Kuvat: Viivi Hautamäki & Nina Svinhufvud
Kaukolämpö on Suomen suosituin lämmitysmuoto, eikä suotta. Sen hyödyt on huomannut myös Ikaalisissa toimiva Fortum Recycling & Waste, joka vaihtoehtoisia lämmitysratkaisuja kartoitettuaan päätyi valitsemaan kiinteistönsä lämmitysmuodoksi toimintavarman ja huolettoman kaukolämmön.
”Viime talvi oli meille haastava. Vanha maakaasulla toimiva lämmitysjärjestelmämme alkoi olla viimeisillään. Sitä jouduttiin korjaamaan jatkuvasti ja kustannukset olivat korkeita. Hyödynsimme erilaisia lisälämmitysjärjestelmiä selvitäksemme talvesta kunnialla”, Fortum Recycling & Waste’n Ikaalisten yksikön päällikkönä toimiva Arto Mäkiviinikka kertoo.
”Aloitimme vaihtoehtoisten lämmitysratkaisujen kartoittamisen jo muutama vuosi sitten. Ukrainan sodan sytyttyä heräsi huoli sähkönhintojen noususta ja maakaasun riittävyydestä. Toimitusvarmuus olikin yksi kaukolämmön kilpailuvalteista.”
Kaukolämpöpäällikkö Pilvi Suhonen esittelee uutta kaukolämmön lämmönvaihdinta. Fortum Recycling & Waste’n Nina Svinhufvud, Arto Mäkiviinikka ja Pasi Kangasniemi ovat tyytyväisiä erityisesti lämmönvaihtimen pieneen kokoon.
Tehtävänä edistää kestävää kiertotaloutta
Fortum-konserniin kuuluva Fortum Recycling & Waste on kiertotaloutta edistävä liiketoimintayksikkö, jolla on toimintoja eri puolilla Suomea. Ikaalisten toimipisteellä huolehditaan erilaisten metallien keräyksestä, lajittelusta ja kierrätyksestä. Yhtiö kierrättää muun muassa Leppäkosken Sähkön käytöstä poistuneet sähkökaapelit. Romumetallista valmistetaan teollisuudessa hyödynnettävää kierrätysmetallia.
”Viime vuoden alusta alkaen samassa tilassa on toiminut myös Fortum Battery Recycling, joka on erikoistunut esimerkiksi sähköautojen litiumakkujen kierrätykseen”, Arto tarkentaa.
Ikaalisten toimitiloissa on lämmitettävää pinta-alaa noin 10 000 neliömetriä.
”Hankintahinnaltaan kaukolämpö oli meille edullinen ratkaisu. Lämmityskustannuksiin pystymme vaikuttamaan kulutustamme säätelemällä, esimerkiksi automatiikan avulla.”
Aiemmin käytössä olleet maakaasukattilat sijaitsivat isossa pannuhuoneessa. Lämmitysjärjestelmän vaihdon myötä pannuhuoneen tilat soveltuvat monipuolisemmin työskentelyyn.
Ikaalisten kaukolämpö yli 90 % kotimaista
Sopimus kaukolämpöön siirtymisestä tehtiin kesällä 2023. Uuden kaukolämpölinjan rakentaminen aloitettiin vuoden 2023 marraskuussa ja linja valmistuu alkukeväästä 2024.
”Yhteistyö Leppäkosken kanssa on sujunut hyvin. Olemme saaneet yhtiön asiantuntijoilta tarvittavan informaation ja onhan se hienoa, kun tuntee Leppäkosken sekä siellä työskentelevät ihmiset. Paikallisuus oli tärkeä tekijä uutta lämmitysratkaisua valittaessa”, Arto kertoo.
Paikallisuus näkyy myös kaukolämmön kotimaisuusasteesta puhuttaessa. Ikaalisten kaukolämmöstä 92,4 % tuotetaan kotimaisilla polttoaineilla. Leppäkosken aloittaman energiapuuhankinnan ansiosta suurin osa lämmitykseen käytettävästä polttoaineesta tulee lähialueilta, Pirkanmaan ja Satakunnan metsistä.
”Totta kai kotimainen energia on iso juttu. Kaukolämmön tuotanto tuo työtä alueelle, se on hienoa.”
Kaukolämpö helpottaa arkea
Kaukolämpöön siirtymisen myötä Ikaalisten toimipisteellä saatiin myös lisää työskentelytilaa.
”Aiemmin käytössä olleet maakaasukattilat sijaitsivat isossa pannuhuoneessa. Lämmitysjärjestelmän päivityksen ansiosta pystyimme uudistamaan pannuhuoneen tilat muuhun käyttöön. Kaukolämmitystä varten tarvittava pieni lämmönvaihdin sijoitettiin yläparvelle.”
Maakaasusta kaukolämpöön vaihtaminen näkyy myös yrityksen työntekijöiden arjessa.
”Vanha lämmitysjärjestelmä aiheutti erilaisia vikatilanteita sekä hälytystöitä huollolle iltaisin ja viikonloppuisin. Vastuu lämmöntuottamisesta on nyt Leppäkoskella. Me saamme nukkua yömme rauhassa.”