Vinkit | Sähkö 16.06.2022

Mökillä ympäri vuoden

Mökillä ympäri vuoden_olohuone

Teksti: Tiina Mononen, kuvat: Viivi Hautamäki

Talvi hellitti otettaan tänä vuonna hitaasti. Se ei Kyrösjärven rannalla mökkeilevää perhettä haitannut, sillä mökillä ollaan ympäri vuoden.

Jani Mansukosken, Saija Valkilan ja 14-vuotiaan Ava-tyttären unelma täyttyi tiiviin etsinnän jälkeen neljä vuotta sitten, kun viihtyisä mökki löytyi sopivan läheltä kotia. Perinteisestä kesämökistä on ahkeran työn tuloksena kuoriutunut paikka, jossa koko perhe viihtyy.

Mökillä_keittiö

Helppoutta ja turvaa kodintekniikalla

Ilman mukavuuksia oleva perinteinen kesämökki ei enää välttämättä vastaa kiireistä arkea pyörittävien perheiden tarpeita. Mökillä halutaan rentoutua ja puuhailla luonnon läheisyydessä ilman, että se on pakollinen ”työleiri”. Kodinkoneet ja kodin automatiikka tuovat helppoutta ja turvallisuutta arkeen eikä energiansäästöäkään kannata sivuuttaa.

”Nettiyhteys on meille olennainen, sillä sen avulla voi tehdä etätöitä ja hallita mökin laitteita”, kertoo Leppäkosken Sähköllä suunnittelijana toimiva Jani.

”Automaatiojärjestelmällä voi esimerkiksi säätää valaistusta, ohjata kulunvalvontaa ja mm. vesisulkuja. Kattava valikoima taloautomaatiojärjestelmiä löytyy netistä googlettamalla”, hän vinkkaa.

Mökillä_automaatiojärjestelmä

Janille kodin sähkölaitteiden asennukset ja ominaisuudet ovat tuttuja, sillä päivätyönsä lisäksi hän pyörittää Uusitalo & MansunWoima -sähköalan yritystä yhdessä liikekumppaninsa kanssa.

Voimaa ja mielenrauhaa luonnosta

Kun arjen perustoiminnot hoituvat helpommin, voi vapaalla nauttia luonnosta. Perheen naisväki onkin innostunut hyödyntämään luonnon materiaaleja mökin sisustukseen sopivilla askartelutöillä. Vain mielikuvitus on rajana ja ideoita riittää. Haaveena on tulevana kesänä saada tontille kasvihuone, jonka sisustus on jo kirkkaana mielessä.

Mökillä_kukkatelineet

Koivusta ja lampunkuvuista ideoidut näyttävät amppelit ovat perheen naisväen käsialaa.

Myös lintujen tarkkailusta on tullut yhteinen harrastus, ja lähimetsissä liikkuessa on oppinut tunnistamaan monia itselle ennestään tuntemattomia lajeja.

Perheen mielestä mökillä parasta on luonnonläheisyys ja rauha. Mieli lepää, kun kiireisen työpäivän jälkeen lämmittää rantasaunan ja saunan jälkeen istahtaa terassille, katselee järvimaisemaa ja kuuntelee lintujen laulua.

Mökillä_järvimaisema

 

Muista tietoturva

Muistathan huolehtia kotiverkon kaikkien laitteiden päivityksistä ja tietoturvasta. Muista varmuuskopiointi ja käytä riittävän vahvoja salasanoja tai salalauseita.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.