttinesteet sekä palosta syntyvät savukaasut ovat myrkyllisiä.

Jos akku syttyy palamaan, irrota laturin verkkojohto ennen palon sammuttamista, jos se on turvallisesti mahdollista.

Li-ion akkupaloa ei kannata ensisijaisesti yrittää  sammuttaa tukahduttamalla, vaan palo sammutetaan  jäähdyttämällä. Paras sammutusväline Li-ion akkupaloon on suuri määrä vettä, koska vesi jäähdyttää akkua.

Toissijaisesti akkua voi yrittää sammuttaa vaahtosammuttimella. Jauhesammutin tai muu tukahduttava sammutusväline pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ei jäähdytä akkua eikä estä syttyvien kaasujen leviämistä.

Huomioi, että sammutettu akku voi syttyä uudelleen palamaan. Varmista, että akku on paikassa, jossa mahdollinen uusi palo ei pääse leviämään. Siirrä akku tai laite mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan esimerkiksi käyttämällä patakintaita tai käärimällä akku sammutuspeitteeseen.

Mikäli alkanutta paloa ei saada nopeasti sammumaan tai palo muodostaa voimakkaasti savua, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon. Jos mahdollista, soita hätänumeroon jo alkusammutuksen aikana.