Lämpö 08.06.2017

Nokialla edullista kaukolämpöä, kotimaisuus alentaa hintaa

Kun Leppäkosken Lämpö Oy alkoi kolme vuotta sitten harjoittaa kaukolämmön tuotantoa ja jakelua Nokialla, käynnistyi myös kunnianhimoinen hanke tarjota asiakkaille paikallisesti tuotettua ja kilpailukykyistä energiaa.

Venäjältä ostettu maakaasu on vaihtunut Nokialta tai lähiympäristöstä hankittuun polttoaineeseen. Nokialainen kaukolämpö onkin nyt varsinaista lähilämpöä ja paikallista energiaa, jonka edut vaikuttavat monella tavalla.

-Kotimaisten polttoaineiden ansiosta kaukolämmön hintaa on kolmessa vuodessa alennettu jo neljä kertaa ja viides hinnanalennus tulee voimaan heinäkuun alussa, kaukolämpöjohtaja Kari Kuivala kertoo tuoreesta päätöksestä.

-Kaukolämmön tuotantoon ostetaan kotimaisia polttoaineita lähialueilta yli 5 miljoonalla eurolla vuodessa, joten pikkusummista ei puhuta. Edellä mainituista miljoonista valtaosa jää nyt Pirkanmaalle ja Suomeen elinvoimaisuutta lisäten, Kuivala vertaa ennen vuotta 2014 vallinneeseen tilanteeseen.

-Polttoaineen keruuketju työllisyysvaikutus Pirkanmaalla on merkittävä. Joukossa on esimerkiksi metsäkoneyrittäjiä ja kuorma-autoilijoita, hän luettelee.

 

Huoletonta, edullista, luotettavaa ja ympäristöystävällistä

Kaukolämpö sopii hyvin sekä uuden että saneerattavan kiinteistön lämmitysmuodoksi sen helppohoitoisuuden ja luotettavuuden ansiosta. Se tarjoaa tasaista lämpöä ja lämpimän käyttöveden kaikkina vuodenaikoina. Lämmityspolttoaineen riittävyydestä tai kattilan huoltamisesta ei tarvitse huolehtia. Siksi kaukolämpö onkin tutkitusti taajama-alueiden suosituin lämmitysmuoto. Leppäkosken käyttämistä polttoaineista suurin osa on uusiutuvaa puupohjaista biomassaa, esimerkiksi haketta.

 

Kaukolämmön kysyntä kasvanut

Suurin asiakas on Nokian kaupunki lukuisilla kaukolämpöverkkoon liitetyillä kiinteistöillään. Kaukolämmön hinnan aleneminen hyödyttääkin kaupungin taloutta ja sitä kautta kaikkia nokialaisia. Kaukolämmön kysyntää edesauttaa Nokialla virinnyt vilkas rakentaminen. Paikkakunnalle rakennetaan niin asuinkiinteistöjä kuin liikerakennuksiakin.

-Uudisrakentamisen lisäksi, myös lämmitysjärjestelmien uusiminen on tuonut uusia kaukolämpöasiakkaita, kertoo kaukolämpöpäällikkö Tero Pyykkö.

 

Leppäkosken Lämpö palvelee lähellä

Kaukolämmön toimitusvarmuuteen ja huolettomuuteen liittyy ympärivuorokautinen oma päivystys. Jos kiinteistön lämmitysjärjestelmässä on ongelmia, apu löytyy läheltä.

-Meiltä saa aina jonkun kiinni, Pyykkö lupaa.

Kaukolämpöyhtiössä tulevaisuutta rakennetaan kaiken aikaa. Tulevaisuudessa kaukolämpöasiakkaat nauttivat varmasti edelleen kilpailukykyisestä, luotettavasta ja helppokäyttöisestä kaukolämmöstä koska järjestelmä, asiakkaiden saama palvelu sekä toimintamallit kehittyvät.

Kaukolämpöasiakkaista suurimmalla osalla on käytössä kaukolämpöyrityksen asentamat älymittarit, joiden keräämää tarkkaa tietoa on enemmän kuin perinteisissä mittareissa.

Kerättävä tieto yhdistettynä digitalisaatioon tuo asiakkaille tulevaisuudessa entistä enemmän parempia palveluita.

 

Kaukolämpö Nokialla

Kaukolämmön perinteet Nokialla ovat pitkät. Ensimmäiset kaukolämpöputket asennettiin vuonna 1958.

-Teollisuuskaupungissa lämpöä on tullut teollisuudesta, ja se on ollut järkevä jakaa lähialueen taloihin, kaukolämpöpäällikkö Tero Pyykkö kertoo taustasta.

Aiemmin kaupungin omistuksessa ollut kaukolämpöverkko siirtyi energiayhtiö Fortumin omistukseen 2004 sekä kymmenen vuotta myöhemmin Fortumilta Leppäkosken Lämmölle. Kaukolämmön tuotanto on kokenut täyskäännöksen Leppäkosken vuosina, kun venäläinen maakaasu on vaihtunut läheltä saataviin kotimaisiin polttoaineisiin. Kaukolämmön kotimaisuusaste on Nokialla uuden biovoimalaitoksen myötä noussut 5 prosentista 90 prosenttiin.

Kaukolämpöverkkoa rakennetaan lisää mutta myös korjataan ja ylläpidetään. Tänä vuonna saneerataan vuonna 1962 tehty Nokian Renkaiden varaston linja. Saneerauksen yhteydessä liitetään Nanson Kiinteistöt kaukolämpöön.

Leppäkosken Lämpö Oy:lle nokialaisuus on muutakin kuin lämmintä huoneilmaa tai käyttövettä.

-Haluamme olla monin tavoin mukana nokialaisten elämässä. Siksi esimerkiksi tuemme BC Nokiaa ja paikkakunnan muuta urheilua ja kulttuuria, Pyykkö sanoo.

 

Alkuperäinen juttu Nokian Uutisissa

 

Liity Leppäkosken Lämmön kaukolämpöverkkoon