Vinkit | Sähkö 15.03.2023

Päiväni rakennuttajana

Teksti: Jani Mansukoski
Kuvat: Viivi Hautamäki

Ikaalislainen Jani Mansukoski työskentelee rakennuttajana Leppäkosken Sähkö Oy:ssä ja vastaa maakaapelointihankkeiden toteutuksesta ja toimii mm. turvallisuuskoordinaattorina.

Klo 7.00
Työpäivä alkaa Ikaalisten toimistolla aamukahvilla ja pienellä palaverilla asentajien kanssa.

Klo 8.00
Luen sähköpostit ja vastailen niihin. Tilaan kaivinkoneurakoitsijalta tarvittavat koneet ja miehet erääseen tämän vuoden budjetoituun maakaapelointikohteeseen. Sovimme urakoitsijan kanssa aloituskatselmuksen ja täytämme tarvittavat dokumentit paikan päällä. Maanrakennusurakoitsija toteuttaa maakaapeloinnin itsenäisesti ja meidän asentajamme tekevät tarvittavat kytkentätyöt.

Klo 10.30
Pidämme oman tiimin kanssa Teams-palaverin, jossa käymme työkohteita läpi ja aikataulutamme tulevia työkohteita ja puistomuuntamoiden toimitusaikoja. Maakaapeloinnit alkavat yleensä meillä jo tammi-helmikuussa.

Klo 11.00
Lounashetki paikallisessa lounasravintola-Tähkässä.

Klo 11.30
Tilaan maakaapelia ja muuntamoita kaapelointikohteisiin. Kaapeleiden toimitusajat ovat nyt noin viikon ja puistomuuntamoiden 3-6 viikkoa. Tänä vuonna asennamme koko jakeluverkkoalueellamme keskijännitekaapelia noin 25 km ja puistomuuntamoita asennetaan noin 20 kpl.

Klo 13.00
Joskus sähköt joudutaan asentajien työturvallisuuden varmistamiseksi katkaisemaan sähköverkon huolto- ja korjaustöiden ajaksi. Teen kytkentäsuunnitelman ennalta sovittuun katkoajankohtaan. Työkeskeytyksistä ilmoitetaan asiakkaille tekstiviestitse. Sovitut kytkentäsuunnitelmat tehdään yleensä noin viikkoa aiemmin, jotta asiakkaat saavat tiedon keskeytyksestä ajoissa.

Klo 14.00
Sähköauton latauspisteitä on tullut jo useita ja yleensä nämä vaativat ison sähköliittymän. Käymme tiiminvetäjän kanssa läpi tulevaa sähköliittymää. Verkon mitoitusta täytyy hieman analysoida.

Klo 15.30
Urakoitsijat tiedustelevat suoraan meiltä kaapelikarttoja ja kaapelinnäyttöjä. Sovin seuraavalle päivälle klo 8.00 kaapelinnäytön Ikaalisiin. Käymme tutkaamassa meidän omat kaapelimme tarvittaessa, jotta kaivutöiden yhteydessä vältyttäisiin maakaapelivaurioilta. Ennen kotiin lähtöä tarkastan vielä sähköpostit ajan tasalle.

Klo 17.00
Päivällisen ja pienen huilauksen jälkeen lähden kääpiösnautserimme Martan kanssa lenkille. Huomaan, että kevättä kohti ollaan menossa kun päivä on jo pidentynyt.

”Lenkkeilen Martta-koiramme kanssa päivittäin. Ulkoilu tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin.”

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Rakennuttajana työhöni kuuluu mm. maakaapelointihankkeiden läpivientiä, jotta ne etenevät sujuvasti ja turvallisesti. Yksi tehtäväni on varmistaa, että toiminnalliset, laadulliset ja aikataululliset tavoitteet toteutuvat yhdessä eri sidosryhmien kanssa.

Työn parhaat puolet?

Hyvät työkaverit, monipuolisuus sekä asiakkaiden ja urakoitsijoiden kanssa työskentely.

Miten energia-alan murros näkyy työssäsi?

Meillä se näkyy ehkä eniten sähköautoilun ja pientuotannon lisääntymisenä. Uutena tulokkaana on akkuvarastot.

Ikimuistoisin hetki?

Nämä eivät välttämättä ole mieluisia hetkiä, mutta myrskyt jäävät jollain tasolla mieleen. Yhdessä tekemisen meininki on todella hyvää ja siitä saa vielä hyvän fiiliksen itsellekin, kun asiakkaalle on palautettu sähköt ja asiakas tulee hymy huulilla kiittämään ripeästä palveluksesta.

Lue lisää Leppäkosken työntekijöiden päivistä