Vinkit | Sähkö 15.07.2022

Päiväni käyttöpäällikkönä

Käyttöpäällikkö Jukka Rajala

Kuvat: Viivi Hautamäki

Jukka Rajala työskentelee käyttöpäällikkönä Leppäkoskella. Hän vastaa sähkönjakeluverkon toiminnasta ja sähkön mittauksesta. Myös järjestelmien kehittäminen ja varautumissuunnittelu kuuluvat käyttöpäällikön tehtäviin.

Klo 7:00
Pidämme verkkoliiketoiminnan asentajien kanssa lyhyen aamupalaverin päivän töistä.

Klo 8:00
Kuukausipalaveri valvomon kanssa alkaa. Palaverissa keskustelemme mm. automaattisen vianrajausjärjestelmämme toiminnasta. Järjestelmä rajaa automaattisesti vikapaikan keskijänniteverkossa, joka lyhentää asiakkaiden kokeman sähkökatkon kestoa.

Klo 9:00
Käyn läpi uusien mittareiden hankintasuunnitelmaa. Ensi vuonna aloitamme uusien ns. AMR 2.0-mittareiden asennukset. Varsinaista mittareiden vaihtoa emme vielä aloita, sen vuoro on vasta muutaman vuoden kuluttua. Uudiskohteissa ja vanhoja mittareita vaihdettaessa tulemme käyttämään uutta mittarityyppiä.

Klo 11:00
Pidämme palaverin jakeluverkon kehittämissuunnitelmasta, jota on työstetty talven ja kevään aikana. Kehittämissuunnitelmassa kuvaamme jakeluverkkoalueemme kehittymisen aina vuoteen 2030 asti. Suunnitelmassa on otettu kantaa mm. sähköautoilun vaikutuksista sähköverkkoomme ja pientuotannon lisääntymiseen.

Käyttöpäällikkö palaverissa

Työpäiviini kuuluu paljon palavereita, joihin osallistuu ihmisiä yli organisaatiorajojen. Kokoustamme paljon myös etänä.

Klo 12:00
Tarkastan Kolmenkulman sähköasemalle tulevan reaktorin suunnitelmakuvia. Reaktorin tulee meille toimittamaan ja asennukset tekemään vaasalainen Maviko Oy. He ovat toteuttaneet meille urakoita eri sähköasemilla jo aikaisemmin ja kuvat ovatkin kunnossa.

Klo 14:00
Osallistun Pirkanmaan Isännöitsijät ry:n vuosikokoukseen. Esittelen tilaisuudessa tuntinetotusta ja energiayhteisöjen hyvityslaskentapalvelua, jotka otimme käyttöön viime vuonna. Tuntinetotuksen avulla mikrotuotantolaitteistoissa tuotettu ja verkosta otettu energia netotetaan tuntitasolla toisiinsa.

Hyvityslaskentapalvelun avulla voivat esim. taloyhtiöt jakaa yhtiöön asennettujen mikrotuotantolaitteistojen energiaa yhtiön osakkaille. Olimme yksi ensimmäisistä jakeluverkkoyhtiöistä, joka otti molemmat palvelut käyttöön verkkoalueellaan. Tämä tukee arvojamme, sillä haluamme tukea paikallisesti tuotetun, puhtaan energian tuotantoa alueellamme.

Klo 16:00
Takaisin kotona. Tällä viikolla minulla on päivystysvuoro, eli jos jostain syystä verkossamme on vikoja, saan valvomosta hälytyksen. Teknisen päivystäjän vastuulle kuuluu vikatilanteen yleisjohto ja hankalammissa vioissa avustaminen.

Käyttöpäällikkö ja kaapelikela

Meillä viankorjaus hoituu paikallisen henkilökuntamme voimin nopeasti ja ammattitaitoisesti. Keskeytysmäärät ja pituudet ovat valtakunnallisestikin vertailtuna kohtuullisia.

Klo 18:00
Käyn lenkillä lähimetsissä. Erityisesti pyöräily on minulle tärkeä harrastus ja talviaikaan käyn hiihtämässä. Lisäksi käyn jonkin verran juoksulenkeillä. Päivystysviikoilla lenkit täytyy pitää lähialueella ja puhelin taskussa, jotta pystyn olemaan tarvittaessa kotona nopeasti.

 

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Toimin käyttöpäällikkönä Leppäkosken Sähköllä. Vastaan siitä, että asiakkaillamme sähköt pysyvät päällä ja viankorjaus suoritetaan nopeasti ja ammattitaitoisesti. Vastuullani ovat myös sähköverkkomme mittaukset ja järjestelmät.

Työn parhaat puolet?

Työnkuva on erittäin laaja ja saan olla mukana monenlaisissa kehityshankkeissa myös jakeluverkkoliiketoimintamme ulkopuolelta. Koskaan ei voi myöskään tietää miten päivä lopulta tulee menemään, mikä voi olla haaste, mutta myös päivän piristys.

Miten energia-alan murros näkyy työssäsi?

Viime aikoina energia-alalla on tapahtunut todella paljon muutoksia, esimerkiksi Datahubin käyttöönotto tämän vuoden helmikuussa oli todella iso asia, joka muutti työskentelytapoja koko alalla. Tulevaisuudessa lisääntyvä pientuotanto ja sähköautojen määrän kasvu tulee muuttamaan myös sähköverkkoyhtiöiden toimintaa.

Ikimuistoisin hetki?

Vaihdoimme toissa vuonna kaikki keskeiset asiakasjärjestelmämme uusiin projektissa, joka oli vauhdiltaan varmaan Suomen ennätystasoa. Työt aloitettiin maaliskuussa ja ensimmäiset laskut uudesta järjestelmästä ajettiin marraskuun alussa aikataulun mukaisesti. Teimme projektin pienellä porukalla ja oli todella hieno nähdä miten tehokasta hyvin yhteen puhaltavan porukan työskentely voi olla.

Lue lisää Leppäkosken työntekijöiden päivistä

Pysy ajan tasalla, tilaa uutiskirje!

Tilaa Leppäkosken ajankohtaiset uutiset, edut ja arjen vinkit suoraan sähköpostiisi.
Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.