Puunhankinta 22.10.2024

Päiväni metsäasiantuntijana

Kuvat: Rami Marjamäki

Leppäkosken metsäasiantuntijana työskentelevä Auvo Marttila pitää työnsä parhaana puolena luonnossa liikkumista. Energiapuun hankinnassa yhdistyvät asiakaslähtöinen palvelu ja kestävä metsänhoito.

Klo 8.00
Maanantaiaamut alkavat aina puunhankinnan viikkopalaverilla. Käymme tiimin kanssa läpi, miten edellinen viikko on sujunut ja mitä tuleville päiville on suunnitelmissa.

Klo 8.30
Selaan sähköpostit ja sähköiset kauppapalvelut läpi. Tämän jälkeen lähden asiakaskäynnille.

Teemme ikaalislaisen metsänomistajan kanssa maastokatselmuksen. Katselmuksen aikana tarkastelen esimerkiksi soveltuuko alue hakkuuseen, millaista puuta metsästä on saatavilla ja onko hakkuut parasta toteuttaa talvella vai kesällä. Osa asiakkaistamme haluaa osallistua katselmukseen, mutta halutessaan metsänomistaja ilmoittaa vain kiinteistötunnuksen, jolloin kartoitan alueen itsenäisesti.

Klo 10.45
Suuntaan läheiselle metsäpalstalle katsomaan, kuinka hakkuukoneenkuljettajan työt sujuvat. Teemme yhteistyötä paikallisten koneyrittäjien kanssa. Tavoitteenamme ovat pitkäaikaiset kumppanuudet.

Klo 12.15
Lounastauon jälkeen siirryn toiseen metsäkohteeseen aloittamaan alueen nauhausta.

Merkitsemme hakkuualueet aina biohajoavalla kuitunauhalla. Näin hakkuukoneenkuljettajalle on selkeää, millä alueella hän työskentelee. Nauhaus on myös turvallisuustekijä, sillä sen avulla voidaan merkitä esimerkiksi erilaiset suojeltavat luontokohteet tai alueella sijaitsevat sähkölinjat.

Klo 14.00
Palattuani takaisin Ikaalisten toimistolle pidämme logistiikka-asiantuntijana työskentelevän Teemu Rannan kanssa palaverin energiapuun kuljetuksiin liittyen.

Teemme työtämme asiakaslähtöisesti. Metsäasiantuntijamme hoitavat koko prosessin aina alusta loppuun. Tähän sisältyvät niin maastokatselmus, tarjouksen teko, hakkuiden suunnittelu kuin viranomaisasioiden eli esimerkiksi metsänkäyttöilmoitusten hoitaminen. Tämän jälkeen puut lähtevät kuljetukseen lämmöntuotantolaitoksillemme ja asiakas saa rahat tililleen. Yhteistyö kanssamme on helppoa!

Klo 15.00
Päivän päätteeksi teen aamupäivällä tapaamalleni maanomistajalle tarjouksen energiapuun ostosta. Metsänomistajat arvostavat paikallista yhteistyökumppania. Myös tieto siitä, että puu käytetään alueen lämmöntuotantoon, on monelle tärkeä asia. Lisäksi meillä on kilpailukykyiset hinnat.

Puskaradio pauhaa myös metsänomistajien keskuudessa. Naapurille tehty hyvä työ kantautuu muiden korviin ja pian seuraavakin naapuri ottaa yhteyttä. Hyvät kokemukset Leppäkoskesta leviävät!

 

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Pähkinänkuoressa työhöni kuuluvat energiapuun hankinta metsänomistajilta sekä korjuun ohjaaminen ja suunnittelu. Työ sisältää monipuolisesti tehtäviä puukauppapalveluista maksuliikenteeseen. Meikäläinen hoitaa työt siihen asti, että puu saadaan tienvarteen odottamaan kuljetusta. Sen jälkeen logistiikka-asiantuntijamme Teemu ottaa ohjat.

Työn parhaat puolet?

Ehdottomasti luonnossa liikkuminen! Kyllä tässä työssä on tietynlainen oma vapaus – siitä tykkään.

Miten energia-alan murros näkyy työssäsi?

Energiapuumarkkinat ovat kasvaneet valtavasti. Tämä johtuu suurelta osin Ukrainassa käynnissä olevasta sodasta ja siitä, että turpeen käyttö kaukolämmön polttoaineena on vähentynyt. Asenne energiapuuta kohtaan on positiivinen ja sitä arvostetaan nykyään enemmän.

Ikimuistoisin hetki?

Jokainen päivä on ikimuistoinen, sillä kaikki asiakkaat ja metsät ovat erilaisia.

Leppäkoskella en ole ehtinyt vielä kokea suurempia myrskyjä, mutta nämä jäävät mieleen myös. Pahimmillaan myrskyjen jälkeen metsässä voi olla hehtaarikaupalla kaatunutta puuta. Sähköverkkoyhtiön työntekijät hoitavat verkon kuntoon ja metsäasiantuntijat huolehtivat jälkihoidosta eli korjaamme puut pois metsästä. Myrskytuhojen korjaaminen voi olla pidempikin projekti, jopa kuukauden kestävä työmaa.

 

Lue lisää Leppäkosken puunhankinnasta

Tilaa uutiskirje