Tiedotteet | Lämpö 18.07.2022

Paikallista yhteistyötä: Leppäkosken Lämpö Oy ja Ikaalisten Luomu Oy solmivat ainutlaatuisen yhteistyösopimuksen

Leppäkosken Lämpö Oy ja Ikaalisten Luomu Oy allekirjoittivat 15.7.2022 sopimuksen Leppäkosken Ikaalisiin vuodenvaihteessa valmistuvan lämpölaitoksen savukaasujen lämmöntalteenoton ja puhdistuksen hyödyntämisestä Ikaalisten Luomun lämmöntuotannossa. Koko lämpölaitoshankkeen investointi on yli 6 miljoonaa euroa, josta Ikaalisten Luomun osuus on yli miljoona euroa.

 Leppäkosken Lämpö myy savukaasun Ikaalisten Luomulle, joka puhdistaa sen ja ottaa siitä samalla lämmön talteen. ”Investointi on Ikaalisten Luomulle tärkeä, sillä talteen otettavalla energialla korvataan maakaasun käyttöä. Lisäksi hanke on merkittävä harppaus kohti entistä puhtaampaa ja ekologisempaa viljelyä. Olemme puhtaasti Suomen Ekologisin ympärivuotisesti toimiva kasvihuone ”, sanoo Ikaalisten Luomu Oy:n toimitusjohtaja Ari Kulmanen.

”Sopimus savukaasujen hyödyntämisestä on lajissaan ainutlaatuinen, ainakaan meillä ei ole tietoa vastaavasta Suomessa eikä edes Euroopan tasolla”, arvioivat toimitusjohtajat Ari Kulmanen ja Juha Koskinen Leppäkosken Lämmöstä

 Kestävä ja päästötön energiantuotanto on tärkeä molemmille osapuolille

”Leppäkoski -konsernin ja Ikaalisten Luomun useita vuosia kestänyt energiayhteistyö tukee erinomaisesti Ikaalisten Luomun tuotantostrategiaa ja molempien yhtiöiden luonnonmukaisia arvoja”, –Ari Kulmanen sanoo. ”Asiat hoituvat nopeasti ja ammattitaitoisesti luotettavan, paikallisen toimijan kanssa”.

”Yhteistyöhankkeessa toteutuvat Leppäkosken kaikki arvot, joiden mukaan kannamme vastuuta ympäristöstä, kehitämme osaamistamme ja menestymme yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa”, kertoo Leppäkosken Lämmön toimitusjohtaja Juha Koskinen

”Yhteistyö paikallisen kumppanin kanssa tukee Leppäkoski- konsernin arvojen lisäksi konsernin vastuullisuustavoitteita parantaen koko alueen elinvoimaisuutta. Sillä on erittäin positiivisia vaikutuksia ympäristön kannalta, sillä talteenottojärjestelmän myötä Ikaalisten lämmöntuotannon päästöt vähenevät entisestään.

”Kaukolämpöverkkojamme hyödynnetään kaksisuuntaisesti jo nyt mm. Nokialla ja Parkanossa. Nyt allekirjoitettu sopimus mahdollistaa kaukolämpöverkon kaksisuuntaisen hyödyntämisen myös Ikaalisissa”, Koskinen kertoo. ”Ikaalisissa myydään kaukolämpöä noin 40 miljoonaa kilowattituntia vuodessa. Hanke kokonaisuudessaan lisää riippumattomuutta tuontipolttoaineista alueen energiatuotannossa”, Koskinen toteaa.

 

Leppäkosken Lämpö Oy on Leppäkoski Group Oy:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Leppäkosken Lämpö Oy:n liiketoimintaan kuuluvat kaukolämmön ja maakaasun siirron ja myynnin lisäksi myös kaukolämmön tuotanto. Yhtiöllä on kaukolämpöverkkoja yhteensä kuuden kunnan alueella Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

 Ikaalisten Luomu on markkinajohtaja luomukasvihuonevihannesten tuotannossa Suomessa. Vuonna 2000 perustettu Ikaalisten Luomu Oy toimii Ikaalisissa ja Honkajoella tarjoten puhtaan luomuvaihtoehdon kuluttajien ruokapöytään ympäri Suomen. Yritys tuottaa Ikaalisissa 2,1 hehtaarin ja Honkajoella 1,8 hehtaarin kokoisissa kasvihuoneissaan vuosittain yhteensä 1,5 miljoonaa kiloa tomaatteja ja kurkkua sekä 4 miljoonaa ruukkua erilaisia salaatteja ja yrttejä.