Tiedotteet | Sähkö 11.05.2022

Kurkien pesintä muutti maakaapelointityömaan suunnitelmia

Leppäkosken Sähkön maakaapelointityömaalla ilmeni yllättävä este, kun maakaapeloinnin yhteydessä työmaa-alueelta löytyi kurkipariskunnan pesä.

Tiedustelimme asiasta BirdLife Pirkanmaan puheenjohtaja Jukka T Heliniltä, joka opasti mm. suojavyöhykkeen laajuudesta ja pesintäajasta. Hän kertoi, että kurki hautoo kuukauden tai hieman yli, jolloin poikaset todennäköisesti kuoriutuvat kesäkuun alkupuolella. Poikaset ovat pesäjättöisiä eli lähtevät pesästä kuoriutumisen jälkeen. Tällöin pitää varoa aiheuttamasta vaaraa pesästä lähteneille poikasille – hän kertoi ja kiitti lopuksi, että Leppäkosken Sähkö otti pesinnän huomioon.

Maakaapelointi työmaalla oli jo hyvässä vauhdissa, kun saimme tiedon kurkiperheen pesinnästä. Pesinnän rauhoittamiseksi muutimme työmaan toteuttamista ja keskeytimme kaivut pesän lähistöllä. Työmaa ei tästä huolimatta viivästy, sillä voimme jättää välistä osuuden kaivamatta ja palaamme siihen pesinnän loputtua – kertoo suunnittelija Samu Kulo.

Kaksi kurkea pellolla

Lintusuojia asennettiin lisää

Leppäkosken Sähkö ja BirdLife Pirkanmaa aloittivat yhteistyön viime syksynä lintujen syysmuuton aikaan. Teamsin välityksellä toteutetun tapaamisen jälkeen sovimme, että jatkamme hyvin alkanutta yhteistyötä mm. vaihtamalla tietoa lintusuojauksista ja jakelualueellamme sijaitsevista alueista, joilta on merkittävää muuttolintujen liikehdintää.

Kuluvan vuoden huhtikuussa olimme yhteydessä BirdLifen edustajiin kysyäksemme muuttolintujen liikkeistä Leppäkosken jakelualueella. Tuolloin laulujoutsenia oli liikkeellä jo suuria parvia ja kurki- hanhiparvet olivat kasvussa. Sovimme, että saamme yhdistykseltä tietoa, jos esimerkiksi uusia suojaustarveilmoituksia ilmenee.

Leppäkosken Sähkö asensi lintusuojia syksyn ja talven aikana mm. Hämeenkyrön Nikkari-Tuomisentielle sekä Tarrintielle, Jämijärven Sydänmaalle ja Parkanossa Reinikanperälle sekä Rytilään. Dokumentoimme suojauskohteet verkkotietojärjestelmään, josta ne on helposti löydettävissä. – kertoo käyttöpäällikkö Jukka Rajala.

On hienoa, että meillä on toimiva yhteistyö alueellisen asiantuntijajärjestön kanssa. Sieltä saa nopeasti asiantuntevaa tietoa ja vastauksia kysymyksiin, mikä auttaa huomioimaan myös luonnon ja ympäristön mahdollisimman hyvin, hän kiittelee BirdLife Pirkanmaan toimintaa.