Tiedotteet | Lämpö 11.04.2023

Leppäkosken Lämpö ja Kuusamon Juusto energiayhteistyö­kumppaneiksi

Useilla paikkakunnilla Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva kaukolämpö- ja teollisuuden lämpöpalveluja tuottava Leppäkosken Lämpö Oy ja Kuusamon Juusto Oy ovat solmineet 11.04.2023 strategisen kumppanuussopimuksen juustolan lämpöenergiapalveluista ja niiden kehittämisestä. Samassa yhteydessä Leppäkosken Lämpö Oy on ostanut Kuusamon Juusto Oy:ltä 7 MW:n lämmöntuotantolaitoksen. Yhteistyösopimus kattaa myös Kuusamon Juuston vesien esikäsittelyn.

Sopimuksen tavoitteena on pitkäaikainen kumppanuus Leppäkosken Lämpö Oy:n ja Kuusamon Juusto Oy:n välillä lämmöntuotannon kehittämiseksi ja sen luotettavan ja tehokkaan käytön varmistamiseksi.

”Tavoitteina ovat kustannustehokkuuden parantaminen ja energiankäytön tehostaminen kotimaisella, päästöttömällä energiantuotannolla”, toteavat toimitusjohtaja Juha Koskinen Leppäkosken Lämmöstä ja toimitusjohtaja Jarmo Oksman Kuusamon Juustosta. Kauppahinta ei ole julkinen.

Kaupan myötä Leppäkosken Lämmön omistukseen siirtynyt lämpölaitos tuottaa Kuusamon Juusto Oy:n tuotannossa tarvitseman höyryn. Lisäksi lämpölaitos tuottaa kaukolämpöä alueen kiinteistöihin ja Kuusamon Energia- ja vesiosuuskunnan kaukolämpöverkkoon. Lämmöntuotannon kotimaisuusaste on 100 prosenttia, sillä tuotantopolttoaineina käytetään kotimaisen metsähakkeen lisäksi paikallisia puunjalostusteollisuuden sivuvirtoja. Puuhankinnalla on merkittävä aluetaloudellinen sekä työllisyysvaikutus.

”Kuusamon Juuston kannalta yhteistyösopimus on merkittävä ja se vahvistaa ja varmistaa paikallista energiatuotantoa. Energian hinnan nousu on vaikuttanut siihen, että energiankäytön tehostaminen ja siihen liittyvät investoinnit ovat tulleet entistä tärkeämmäksi. Molemmilla yhtiöillä on pitkä historia ja vahva osaaminen omalta alaltaan. Leppäkoski-konsernilla on pitkäaikainen, yli sadan vuoden historia ja osaamineen energia-alalta ja tämä vaikutti ratkaisevasti sopimuksen syntymiseen”, toteaa Jarmo Oksman Kuusamon Juustosta.

Leppäkosken Lämpö Oy:llä on kokemusta pitkäaikaisesta yhteistyöstä merkittävien elintarviketeollisuuden toimijoiden kanssa. ”Yhteiskumppaneina ja asiakkainamme ovat mm. Raision Myllyn tuotantolaitos Nokialla ja Suomen suurin luomukasvisten tuottaja Ikaalisten Luomu Oy”, kertoo toimitusjohtaja Juha Koskinen Leppäkosken Lämmöstä.

 

Leppäkosken Lämpö Oy on Leppäkoski Group Oy:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Leppäkosken Lämpö Oy:n liiketoimintaan kuuluvat kaukolämmön ja maakaasun siirron ja myynnin lisäksi myös kaukolämmön tuotanto ja energiapuun hankinta. Yhtiöllä on kaukolämpöverkkoja Parkanossa, Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, Ylöjärvellä, Nokialla sekä Ulvilassa.

Kuusamon Juusto on Suomen pohjoisin meijeri, joka on valmistanut juustoja yli 60 vuoden ajan Koillismaalla. Tuotevalikoima käsittää laajan valikoiman erilaisia juustoja sekä korkealuokkaisia jauheita. Meijeri jalostaa vuosittain yhteensä noin 60 milj.litraa maitoa ja heraa. Meijeri työllistää 80 maidonjalostuksen ammattilaista Koillismaalla Kuusamossa.