Tiedotteet | Sähkönjakelu 21.06.2021

Päästöttömän aurinkosähkön kannattavuus paranee Leppäkosken Sähkön jakelualueella

Leppäkoski Groupin tavoitteena on parantaa asiakkaiden päästöttömien energiaratkaisujen kannattavuutta toimialueellaan. Konsernin sähkönjakelusta vastaava Leppäkosken Sähkö Oy lisää asiakkaiden päästöttömästä aurinkoenergiasta saamia hyötyjä ottamalla pientuottajien tuntinetotuksen käyttöön. 

Leppäkosken Sähkö Oy otti 21.6. käyttöön koko jakeluverkkoalueen kattavan pientuottajien tuntinetotuksen. Tavoitteena on ottaa käyttöön myös taloyhtiöiden hyvityslaskenta viimeistään syksyllä. Tuntinetotus kasvattaa pientuottajien aurinkosähköstä saatavia säästöjä ja hyvityslaskennan ansiosta taloyhtiöiden aurinkopaneelien tuotto saadaan myös taloyhtiöiden asukkaiden käyttöön.

Hyödyt näkyvät aurinkopaneelien omistajien kukkarossa

Aloitimme alkuvuodesta kartoittaa tietojärjestelmien muutostöitä tuntinetotuksen käyttöönoton mahdollistamiseksi ja heti selvityksen valmistuttua toteutimme tarvittavat järjestelmämuutokset”, kertoo asiakasinsinööri Emilia Eerola, Leppäkosken Sähköstä.

”Tuntinetotus tulee kaikkien pientuottajien käyttöön automaattisesti. Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Tuntinetotus näkyy suoraan asiakkaan laskulla eli verkkopalvelulasku on aurinkopaneelien tuottaman kilowatti- ja euromäärän pienempi. Leppäkosken Oma Energia -palvelusta asiakas voi seurata tunnin tarkkuudella netotetun tuotannon tai kulutuksen”, Eerola jatkaa.

Mikä tuntinetotus?

Tuntinetotuksella tarkoitetaan pientuotannon (esim. aurinkopaneelien) ja kulutuksen tunnin sisäistä hyvityslaskentaa.

Aiemmin aurinkosähkö on pitänyt kuluttaa juuri samalla hetkellä, kun se tuotettiin. Tuntinetotuksen käyttöönoton myötä sähkön tuotanto ja kulutus mitataan sekä lasketaan yhteen yhden tunnin jaksoissa. Laskentatavan muutoksen avulla ylijäämäsähkön osuus ja ostettavan sähkön määrä pienenevät. Koska aurinkosähkö on arvokkaampaa itse käytettynä kuin sähköverkkoon myytynä, parantaa tuntinetotus aurinkosähkön kannattavuutta ja lisää pientuottajien säästöjä.

Kenelle?

Tuntinetotuksen piiriin kuuluvat teholtaan alle 100 kVA pientuotantokohteet, esim. aurinkopaneelijärjestelmät. Tuntinetotuksen edellytyksenä on, että asiakas on tehnyt ylijäämäsähkön ostosopimuksen haluamansa sähkönmyyjän kanssa.

Leppäkosken Sähkön jakelualueella aurinkosähkön pientuotannon osuus on kasvanut huomattavasti ja tällä hetkellä pientuottajia on yli 400. Vuonna 2020 uusia aurinkosähköjärjestelmiä liitettiin yhtiön jakeluverkkoon 79 kpl ja kuluvana vuonna lisäys on noin 60 kpl  puolessa vuodessa.

Koska?

Tuntinetotus astuu voimaan Leppäkosken Sähkön pientuotantoasiakkaille 21. kesäkuuta.

Voit lukea aiheesta lisää mm. Ylen julkaisemasta artikkelista.

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.